galéria megtekintése

Szorgos hangyáktól várják a csodát

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Az egyik havannai hentesüzletben éppen a szokásos sor kígyózott, amikor a 83 éves Raúl Castro kubai elnök szerdai tévébeszédében bejelentette, hogy helyreállítják a kubai–amerikai diplomáciai kapcsolatokat. Az igazi felhördülést azonban nem a történelmi jelentőségű hír okozta, hanem a hentes, aki közölte: ebben a hónapban mindössze fél kiló hal jár mindenkinek – mesélt a fordulat kubai fogadtatásáról Miriam Celaya.

A lapunknak nyilatkozó antropológus szerint a megdöbbenést követően a kubaiakban bizakodást ébresztett a döntés, ám többségük egyelőre azt találgatja, hogy az milyen kézzelfogható előnyökkel járhat.

Riksataxi Havannában – amerikai lobogóval
Riksataxi Havannában – amerikai lobogóval
Enrique De La Osa / Reuters

A kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár, Alan Gross szerdai szabadon engedése után Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy az öt évtizedes szembenállást követően nemcsak fogolycserére került sor a két ország között, hanem egy sor, a kubaiak életszínvonalát javító megállapodás is született.

 

Bár az embargó egyelőre marad, Washington egyebek között növeli a szigetországba küldhető pénzösszegek felső határát, és bővíti az exportra szánt áruk – távközlési és mezőgazdasági eszközök, illetve építőanyagok – körét. A praktikus előnyökön túl a kubaiak fellélegeztek.

A kubaiak fellélegeztek
A kubaiak fellélegeztek
Alexandre Meneghini / Reuters

– Az emberek már nem érzik magukat annyira védtelennek, tudják, hogy ezúton is közelebb kerültek az USA-ba vándorolt rokonaikhoz – meséli a Népszabadságnak Amaury Pacheco Havannában élő költő. Hiszen a kubaiak ezer szállal kötődnek a nem egészen 150 kilométerre fekvő nagy szomszédhoz, ahova az elmúlt évtizedekben egymillióan vándoroltak ki a szigetországból.

Castróék sokáig csótánynak nevezték az emigránsokat, ám ma már inkább szorgos hangyaként tekintenek rájuk. A miami székhelyű Havana Consulting Group adatai szerint az emigrációban élők 2012-ben 2,6 milliárd dollárt küldtek haza, amiből a kormány is lefölözte a részét.

A most elfogadott intézkedések értelmében pedig a jövőben ennél sokkal több ütheti a szegény rokonok, no meg a rezsim markát. Éppen ezért Raúl Castro televíziós beszédében győzelemként értékelte az Obamával kötött megállapodást.

Raúl Castro győzelemként értékelte az Obamával kötött megállapodást
Raúl Castro győzelemként értékelte az Obamával kötött megállapodást
Enrique De La Osa / Reuters

A veterán államfő persze azzal indokolta az örömöt, hogy a fogolycsere eredményeként végre hazatértek az 1998-ban Miamiban letartóztatott kubai kémek. Hiába siklottak el azonban az alku elemzése fölött a hivatalos médiumok és – a jelek szerint nagyon rossz egészségi állapotban lévő – Fidel Castro is, világos, hogy a kubai gazdaság számára életmentő ez az új lehetőség.

A szovjet blokk összeomlása után súlyos válságba került országot az 1990-es években Venezuela húzta ki a bajból, ám Hugo Chávez tavalyi halála után a dél-amerikai államban bizonytalanná vált a politikai és gazdasági helyzet.

A kubai gazdaság számára is életmentő lehet a megbékélés
A kubai gazdaság számára is életmentő lehet a megbékélés
Enrique De La Osa / Reuters

Ez aggodalmat keltett Kubában is, ahol a korlátozott reformok ellenére csőd szélén áll a gazdaság, minden szektor fejlesztésre szorul, és az élelmiszerek 80 százalékát importálják.

A közeledés nyomán most új lehetőségek nyíltak a rezsim előtt, cserébe pedig nem is várnak sokat tőle: szabadon kell engednie 53 politikai foglyot, nagyobb szólásszabadságot kell garantálnia, és biztosítania kell az információhoz és technológiai újításokhoz való hozzáférést.

Egy politikai változás lehetőségéről azonban egyelőre óvatosan nyilatkozik a kubaiak egy része, köztük Miriam Celaya is. „Nem hiszem, hogy a vezetésben megvan a hajlandóság erre, de a közeledés hatására felpezsdülhet a civil szféra. És persze Raúl Castro sem lesz már fiatalabb” – mondta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.