galéria megtekintése

Szembe kell nézni a szörnnyel

5 komment


Kőműves Anita

A Gyűrűk Ura című filmben van egy jelenet, amikor a főhősök egy szörny elől menekülnek. Átérve a kis kőhídon az ősz varázsló, Gandalf visszafordul, szembenéz a félelmetes teremtménnyel, kinyújtja a kezét, és azt mondja neki: nem jöhetsz át!

via GIPHY

 

– Reménytelen a helyzet, mégis visszafordul és megtiltja neki, hogy továbbjöjjön. Nos, ilyen fokú határozottságra és akaraterőre van szüksége a NATO-nak is – mondta kedden a Külügyi és Külgazdasági Intézetben a közelgő varsói NATO-csúcs apropóján szervezett konferencián Rastislav Kacer. Szlovákia budapesti nagykövete szerint nem elég, hogy az észak-atlanti szövetség képes megtenni bizonyos dolgokat, elszántságot is kell mutatni, mert így szerezheti vissza hitelességét. A Kacer által felhozott filmes példa jelentős részben az Oroszország jelentette fenyegetésre vonatkozott.

A lengyel fővárosban július 8-9-én rendezik meg a NATO következő csúcstalálkozóját; az észak-atlanti szövetség vezetői legutóbb Walesben találkoztak 2014 szeptemberében. A budapesti konferencián négy, hazánkba akkreditált nagykövet – a lengyel, az amerikai, a brit és a szlovák – beszédét kísérte a legnagyobb figyelem. Szavaikból kiderült: Varsóban a legfontosabb témák az Oroszország jelentette fenyegetés, az Iszlám Állam (IS), Afganisztán, a szervezet bővítése – Montenegró felvétele –, valamint a védelmi kiadások lesznek.

Utóbbi azért, mert a folyamatos fogadkozások ellenére még mindig nem költi minden tagállam honvédelemre a GDP-je két százalékának megfelelő összeget. – Minden tagállam köteles előrelépni és befektetni a védelembe – mondta Colleen Bell. Az amerikai nagykövet szerint a varsói csúcs lényeges eleme lesz, hogy a tagállamok „megnyitják” egymás előtt könyvelésüket, és egyeztetik, ki mennyit költ védelemre, miként teljesítette a walesi vállalásait. – Hosszú évek óta most először kezdenek emelkedni a védelmi kiadások. Lengyelország példaként áll mások előtt, egyike a szövetség azon öt tagországának, amelyek elérik a kétszázalékos célt – mondta Bell.

– Abba kellene hagyni, hogy okos védelmet és a források megosztását, azok közös használatát emlegetjük – mondta a szlovák nagykövet a témáról. – Ez csak azt jelentette, hogy kevesebbet költünk és kevesebbet kapunk. Ideje komolyan beszélni – tette hozzá Kacer.

Jelenlegi viselkedése alapján Oroszország versenytárs, nem partner – fogalmazott Iain Lindsay. A brit nagykövet hangsúlyozta, Montenegró felvétele az észak-atlanti védelmi szervezetbe nem Oroszország ellen irányul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.