galéria megtekintése

Támad és örökségét építi Obama

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 18. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

A november eleji, republikánus győzelmet hozó félidős választások után elhangzott ígéretek ellenére rekordgyorsasággal szűnt meg az együttműködő légkör Washingtonban. Máris mélyülnek a politikai árkok, miközben úgy tűnik, Barack Obama az elnökségéből még hátralévő két év minden percét történelmi örökségének építésére akarja kihasználni.

Az elmúlt két hétben számos politikailag kényes témába „állt bele”, ami kemény csatákat vetít előre. Még távollétében is sikerült borzolnia a republikánus kedélyeket: Ázsiából videoüzenetben állt ki az internet semlegessége mellett, és sajtóértesülések szerint nem fél majd megvétózni a Kanadát a Mexikói-öböllel összekötő Keystone XL olajvezeték tervét. A leghamarabb azonban a bevándorlás reformja miatt várható összecsapás a két párt között.

Etióp bevándorlók kisgyermeke egy Los Angeles-i parkolóóránál
Etióp bevándorlók kisgyermeke egy Los Angeles-i parkolóóránál
Lucy Nicholson / Reuters

A Fehér Ház a múlt hét végén szivárogtatta ki, hogy Obama elnöki rendelettel könnyítene akár ötmillió, illegálisan az Egyesült Államok területén tartózkodó bevándorló helyzetén. Az elnök pedig Mianmarban, egy sajtótájékoztatón erősítette meg: még az év vége előtt lépni fog, mivel a kongresszus nem foglalkozott az üggyel, pedig bőven volt rá ideje.

 

A terv legfontosabb része az, hogy tartózkodási és munkavállalási engedélyért folyamodhatnának azok, akiknek a gyermekei amerikai állampolgárok (mert már itt születtek), és már öt vagy tíz éve az országban élnek.

Egy ennél ambiciózusabb elképzelés szerint a szabályozás kiterjedne azoknak a kisgyerekként az USA területére hozott, ott illegálisan tartózkodó fiataloknak a szüleire is, akiknek a kitoloncolását Obama már 2012 nyarán leállította.

Az Egyesült Államokban becslések szerint 11 millióan élnek illegálisan. Obama korábbi rendelete 1,2 millió fiatal kiutasítását állította le, a mostani tervek pedig ehhez még 3,4 millió főt adnának hozzá. Azaz 6,4 millió bevándorló helyzete továbbra is rendezetlen maradna.

Az elnöki javaslat további fontos eleme, hogy a mexikói határra csoportosítanák át azokat az erőket, amelyek felszabadulnának a kitoloncolások leállításával, és növelnék a jól képzett technológiai szakembereknek kiadható vízumok számát is.

A tervet hivatalosan csak e hét elején jelentik be, de a republikánusok máris ellentámadást ígérnek.

– Foggal-körömmel harcolni fogunk ellene

– jelentette ki John Boehner republikánus házelnök. Mitch McConnell, a januárban felálló, republikánus többségű szenátus leendő feje pedig ahhoz hasonlította a tervet, mint amikor valaki

„meglengeti a vörös posztót a bika előtt”.

Ismét felmerült, hogy hatásköre túllépése miatt beperelik az elnököt, igaz, ez már korábban sem sikerült, mert egy bíróság sem fogadta be az ügyet.

A republikánusok úgy értelmezik a november 4-i kongresszusi választásokon aratott győzelmüket, hogy az amerikai nép Obama ellen szavazott, így nekik van felhatalmazásuk az ország irányvonalának meghatározására. Ám még nem egyértelmű, milyen választ adnak az elnöki kezdeményezésre.

A legtöbbet emlegetett, kézenfekvőnek tűnő ötlet a szövetségi kormány finanszírozásának akadályozása, ám ebbe nem szívesen mennének bele.

Bő egy éve ugyanis sokat ártott a republikánusok megítélésének az, hogy a politikai csatározások miatt leállt a kormány. És számolni kell azzal is, hogy a spanyol ajkú szavazók számára kulcsfontosságú kérdés a bevándorlás.

Így a 2016-os választások eredményére is hatással lehet az, ha a republikánusok magukra haragítják a latino közösséget, Obama pedig bebetonozza a támogatásukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.