galéria megtekintése

Szobafogságban a szaúdi királylányok

1 komment

"Már ennivalóért sem hagyhatjuk el a palotát. Vajon azt akarják, hogy éhen haljunk?" – panaszolta a szaúdi király egyik lánya, Sahar az El País közel-keleti tudósítójának.

A szaúdi királylányok mostoha sorsáról már korábban is cikkezett a nemzetközi sajtó, de most úgy tűnik, újabb fordulatot vett a történetük.

A 2005-ben megkoronázott Abdulah második felesége, Alanaoud Alfayez még 2001-ben menekült Nagy-Britanniába, miután férje kétszer is elvált tőle, magyarázat nélkül. Négy lányuk azonban Szaúd-Arábiában maradt, és azóta házi őrizetben van.

Hárman a négy királylányból: Sahar, Maha és Hala

 

Alanaoud Alfayez  most kétségbeesésében a brit sajtóhoz fordult, és riadóztatta az ENSZ emberjogi főbiztosságát is. A lányai sírva hívják fel telefonon, mondván, nem viselik el tovább a bezártságot. A király egyik fia pedig néhány hónapja felkereste őt Londonban, hogy rávegye: mindenképpen térjen haza. Úgy érzi, a lányaival zsarolják.

Az El País tudósítója megpróbált utánajárni annak, hogy valóban igazak-e a lányok ˜– immár felnőtt, 38 és 42 év közötti nők – házi őrizetéről szóló hírek. Ám hiába utazott el Dzseddába, ahol a hírek szerint őrzik őket, nem engedték be a palotába, mint ahogy a nőket sem engedték ki.

Egy nappal később pedig megvonták a két lány, Sahar és Jawaher korábbi „kiváltságait” is. Ezelőtt kéthavonta elmehettek a helyi piacra, hogy megvegyék a legszükségesebb élelmiszereket, de mostantól erre sincs lehetőségük.

A nők korábban a The Sunday Times tudósítójának írt e-mailben beszámoltak arról, hogy bár gyermekkorukat luxuskörülmények között töltötték, nyugatias neveltetést kaptak, évente kétszer anyjukkal is nyaralhattak, az elmúlt több mint egy évtizedben teljesen elszigetelték őket. Nincs személyzetük, a takarítást és a főzést maguk végzik, életüket a király későbbi házasságából született féltestvéreik (természetesen férfiak) felügyelik.

Nem találkozhatnak a dzseddai komplexumon belül egy másik villában élő két másik lánytestvérükkel sem. Sahar, a legidősebb lány  korábban egy kis helyi - csak nőket kiszolgáló - bankfiókban dolgozott, de apja ezt is megtiltotta neki.

Megpróbáltatásaik állítólag akkor kezdődtek, amikor Hala, az egyik fiatalabb testvér pszichológiai tanulmányai végeztével egy kórházban felfedezte, hogy a politikai foglyokat a zárt osztályon helyezik el, és rendszeresen gyógyszerezik. Amikor erről jelentést akart tenni, akkor elterjesztették róla, hogy ő maga is drogos.

Abdulah szaúdi király lányaival egy régi fotón

Szaúd-Arábia a női jogok szempontjából a világ egyik sereghajtója. Férfirokonok nélkül a nők nem intézhetnek hivatalos ügyeket, orvoshoz se nagyon mehetnek, sőt, még autót sem vezethetnek.

Bár helyi aktivisták szerint a 89 éves Abdullah a női jogok „előmozdítójának” számít, aki több egyetemet is alapított a nőknek, megadta nekik a szavazati jogot, és még egy nőkből álló tanácsadó testületet is létrehozott, a saját lányai ebből a nyugatias szemléletből, úgy tűnik, nem profitálhatnak. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.