galéria megtekintése

Százezer igent foglaltak le egy nappal a népszavazás előtt

9 komment

NOL

A kelet-ukrajnai Doneck megye két szavazókörzetében már zajlik a senki által el nem ismert orosz szeparatista referendum a kiválásról Ukrajnából. A szeparatisták fellegvárának számító Szlovjanszkban az ukrán biztonsági erők százezer előre kitöltött szavazólapot találtak. Mariupolban újra halálos összetűzések törtek ki. Égő barikádok fényénél lehet voksolni.

Szombaton százezer előre kitöltött népszavazási szavazólapot foglaltak le a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban az orosz és oroszpárti szeparatisták ellen harcoló ukrán belbiztonsági erők – jelentette az Obozrevatel ukrán hírportál.

A szavazólapokat – rajtuk az Ukrajnából történő kiválást szentesítő igen mellé biggyesztett x-szel – egy csoport kaasnyikovokkal és más lőfegyverekkel felfegyverzett szeparatistánál találták meg, akiket őrizetbe vettek.

 

A Doneck megyei Szlovjanszk azoknak a szeparatisták fellegvára, akik holnap népszavazásra készülnek a megye függetlenedéséről Donecki Népköztársaság néven. Bár korábban az egy pillanatra jó rendőrt játszó Vlagyimir Putyin orosz elnök is arra szólította fel a donecki és a luhanszk megyei szeparatistákat is, hogy halasszák el a referendumot, ezt a kérését végül nem teljesítették.

A donecki szeparatisták nyolcvan iskolát foglaltak le a népszavazás megtartására.

Lenin-szobor az oroszpárti fegyveresek ellenőrzőpontján Szlovjanszk határában
Lenin-szobor az oroszpárti fegyveresek ellenőrzőpontján Szlovjanszk határában
Yannis Behrakis / Reuters

Két szavazókörzetben – Mariupolban és Doneck városában – már pénteken és szombaton lehetett voksolni, amit Roman Ljagin, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság központi választási bizottságának elnöke a konfliktus kiéleződésével indokolt. Mariupolban egyébként égő barikádok díszkivilágítása mellett szavazhat, aki akar, az azovi-tengeri kikötőváros szeparatistái ugyanis mára virradóra is hordták az autógumikat a központban emelt útakadályokra, a pénteki erőszak után pedig újra összetűztek a bevonuló ukrán belbiztonságiakkal. Ezekben a harcokban a „garázda oroszpárti hordákról” író Kyiv Post kórházi forrásai szerint hét ember vesztette életét.

Tegnap – a náci Németország felett aratott világháborús győzelem emléknapján – a mariupoli szeparatisták megpróbálták elfoglalni a városi rendőrkapitányság épületét. Arszen Avakov belügyminiszter szerint ezt a támadást 60, állig felfegyverzett szeparatista indította el az épület ellen, a harcokban pedig 21 ember vesztette életét.

Az átláthatóság látszata
Az átláthatóság látszata
Baz Ratner / Reuters

Később Oleh Ljasko, a parlamentben lévő Radikális Párt elnöke és egyedüli képviselője arról beszélt, hogy a szeparatistáknak sikerült magukkal hurcolniuk Valerij Androscsuk városi rendőrkapitányt is, akit most ismeretlen helyen tartanak fogva.

Az Ukrainszkaja Pravda a honlapján adott hírt adott arról, hogy a népszavazást Doneck városában is megkezdték. Itt a szeparatisták a Vöröskereszt hét munkatársát ejtették túszul.

Eredetileg úgy volt, hogy vasárnap népszavazást tartanak egy harmadik kelet-ukrajnai megyében, Harkivban is, de az itteni szeparatistáknak nem sikerült megállapodásra jutniuk a felteendő kérdésről a doneckiekkel és luhanszkiakkal, a referendumot ők végül elhalasztották.

Orosz önkéntes őrzi a választóhelységet Luganszkban
Orosz önkéntes őrzi a választóhelységet Luhanszkban
Valentyn Ogirenko / Reuters

Doneck és Luhanszk megyében összesen 7,3 millióan élnek. Ez Ukrajna lakóinak a 16 százalékát jelentik. A népszavazáson arra a kérdésre kell válaszolniuk a jogosultaknak, hogy támogatják-e a donecki, illetve a luhanszki „népköztársaság" függetlenségét. Ami a Donecki Népköztársaságot illeti, azt április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Doneckben az ország egyik gazdasági motorjának számító bányászati régió (Donyec medence) központjában - a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó szeparatisták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.