galéria megtekintése

Az Iszlám Állam bombázása kevés Szíriában

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Egy hónappal azután, hogy Damaszkusz egyik fő szövetségese, Moszkva hivatalosan is bekapcsolódott a szíriai konfliktusba, az Egyesült Államok magasabb sebességre kapcsolt: Ashton Carter védelmi miniszter bejelentette, hogy szárazföldi csapatokat is bevethetnek az Iszlám Állam (IS) ellen, és megnövelik a szervezetet célzó légi csapások számát Irakban és Szíriában. A konfliktusban egyre nagyobb szerepet játszó Irán pedig először vesz részt pénteken a rendezésről szóló tárgyalásokon.

„Támogatni fogjuk szövetségeseinket az Iszlám Állam elleni támadásokban, vagy akár mi magunk fogjuk azokat végrehajtani, legyen szó légi csapásokról vagy szárazföldi műveletről” – jelentette be Ashton Carter szerdán. Az amerikai védelmi miniszter hozzátette, hogy növelik az IS elleni légi csapások számát – elsősorban az IS „fővárosára”, a szíriai Rakkára koncentrálnak, és az iraki fővárostól nyugatra fekvő Ramádira –, s az eddigieknél „értékesebb” célpontokat is igyekeznek majd megsemmisíteni, írja a Reuters.

Renad Mansour, a Carnegie Közel-Keleti Központ szakértője szerint azonban a katonai beavatkozás nem jelenti a konfliktus teljes megoldását.

„A polgárháborúban szerepet játszó felek megfelelő politikai együttműködése nélkül akár évekig is bombázhatják az IS állásait, a konfliktus akkor sem fog megoldódni. Természetesen segíthet, csökkentheti az IS erejét, de nem oldja meg a problémát” – mondta a Népszabadságnak Mansour a szárazföldi csapatok esetleges mozgósításáról, amely okozhat némi fejfájást Barack Obama utolsó hivatalban töltött évében, hiszen az amerikai elnök egyik fő ígérete az volt, hogy kivonja az amerikai csapatokat a külföldi háborúkból.

 

A Libanonból nyilatkozó szakértő úgy véli, a szárazföldi akciók növelhetik ugyan a légi csapások hatékonyságát – „bár olyan sok a szereplő a szíriai konfliktusban, hogy nem lesz egyszerű a szárazföldi koordináció” –, de ez is csak részmegoldás a békéhez vezető úton.

Carter nem bocsátkozott részletekbe a szárazföldi műveleteket illetően, ám ennyi is elég volt ahhoz, hogy elemzők megállapítsák: az USA ezzel beismerte, hogy a tavaly útjára bocsátott Iszlám Állam elleni stratégia nem hozta meg a kívánt eredményt. Mansour szerint az USA azért is kapcsolt magasabb fokozatra, mert nem bízik Oroszországban, és csak nagyobb szerepvállalással tudja biztosítani, hogy neki tetsző legyen a „jövő Szíriája”. Nagy szerepet játszott továbbá a fokozódó menekültválság, és az, hogy Iránnal sikerült a nukleáris megállapodás. „Az Obama-adminisztráció nem akart nagyobb szerepet vállalni a szíriai konfliktusban addig, amíg a szíriai kormány egyik fő szövetségesével, Iránnal meg nem állapodtak” – mondta Mansour.

A harcokban romba dőlt damaszkuszi előváros. Sebességet vált az amerikai haderő
A harcokban romba dőlt damaszkuszi előváros. Sebességet vált az amerikai haderő
Bassam Khabieh / Reuters

Ennek megfelelően Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter is ott fog ülni a tárgyalóasztalnál a szíriai rendezésről szóló bécsi egyeztetésen pénteken. A meghívás – orosz tanácsra – Washingtontól érkezett, hiszen nem maradt más választás: a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Teherán ugyanis egyre nagyobb szerepet játszik a konfliktusban. A BBC becslései szerint az iszlám köztársaság 2011 óta dollármilliókat költött Aszad megtámogatására, valamint tanácsadókkal, fegyverekkel, kedvező hitellel és olajjal segítette Damaszkuszt. Egyes hírek szerint iráni katonák is vannak Szíriában – sőt, Oroszországgal készülhetnek közös műveletre –: a CNN által idézett Joseph Dunford amerikai tábornok ezer főre becsülte az Irakban, és közel kétezerre a Szíriában tartózkodó iráni katonákat.

N. Rózsa Erzsébet, a térség szakértője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Irán tárgyalóasztalhoz ültetése realista lépés volt, s „ha az oroszokat meghívták, miért hagyták volna ki Iránt”. „Az Aszad-rezsimnek két támogatója van: Oroszország és Irán. Utóbbi kihagyásával biztos, hogy nem lehet semmit sem csinálni. A szíriai konfliktust csak úgy lehet megoldani, ha minden szereplőt bevonnak a rendezésbe. Megpróbálnak mindenkit odaültetni az asztalhoz, akinek bármi befolyása van. Iránnak van. Hogy ez meddig terjed ki, azt senki sem tudja” – mondta lapunknak a szakértő, aki szerint az iráni jelenlét a tárgyalásokon bizonyos fokig konstruktív lehet. Ám a megoldás így sem garantált.

„A Szíriában harcoló, Aszaddal szemben álló csoportoknak az elsődleges célpontja nem az Iszlám Állam, hanem Aszad. Ez óriási különbség mindenki máshoz képest. Hiszen a külső erőknek – az USA-tól Törökországig – az elsődleges célpontja az IS. Ez szinte feloldhatatlan paradoxon” – véli N. Rózsa Erzsébet.

Senki nem tud az orosz repülőkről

Nem érkezett hivatalos megkeresés arra, hogy orosz harci gépek repülhessenek át hazánk fölött a szíriai missziók során – kommentálta a külügyminisztérium illetékese az ilyen tartalmú svájci lapértesülést. Orosz gépek csak diplomáciai engedéllyel, vagy magukat polgári gépnek álcázva használhatják a légterünket. Minden más esetben riasztanák a honvédség légvédelmét, de ilyen nem történt. (V. G. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.