galéria megtekintése

Száz kamion vitte a reményt Szíriába

0 komment


Miklós Gábor

Félmillió éhező szíriai várta szerdán, hogy befussanak a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszállítmányai. A segélyek érkezése a tűzszünet egyik fontos feltétele. Eközben tovább folynak a harcok a török határ mentén.

Hét ostromlott városba indult szerdán száz teherautó, hogy lisztet, élelmiszereket és gyógyszereket vigyen az ott élőknek. Négy települést (Madaját, Muadhamiját, Kafr Batnát és Zabadanit) a Bassár el-Aszad államfőhöz hű kormánycsapatok, kettőt (Fuaht és Kefraját) a lázadók tartanak ostromzár alatt, a hetediket, ­Deir al-Zurt az Iszlám Állam terrorszervezet kerítette be. A Damaszkusz és a libanoni határ között fekvő Madajában állítólag több tucat ember halt meg az elmúlt hetekben. Szerdai jelentések szerint ide és három másik településre is megérkezett a gyorssegély.

Segélyekkel megrakott teherautók indulásra várnak az ENSZ damaszkuszi képviseleténél
Segélyekkel megrakott teherautók indulásra várnak az ENSZ damaszkuszi képviseleténél
Youssef Badawi / MTI/EPA

A kiéheztetett települések sorsa volt az egyik kulcskérdés a hét végi müncheni biztonságpolitikai értekezleten is, ahol a mielőbbi tűzszünetről tárgyalt a konfliktusban érdekelt tizenhét állam. Ha a félmillió ember legalább pár falathoz jut, az közelebb hozhatja a fegyvernyugvást. Erről is meg kellene állapodni Genfben, ahol február ­25-én újraindulnak a szí­riai béketárgyalások. A segélyügyben Damaszkuszba utazott Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott, akinek Vallid Muallem szíriai külügyminiszter azt mondta: kormánya kötelességének tekinti, hogy az ENSZ célba juttassa a segélyeket.

 

A segélyszállítás csak részben hoz „enyhülést". A szíriai konfliktus fő frontvonala ugyanis most a török–szír határsáv, ahol „mindenki mindenki ellen" küzd. Törökország folyamatosan ágyúzza a határon túlról a szíriai kurdok csapatait, az úgynevezett Népi Védelmi Egységeket (YPG). Az Egyesült Államok felszólította NATO-szövetségesét, hogy hagyjon fel a támadásokkal. Recep Tayyip Erdogan török államfő azonban visszautasította az amerikai követelést, sőt azt mondta, hogy sokszoros erővel verik vissza az állítólagos támadásokat. (Az amerikaiak és az Aszad-rezsim is szövetségesüknek tekintik a kurdokat az Iszlám Állam elleni harcban, a török kormány viszont ellenségként kezeli őket.)

Az YPG keletről és nyugatról, az Aszad-erők délről – erős orosz légi támogatással – támadják azt a keskeny sávot, amely összeköti Aleppo felkelők uralta részét a török határral. Ha megszűnik az átjárás, akkor Aleppo a kormány kezére jut, és összeomlik Erdogan álma Aszad megbuktatásáról. Ugyanakkor e sávban megszilárdulhat a kurd jelenlét. A törökök szívesen bevetnének szárazföldi csapatokat is, de ehhez még nem találtak partnereket. Senki sem kockáztatja a nyílt összecsapást az oroszokkal és az irániakkal. Ebben a helyzetben új hang volt a német kancelláré: Angela Merkel azt javasolta, hogy a török–szíriai határ szíriai oldalán, humanitárius okokból hozzanak ltre ötven kilométeres repüléstilalmi övezetet. Ehhez szükséges lenne a szíriai államfő hozzájárulása is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.