galéria megtekintése

Szürke meglepetésember a magyarok új legjobb barátja

3 komment


Miklós Gábor

Mit hoz Lengyelországnak a váltás az elnöki palotában? Orbánizálódik-e Lengyelország? Erre a kérdésre keresik a választ az elemzők Varsóban, Krakkóban és külföldön is Andrzej Duda vasárnapi elnökválasztási győzelme után.

A kérdésnek van politikai és választástechnikai oldala is. A legfontosabb, hogy valódi fordulat következett-e be, a sok szempontból jelképes elnöki poszt után a valódi hatalom is a jobboldali-nacionalista Jog és Igazságosság párthoz kerül-e? Duda győztes választási kampányának vezetője, Beata Szydlo ezt állította. Azt mondta, hogy ősszel, a parlamenti választások után már Jaroslaw Kaczynski, a jelenlegi ellenzék vezetője lesz a miniszterelnök. Ha ez valóban így történik, akkor ez befolyással lesz az európai politikára is, nem beszélve a Lengyelország fejlődéséről.

Duda vasárnap, a győzelem éjszakáján. Változást hozhat a lengyel diplomáciában
Duda vasárnap, a győzelem éjszakáján. Változást hozhat a lengyel diplomáciában
Agata Grzybowska/Agencja Gazeta / Reuters

A hétfői adatok szerint Duda a szavazatok 53 százalékát kapta meg, a távozó Bronislaw Komorowskira viszont csak 47 százaléknyian voksoltak. A lengyel választási térkép hagyományosan kétosztatú: az ország keleti fele a jobboldalra szavaz, a nyugati (kivéve Szilézia egyes körzeteit) balra vagy a liberális oldalra voksol, ahogyan a főváros, Varsó is. Ennek történelmi, demográfiai okai vannak, de tény, hogy a keleti oldalon erősebbek a konzervatív, egyházias hagyományok, a katolikus egyház befolyása töretlen.

 

A mostani fordulat elég régóta érett, a lengyel elemzők régóta érzékelik, hogy a társadalom jelentős része kifáradt a Polgári Platform (PO) nyolc éve tartó kormányzásától, nem bízik ebben a pártban. A korábbi választásokon a PO-t még az Európai Tanács elnökévé avanzsáló Donald Tusk vezette, aki képes volt mozgósítani azokat, akiket riasztott a Kaczynski vezette tekintélyuralmi párt nacionalista-klerikális rezsimjének, a „negyedik köztársaságnak” a visszatérése. Mára azonban elkopott ennek az emléke, emlékeznek viszont a PO belviszályaira és korrupciós botrányaira. Nem utolsósorban az Amber Gold cég pilótajátékának történetére, amely megégette Tuskot is. Egyébként Duda még parlamenti képviselőként ennek az ügynek a tárgyalásakor ismertette meg magát a lengyel közvéleménnyel.

A Newsweek Polska első adatai szerint Duda megszerezte a legfiatalabb választók szavazatait, de győzött a nők és a férfiak körében, a magas iskolai végzettségűek viszont inkább Komorowskit akarták elnöknek. A PiS jelöltje megszerezte az egykori punkzenész Pawel Kukiz híveinek közel hatvan százalékát – Kukiz húsz százalékot kapott két hete az első fordulóban – és a hét százalékkal végző jobboldali Janusz Korwin-Mikke szavazóinak hetven százalékát, de őrá szavazott a baloldal csúfosan leszerepelt jelöltje, Magdalena Ogórek híveinek majd 40 százaléka is. Ez az arány nyilván azt az állítást igazolja, hogy a társadalomban erősek a változást akaró tendenciák bal és jobboldalon egyaránt. A baloldali szavazókat Duda azzal nyerte meg, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentését és a bankokra kivetendő extra adót is bevette a programpontjai közé. A nyugdíjszabályozás változását a közgazdászok veszélyesnek tartják, költségeit 200 milliárd zlotyra becsülik.

A távozó Komorowski körül pár hónap alatt fordult egyet a világ
A távozó Komorowski körül pár hónap alatt fordult egyet a világ
Radek Pietruszka / MTI

Bár a lengyel kormánypárt mellett ott állt a liberális média, ez nem bizonyult elegendőnek. Komorowski pár hónapja még könnyű nyerésre számíthatott, hatvan százalékon állt, úgy látszott, már az első fordulóban győzhet. Ezt annak is köszönhette, hogy a választók nem azonosították őt romló presztízsű pártjával. A PO könnyen vette a kampányt, és nem vette elég komolyan Dudát, és amíg a kormánypárti stratégák azt pufogtatták, hogy Duda ismeretlen a politikában, csak Kaczynski bábja, a PiS elnökjelöltje szorgalmasan kampányolt az egész országban. Kaczynski eközben bölcsen a háttérbe húzódott, nem mutatkozott, nem szólalt meg, s ezzel megszabadította Dudát a veszélytől, hogy a párt jelöltjeként támadják. Kaczynski azzal mutatta be híveinek a most már megválasztott politikust, hogy az „érett ember, aki az ifjúság erejét és az idősebb nemzedék tapasztalatait egyesíti”.

