galéria megtekintése

Szétzúznák Walesa legendáját

15 komment


Miklós Gábor

A lengyel jobboldal az egész rendszerváltást kérdőjelezi meg, miután ismét ügynökmúlttal vádolják Lech Walesa volt államfőt. A közvéleményt ezúttal a volt kommunista belügyminiszter magánirattára hozta izgalomba.

A néhai belügyminiszter, Czeslaw Kiszczak özvegye először januárban kopogtatott be a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéhez (IPN), de az elnöktől kért találkozóra csak február közepén került sor. A 81 éves Maria Kiszczak előadta, hogy férje halála előtt azt mondta: ha gondjai lesznek, forduljon az IPN vezetőjéhez. Sokba került a férje temetése tavaly novemberben, több családtagnak vannak lakáshitelei, tehát kellene a pénz – mondta állítólag, megmutatott néhány papírt, s közölte, ilyenből még sok van otthon. Az intézet szerint az özvegy 90 ezer zlotyt (csaknem hat és fél millió forintot) kér az archívumért, ám ő maga és a családja ezt tagadja.

Lech Walesa 1989-ben, a háta mögött Czeslaw Kiszczakkal...
Lech Walesa 1989-ben, a háta mögött Czeslaw Kiszczakkal...
Maciej Macierzynski / Reuters

A látogatás után mindenesetre rendőri segédlettel kiszállt az IPN ügyésze a Kiszczak-lakásra és hat nagy csomaggal távozott. Bejelentették, fontolgatják, hogy induljon-e büntető eljárás Maria Kiszczak ellen, mivel törvénysértő módon tartotta magánál a volt állambiztonsági szervezet (SB) iratait. A nyilvánosság gyorsan értesült arról, hogy az első két csomag Lech Walesára vonatkozó iratokat tartalmaz. Az özvegy által bemutatott papír például a volt elnök, Szolidaritás-alapító beszervezési nyilatkozata volt, Walesa aláírásával 1970-ből. Ezen szerepel, hogy vállalja a „titkos munkatársi" státusszal járó Bolek fedőnevet. A csomagokban állítólag rengeteg jelentés, vallomás, fotó van az 1970 és 1976 közötti évekből. Az IPN időről időre közleményeket ad ki, és azt ígéri, hogy a jövő héten sajtóértekezleten ismertetik az első iratcsomagok tartalmát.

 

Walesát húsz éve folyamatosan támadják azzal, hogy az SB fizetett ügynöke volt. Ezt terjesztette róla a titkosszolgálat a Szolidaritás és az illegalitás éveiben is. 1992-ben, amikor az ország államfője volt, Jan Olszewski jobboldali kormánya állt elő az ügynökváddal. Amikor 2004-ben hatalomra jutottak a Kaczynski-fivérek, újra elindult a Walesa elleni háborúskodás. A jelenleg Venezuelában tartózkodó exelnök pénteken a wykopl.pl mikroblogon ezt írta: „Nem törtek meg 1970 decemberében, nem működtem együtt az SB-vel, nem fogadtam el pénzt, sem szóban, sem írásban nem jelentettem. Hibát követtem el, de szavamat adtam, hogy nem hozom nyilvánosságra, most még nem. Hacsak mások nem közlik. Még él az elkövető, akinek kötelessége előállni az igazsággal, és erre számítok. Túl lágy volt a szívem."

Az egykori harcostársak felháborodva utasítják vissza a támadást, miközben többen állítják közülük, hogy tudomásuk volt Walesa korábbi kapcsolatairól az SB-vel. A Szolidaritás egykori arcai szerint azonban egy legenda, egy szobor lerombolása indult meg.

...és 2014-ben, a Szolidaritás alapításának évfordulóján a gdanski hajógyár kapuja előtt
...és 2014-ben, a Szolidaritás alapításának évfordulóján a gdanski hajógyár kapuja előtt
Kacper Pempel / Reuters

A hatalom nevében Witold Waszczykowski külügyminiszter szólalt meg. Visszautasította, hogy nemtelen támadás, aktuálpolitikai játék folyik Walesa ellen. Csupán a tényeket vizsgálják – állította. Azt is fel kell tárni – tette hozzá –, hogy 26 éve a szabad lengyel állam alapjait a nemzeti érdekeket követve, szuverén döntéssel rakták-e le, vagy külső és belső titkosszolgálatok kezdeményezték, irányították a folyamatot. Waszczykowski szerint Walesa a kommunista rezsim által irányított marionettfigura lehetett, amit ki kell vizsgálni.

A puccs „atyja”

A tavaly novemberben, 90 évesen meghalt Czeslaw Kiszczak Jaruzelski tábornok rendszerének egyik oszlopa volt. Katonai karriert a hírszerzésnél és az elhárításnál futott be, s amikor Jaruzelski kormányfő lett, őt választotta belügyminiszterének. Kiszczakot tartják az 1981. december 13-i katonai fordulat egyik kiötlőjének és legfontosabb végrehajtójának, aki a Szolidaritást szét akarta zúzni, és vezetőit internáltatta. Ő volt a kerekasztal-tárgyalások egyik kezdeményezője. 1989 őszén három hétig miniszterelnök, majd újból belügyminiszter lett. „Kommunista bűncselekmény” miatt két évre elítélték, de agg kora miatt nem vonult börtönbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.