galéria megtekintése

„Hasonló a HIV vírushoz, csak rosszabb”

0 komment

NOL

Az Egyesült Államokban olyan Zika-megbetegedést azonosítottak, amelynél szexuális kapcsolat okozta a fertőzést. A vírus elsősorban fertőzött szúnyogok csípésével terjed.

A beteg a texasi Dallasban fertőződött meg, valószínűsíthetően szexuális érintkezés útján – tájékoztatta az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control, CDC) a BBC-t. Az illető maga nem utazott a Zikával fertőzött területekre, azonban a partnere most tért vissza Venezuelából.

Már nem csak a szúnyogtól kell félni
Már nem csak a szúnyogtól kell félni
Jaime Saldarriaga / Reuters

Az amerikai Vöröskereszt azt szorgalmazta, hogy a leendő véradók, akik az érintett országokból érkeznek, várjanak legalább 28 napot, mielőtt vért adnának. Ezt az "önkorlátozást" azoknak kellene alkalmazniuk, akik Mexikóba, a Karib-térségbe, Közép- vagy Dél-Amerikába utaztak az elmúlt négy hét folyamán, áll a szervezet közleményében.

 

A világ más pontjain is felbukkant a vírus. Ausztráliából két esetet jelentettek. A hatóságok szerint a két sydney-i lakos a Karib-térségben járt korábban. A hatóságok két egymástól független megbetegedést regisztráltak Írországban, egy férfit és egy idősebb nőt. Mindketten utazás közben kaphatták el a betegséget és felépültek.

Brazíliát érinti a legsúlyosabban a Zika-járvány. A hatóságok 3670 esetben vizsgálják, hogy köze van-e a vírusnak ahhoz, hogy kórosan kis fejjel születtek csecsemők. Eddig 404 esetben bizonyosodott be a kapcsolat a kisfejűség és a Zika-fertőzés között, a múlt héten még csak 270 eset volt ismert – tájékoztatott az egészségügyi miniszter. Elmondása szerint valószínűsíthetően a betegséghez köthető 76 újszülött halála a terhesség alatt vagy a közvetlenül a szülést követően. 

A Zika elsősorban szúnyogcsípéssel terjed, azonban ha kiderül, hogy szexuális úton is terjeszthető, akkor olyan országokra is kockázatot jelenthet, ahol nincs szúnyog – magyarázza James Gallagher, a BBC egészségüggyel foglalkozó szerkesztője. A hatóságok egyelőre azt állítják, hogy a szexuális úton történő fertőzés ritka, azonban egy évvel ezelőtt magáról a megbetegedésről is azt állították, hogy az.

Texasban az említetten kívül hét másik megbetegedésről tudnak, azok azonban utazásokhoz köthetőek. Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettese szerint a praxisában ez volt az első olyan eset, ahol egy "nem utazó" kapta el.

A szervezet állásfoglalása szerint a Zika-fertőzés elkerülésének legjobb módja, hogy "megelőzzük a szúnyogcsípést, illetve az érintkezést olyan személy spermájával, aki kapcsolatba kerülhetett a vírussal".

A texasi eset "nagy jelentőséggel bír", amennyiben bebizonyosodik a szexuális érintkezés útján történt fertőzés, mondta a BBC-nak Alaka Basu, az ENSZ alap közegészségüggyel foglalkozó főmunkatársa. "A jelentősége hasonló HIV víruséhoz. Néhány tekintetben rosszabb, mert kétféleképpen is fertőz."

Nem ez az első, nemi úton átadott Zika-fertőzés az Egyesült Államokban. 2008-ban egy Afrikából visszatérő coloradói orvos adta tovább a vírust a feleségének. 2013-ban pedig Francia Polinéziában is volt egy hasonló eset a CDC honlapja szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.