Lengyelország a PO kormányzásának és Komorowski elnökségének éveiben az EU sikerországa volt. Elég annyi, hogy a 2007–2014 közötti években itt volt a legmagasabb a GDP növekedése. Nemcsak a gazdasági mutatókban, de a nemzetközi tekintélyben is kiemelkedett Lengyelország az „új tagállamok” közül, s átkerült az unió felsőbb kategóriájába. Nem véletlenül választották Tuskot az Európai Tanács elnökévé az ország keleti határain túl, Ukrajnában zajló polgárháború ellenére is. A PO-kormánynak ráadásul az ukrán válság közepette is sikerült elkerülnie a nagyobb konfliktusokat Oroszországgal. Ebben változást hozhat Duda elnöksége. A lengyel hatalmi leosztásban ugyanis több szerep jut az államfőnek az ország nemzetközi és biztonsági politikája meghatározásában. Elképzelhető, hogy Kaczynski befolyása érvényesül majd, ami provokatívabb keleti politikát jelenthet, s érdesíti a viszonyt a legfontosabb szövetségessel, Németországgal és az Európai Unióval is.

Az őszi parlamenti választások eredménye persze még nem eldöntött tény. Kérdés, hogy a liberális-jobboldali PO képes magához térni – vagyis hogy mennyire tudja mozgósítani pártját és megfáradt híveit Ewa Kopacz kormányfő.

A kampány már a vége felé járt, amikor a család feltűnt mellette
A kampány már a vége felé járt, amikor a család feltűnt mellette
Kacper Pempel / Reuters

Ami Dudát illeti, Lengyelország új elnöke az idén került elő a politikai szürke zónából, néhány hónappal ezelőttig csak kevesen jegyezték a nevét. Az életrajzok kevés izgalmasat mondanak róla. Tekintélyes templomjáró katolikus értelmiségi család fia, apja és anyja is egyetemi tanár a krakkói Bányászati-Kohászati Akadémián, A politikai pályáját a PO egyik elődjénél, a Szabadság Uniónál kezdte, majd Zbigniew Ziobro későbbi igazságügyi miniszter hívására igazolt a PiS-hez. Ott akkor is kitartott, amikor Ziobro szakított Kaczynskival. Fiatalon lett közigazgatási jogi szakértőből igazságügyi miniszterhelyettes, korábban indult a krakkói polgármesteri székért, volt a szejm és az Európai Parlament képviselője, majd bekerült a néhai Lech Kaczynski hivatalába. Sokak szerint a politikai eszménye is a Szmolenszk repülőterén katasztrófában elhunyt elnök.

Duda nagyapja egyébként a lengyel Honi Hadsereg (AK) katonája volt, az ilyesféle pedigré pedig fontos volt Jaroslaw Kaczynskinak, amikor elnökjelöltté tette. Ezt nehéz másként mondani, mert a Jog és Igazságosság párt, amelynek színeiben Duda nyert, katonailag irányított tekintélyelvű szervezet – akárcsak a Fidesz. Sokan hívják fel a figyelmet Duda cserkészmúltjára, a régi cserkésztársaival fenntartott baráti viszonyra is, de a katonai vonatkozásoktól függetlenül Duda politikai előéletére a nyugalom jellemző. A botrányok mindvégig elkerülték, csak a kampányában derült fény néhány kisebb múltbeli vétségre, mint például hogy nem mondott le egyetemi adjunktusi állásáról, amikor másutt talált jobban fizető munkát, s hogy nagyon sokára doktorált. A kampányban óvatosan nyilvánult meg. Például, amikor a lombikbébi-eljárásról kérdezték, azt mondta, az egyház tanítását követve ellenzi, de megérti azokat, akik ezt választják. Több ilyen kitérő, felemás válaszon, tájékozatlanságon érték – ez a választókat nem rendítette meg.

Szelfi az elnökkel hétfőn. Kilép a PiS-ből – ígérte
Szelfi az elnökkel hétfőn. Kilép a PiS-ből – ígérte
Pawel Kopczynski / Reuters

Duda felesége Agata Kornhauser középiskolai némettanár – apósa Julian Kornhauser neves krakkói költő, műfordító –, a lányuk, Kinga pedig egyetemista. A család sokáig kimaradt az elnökválasztási megmozdulásokból, a sajtó szerint azért, mert az új elnök felesége inkább a liberális oldalhoz húz. A kampány már a vége felé járt, amikor a lánya és a felesége is feltűnt Duda mellett.

Hétfő reggel az új elnök egyedül ment kávét osztani Varsó belvárosába. Kilép a PiS-ből – ígérte –, még mielőtt augusztus 6-án elfoglalja a hivatalát, s beköltözik a Krakowskie Przedmiescén, a Helytartói Palotában lévő elnöki rezidenciába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.