galéria megtekintése

"Csontvázak róják az utcákat" - fenyeget az éhhalál az ostrom miatt

2 komment


Veres Dóra

Az éhhaláltól mentheti meg az ENSZ, az Élelmezési Világprogram és a Vöröskereszt segélykonvoja Madaját. A Damaszkusztól északnyugatra, a libanoni határhoz közel fekvő várost fél éve vonták blokád alá a szíriai kormányerők és a szélsőséges síita szervezet, a Hezbollah harcosai.

Az éheztetést fegyverként használják az Aszad elnökhöz hű erők és a velük szemben harcoló felkelőcsoportok is. A civil területek blokád alatt tartása, a nemzetközi segélyszállítmányok szórványos átengedése humanitárius katasztrófához vezethet, és több százezer ember életét veszélyezteti – fogalmazott Szíria-jelentésében Philip Luther, az Amnesty International (AI) közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

A helyzet különösen szörnyű Madajában, ahol negyvenezer ember él vesztegzár alatt. – Mindennap úgy érzem, hogy elájulok, és nem ébredek fel többé. Kétnaponta egyszer eszünk, hogy amit vettünk, ne fogyjon el azonnal. Más napokon vizet, sót és olykor a fák leveleit fogyasztjuk – nyilatkozta pár napja a városban élő háromgyerekes családapa, Mohamed, aki szerint csontvázak róják Madaja utcáit.

A családok leveleken, füvön és fűszerekkel ízesített vízen élnek, hisz egy kiló rizs 250 dollárba, vagyis több mint 72 ezer forintba, a liszt 120 dollárba (több mint 34 ezer forintba), egy liter tej 300 dollárba (több mint 87 ezer forintba) kerül. A városba legutóbb októberben sikerült segélyt eljuttatni, de az élelem csak pár napra volt elég. A hétfői szállítmány – amely alapvető élelmiszereket, vizet, orvosi felszereléseket és gyógyszereket tartalmaz – talán egy hónapig tart ki.

 
A segélykonvojra váró szíriai civilek
A segélykonvojra váró szíriai civilek
AFP

„250 ember szenved kóros alultápláltságban, közülük tíz sürgős orvosi segítségre, mielőbbi evakuálásra szorul. Madajában fogytán a gyógyszer, a hideg beálltával még több ember szorulna kezelésre, azonban a szakemberek borzalmas körülmények között dolgoznak” – mondta lapunknak Sam Taylor, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szíriai tanácsadója. Az éhezés december eleje óta 28 életet követelt Madajában, ahol az egyetlen működő kórházban rengeteg az alultáplált beteg. Sokan lőtt sebekkel érkeznek, de az orvosok képtelenek ellátni őket. „A rövid távú megoldás az lenne, ha rendszeresen érkeznének segélykonvojok” – jegyezte meg Taylor, hozzátéve: a civilek kiéheztetése háborús bűncselekménynek minősül.

– Nincs áram, és 2015 márciusa óta víz sincs. Alig van élelmiszerünk, nincs zöldség, sem liszt, kenyér, sem cukor, sem rizs – mondta az AI-nek a Szíria északnyugati részén fekvő Fuában élő Mazen. Az Aszad-rendszerhez hű falut – ahogy a szomszédos Kefraját is – a lázadók kerítették be, és mintegy harmincezer embert fenyeget az éhínség. Azokat, akik élelmiszert próbálnak a településekre csempészni, könyörtelenül kivégzik. A Homszból hétfőn útnak indított segélykonvoj is csak ideiglenesen orvosolja a problémákat.

Becslések szerint mintegy 4,5 millió ember él nehezen megközelíthető területen a közel-keleti országban, közülük 400 ezren tizenöt – blokád alá vont – településen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.