galéria megtekintése

Tábornok érkezik, öltönyben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Európai úttal erősíti presztízsét Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök, akit 160 híresség kísér Németországba és Magyarországra, ahova pénteken érkezik. Utoljára hat éve járt nálunk egyiptomi államfő. Berlinben befektetőket keresett, Budapesten díszdoktorrá avatják.

Németországban komoly vitát provokált a hír, hogy keddtől az egyiptomi elnököt hivatalos látogatáson fogadják. Norbert Lammert, a Bundestag kereszténydemokrata (CDU) elnöke bejelentette, nem akar találkozni a volt tábornokkal, mert az emberi jogokat és a demokráciát illetően kibékíthetetlenek a nézetkülönbségeik. Angela Merkel szövetségi kancellár és CDU-elnök mégis kiállt Abdel Fattah el-Sziszi látogatása mellett. Annak ellenére, hogy neki sem lehet nagyon különböző véleménye, mint Lammertnek. Német emberjogi szervezetek ráadásul kérték, hogy a látogatáson vesse fel az emberi jogok, a politikai szabadság és a női egyenjogúság kérdését.

Két év alatt teljes átalakuláson ment keresztül Abdel Fattah el-Sziszi
Két év alatt teljes átalakuláson ment keresztül Abdel Fattah el-Sziszi (b)
Fabrizio Bensch / Reuters

A magyar politika több mint visszafogottan értékeli az egyiptomi helyzetet. Talán jól teszik, hiszen Orbán Viktor tanácsadói többször lőttek már bakot: a magyar miniszterelnök jó szimattal akkor kereste fel Hoszni Mubarakot, amikor a több évtizede regnáló egyiptomi autokrata vezető másodpercekre volt a bukástól. A helyzet azóta sem egyértelmű. Az erőszakos hatalmi változások, az alkotmányosan megválasztott Mohamed Murszi elnök megpuccsolása és halálra ítélése miatt joggal kérdőjelezik meg el-Sziszi demokratikus hitelességét.

 

A 60 éves elnök – több elődjéhez hasonlóan – a civil ruhás katonai uralmat hozta vissza Egyiptomba. A Muzulmán Testvériség demokratikus felhatalmazása jóval erősebb volt, mint a most uralkodó politikai köré. El-Sziszi 2014 tavaszán vetette le a közel 40 évig viselt uniformist. Magas katonai beosztásokat töltött be, de lőport sosem szagolt. Kiváló szónoknak és politikusnak tartották már tábornokként is. Utolsó katonai beosztását Murszi elnöktől kapta, de ez nem akadályozta meg, hogy kihasználva a Testvériség rendszerével szembeni elégedetlenséget, megbuktassa, bebörtönözze és halálra ítéltesse őt. Karrierjét Mubarak alatt futotta be, s visszaállította azt a politikai rendszert, ahol a hadsereg és a biztonsági szervezetek garantálták az állam stabilitását. El-Sziszit mélyen vallásos emberként jellemzik, a katonai akadémia előtt az al-Azhar Egyetem (kairói szunnita teológiai központ) iskolájába járt. A gyakori imádkozást – amely a fej földhöz szorításával jár – igazolja a homlokán látható bőrpír.

Itt még a klasszikus egyenruhában
Itt még a klasszikus egyenruhában
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

A stabilitás fenntartása nem könnyű dolog az arab világ legnépesebb államában. Egyiptom két év alatt 50 milliárd dollárt is kaphatott három öbölmenti országtól a politikai nyugalom megteremtéséhez. A pénz azonban nem állította meg az élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedést, nem tüntette el a munkanélküliséget. Gyakoriak az áramkimaradások. A rendszer – akárcsak Mubarak idejében – nem viseli el a kritikát. Az állami média szerint a bírálók „nem egyiptomiak”: a Muzulmán Testvériség támogatói, katari vagy török bérencek, a Hamasz, Izrael, Irán, esetleg az USA ügynökei. Ezzel együtt az Egyesült Államokkal és Izraellel viszonylag rendeződött a kapcsolat, különösen, ami a Hamasz elleni fellépést illeti. Egyiptom katonai erejével az Iszlám Állam elleni líbiai, és a húszi lázadók elleni jemeni akciókban is részt vesz. Az elnök most a szélsőséges fundamentalizmus ellen indított harcot.

El-Sziszi csodálja a németeket, mégis bezáratta a CDU-közeli Konrad Adenauer Alapítvány irodáját Kairóban. Pedig a német beruházások jól jönnének neki.

Sietős távozás a sajtóértekezletről

Angela Merkel és az egyiptomi elnök sajtótájékoztatója késéssel kezdődött, Merkel tájékoztatása szerint azért, mert beragadtak a berlini kancellári hivatal elromlott liftjébe. A sajtóértekezlet végén egy egyiptomi újságírónő kiabálva követelte, hogy feltehessen egy kérdést, majd gyilkosnak nevezte el-Sziszit, mire egy csoport egyiptomi újságíró megpróbálta túlharsogni a fiatal fejkendős nőt, azt kiabálva, hogy „Éljen Egyiptom”. Merkel és el-Sziszi – aki ekkor éppen a találkozó zárásaként kezet rázott egymással a fotóriporterek előtt – a jelenet miatt sietősen távozott a helyszínről. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.