galéria megtekintése

Hatalmas szörnyeteg bújt elő a börtöncellákból

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 07. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A dél-iraki fogolytábor, az amerikai hadsereg által fenntartott Camp Bucca celláiban ismerkedtek meg egymással. A muzulmán szélsőségesek „professzorokká” váltak, a bukott iraki rezsim állampártja, a Baath volt funkcionáriusai „tanítványokká”. Az ideológiai átnevelést az utóbbiak aztán a gyakorlatban hálálták meg.

Amikor a Camp Buccában fogant szörnyeteg, az Iszlám Állam életre kelt, Szaddám Huszein volt funkcionáriusai, többségükben magas rangú katonatisztek, a dzsihadista milícia szolgálatába szegődtek. – Ma már nemcsak a szunnita fegyveresekből kovácsolódott fekete zászlós hadsereg egységeit, hanem az Iszlám Államot alkotó tizenhárom tartomány mindegyikét is ők vezetik. Az amerikaiak rengeteg hibát követtek el Irakban, a Camp Bucca-i cellabeosztás a legsúlyosabbak közé tartozik – mondja a két külön, ám egyaránt totalitárius felfogású világ egymásra találásáról Rainer Hermann. A német arabista kiválóan ismeri a Közel-Keletet, részben a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tudósítójaként közel negyedszázadot töltött a térségben.

Örök őrző. Khomeini ajatollahot ábrázoló falfestmény készül Teherán központjában
Örök őrző. Khomeini ajatollahot ábrázoló falfestmény készül Teherán központjában
Stringer / Reuters

– Már fiatalon vonzott az arab világ és kultúra misztikája. Eredetileg üzleti-gazdasági pályára készültem, és azt gondoltam, az arabtudás segíti majd az érvényesülésemet – mesélte az 1956-ban a svájci határ közeli Lörrachban született szerző, akinek nagy sikerű könyve az Iszlám Államról magyarul is megjelent.

 

Hermann a XVII. századi Európa egyik legpusztítóbb konfliktusához, a katolikusok és a reformátusok harmincéves háborújához hasonlítja az Iszlám Állam egyik lételemét jelentő szunnita–síita vallásháborút. A FAZ közel-keleti szakírója szerint a Szaddám-rendszert megdöntő 2003-as amerikai–brit invázió is jócskán felkavarta a térségben az indulatokat, de az „első lövés” igazából az 1978-ban kitört iráni forradalom volt.

A sah bukása és a Khomeini ajatollah nevével fémjelzett síita klérus hatalomátvétele ugyanis felborította az erőegyensúlyt. Irán felemelkedése, regionális hatalommá válása, szövetsége a szíriai Aszad-rezsimmel és a Hezbollahhal, felszította az ellentéteket. – Könnyen lehet, hogy a Közel-Kelet harmincéves háborúja jóval hosszabb ideig fog tartani. Az biztos, hogy a Nyugat csak korlátozottan tud segíteni a mérsékelt muzulmánoknak. A muzulmán világban civilizációk összecsapása zajlik, a háborút szító teológusokat csakis valamilyen társadalmi nyomás foghatja vissza – hangoztatta Hermann, hozzátéve, hogy valamiféle kiegyezés csak a regionális erőközpontok, azaz Szaúd-Arábia, Törökország és Irán között születhet.

Az egykori Camp Bucca-i fogoly, Abu Bakr al-Bagdadi „kalifa” által irányított Iszlám Állam a meghódított területeken nagyon ügyesen elegyíti a megfélemlítést az alattvalókról való gondoskodással. Nemcsak az elrettentő kivégzések miatt nem látni lázadásokat, felkeléseket: a szunniták elfogadják a hatalmat, ameddig a „kalifa” tiszteletben tartja a vallást. Al-Bagdadi ugyanakkor jóval tovább megy, mint az al-Kaida és annak alapítója, Oszama bin Laden. Az utóbbi a „keresztesek és a cionisták” ellen küzdött, mert azok korrupt rezsimeket tartanak hatalmon, és ezek egyike, a szaúdi monarchia beengedte a szent földre a „hitetleneket”, értsd az amerikaiakat. A kalifa ellenben „fel akarja szabadítani” Szíriát és Irakot, célja egy új és „tiszta” állam megteremtése, és persze teljes lojalitást vár el minden muszlimtól.

Al-Bagdadi az eddigi egyetlen nyilvános szerepléseként ismert tavalyi beszéde alatt
Al-Bagdadi az eddigi egyetlen nyilvános szerepléseként ismert tavalyi beszéde alatt
Handout / Reuters

Ez a kifinomult marketing- és propagandaeszközökkel megtámogatott stratégia sokkal jobban eladható, mint Bin Laden ügye. Jól mutatja ezt, hogy az Iszlám Állam Nyugat-Európából, az angolszász és az arab világból, valamint a Kaukázusból 40-60 ezer, többségében fiatal harcost tudott magához vonzani. Ráadásul a mellékfrontokon, így például Nigériában a korábban az al-Kaidának hűségesküt tevő szélsőségesek is sorra pártolnak át a kalifához.

Véletlenül dobtak bombát Bagdadra

Legalább tizenkét halálos áldozata és sok sérültje van az iraki fővárost ért hétfői bombázásnak. Bagdadra azonban most nem a terroristák támadtak, hanem az iraki hadsereg egyik Szuhoj gépe dobott le bombát – valószínűleg műszaki hiba miatt. Az al-Dzsazíra szerint a gép bevetésre indult az Iszlám Állam ellen, az egyik bomba beragadt, majd visszatéréskor a főváros felett kioldódott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.