galéria megtekintése

Vérfürdő vezeti fel az olimpiát


Körösi Ivett
NOL

Joseph Martin a 30 születésnapját indult megünnepelni, de szerettei sosem tudták felköszönteni.  

Az amerikai férfi Rio de Janeiróban ünnepelt a barátaival 2007. május 25-én, amikor egyikük táskáját ellopta egy hajléktalan gyerek. Egy szolgálaton kívüli rendőr épp arra járt, s fülön csípte a kiskorú tolvajt. A család feltételezése szerint Martin korábbról ismerhette a környéken gyakran csavargó fiút, és megpróbálta elsimítani az ügyet. Hiába dolgozott már két éve angoltanárként Brazíliában, nem tanulta meg, hogy kerülni kell a konfrontációt a helyi rendőrökkel. Szó szót követett, s a rendőr végül három méterről, három lövéssel rendezte el az ügyet. A bíróság felmentette.

Joseph nagynénje, Elizabeth Martin annyiszor mesélte el a történetet az utóbbi években, hogy hangja olyan a telefonban, mintha egy filmbéli részletet idézne fel. A massachusettsi asszony évekkel ezelőtt otthagyta igazgatói állását a Harvard Egyetem titkárságán, s megalapította a Don't Kill For Me: Safe Games For All (Ne ölj értem: Biztonságos játékokat mindenkinek) nevű szervezetet. Brazil civilekkel és hozzá hasonló helyzetben lévő hozzátartozókkal együtt igyekszik felhívni a figyelmet a rendőri túlkapásokra abban a városban, ahol jövő nyáron olimpiát rendeznek.

– Nem hiszem, hogy a turisták veszélyben vannak. Inkább a szegény, fiatal fekete férfiaknak van mitől tartaniuk. Brazíliában rendkívül magas a bűnözési ráta [az ENSZ legfrissebb adatai szerint 2012-ben 50 ezer embert gyilkoltak meg], így hatalmas nyomás nehezedik a rendőrségre, hogy „feltakarítsanak” az olimpia előtt – mondja a Népszabadságnak bostoni otthonából Elizabeth Martin.

 

A takarítás olyan „hatékony” volt az elmúlt években, hogy az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet hétfőn publikált jelentése szerint az elmúlt öt évben több mint 1500 ember életét oltották ki szolgálatban lévő rendőrök Rio de Janeiróban – ez a városban történt gyilkosságok 16 százalékát jelenti. Az AI brazil irodája szerint a rendőrök rendszeresen túlzott erőszakkal léptek fel a város faveláknak nevezett nyomornegyedeiben. A kutatásból kiderül, hogy az áldozatok gyakran megadták magukat vagy megsérültek, mielőtt végeztek volna velük.

Tüntető vs. rohamrendőr a foci vb döntő előtt Rio de Janeiroban - vissza a feladónak
Tüntető vs. rohamrendőr a foci-vb döntője előtt Rio de Janeiróban – vissza a feladónak
Marco Bello

A The New York Times által idézett szakértők szerint a nem megfelelően képzett, alulfizetett, gyakran korrupt rendőrök ösztönből lőnek a favelákban, ahova félelemmel vegyes paranoiával merészkednek be. A célpontok – akikre menthetetlen, nemkívánatos elemekként tekintenek – életét pedig nem sokra tartják. – A rendőrök számára elfogadott a gyilkolás, amelyre úgy tekintenek, mint a bűnözés csökkentésének elkerülhetetlen velejárója. Az eredmény egyfajta társadalmi tisztogatás – nyilatkozta az amerikai lapnak Graham Denyer Willis, a Cambridge-i Egyetem oktatója.

Rendőrök csaptak össze tüntetőkkel a foci vb döntő előtt Rio de Janeiroban 2014 júliusában
Rendőrök csaptak össze tüntetőkkel a foci-vb döntője előtt Rio de Janeiróban 2014 júliusában
Nacho Doce / Reuters

Ezt a mentalitást tükrözi, hogy egy évtizede még pénzjutalom járt a bűnözők meggyilkolásáért. Most már azok az őrsök számíthatnak prémiumra, ahol a legkevesebb gyilkosságot követik el a járőrök. Egyebek között ezzel védekeznek a helyi bűnmegelőzési szervek, amelyek félrevezetőnek nevezték az AI-jelentést, mondván, a rendőrök életveszélyes körülmények között végzik a munkájukat, gyakran ütköznek ellenállásba, s közülük is sokan fizetnek az életükkel. A főügyészi hivatal közleményében herkulesi feladatnak nevezte a gyilkos járőrök bíróság elé állítását. Joseph Martin esetében Herkules alul maradt, de Elizabeth Martin szerint az élet „csúnyán” közbeszólt.

Rohamrendőrök és demonstrálók összecsapása 2014 nyarán
Rohamrendőrök és demonstrálók összecsapása 2014 nyarán
Nacho Doce / Reuters

– Három hónappal a tárgyalás után az unokaöcsémet meggyilkoló rendőr egy étteremben volt. Két vagy három férfi besétált, és rajta kívül mindenkit távozásra szólított fel, majd 17 golyót eresztett bele. Nem tudni, kik voltak: rendőrök, dílerek vagy egy féltékeny férj bérencei. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.