galéria megtekintése

Washingtonban legális a fű, de ritka

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 09. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Legális a marihuána termesztése és árusítása tegnap óta Washington államban. Ám venni még nem sokaknak sikerült: a hétmilliós, de területre két magyarországnyi államban összesen hat üzlet nyitott meg kedd reggel.

Az eladható áru is olyan kevés volt, hogy a kínálat néhány napra elegendő. Colorado után Washington állam a második, ahol immár legális a cannabis, és annak megvásárlásához már recept sem szükséges. (Orvosi célra számos más államban lehet füvet vásárolni, Washington államban utóbbi 1998 óta engedélyezett.)

Nick Didlick / Reuters

Ám Washingtonban mások a szabályok, mint Coloradóban, így nagyon lassan halad a rendszer kiépítése. Washington államban például nem kezdhették meg az árusítást azok, akik korábban az orvosi célú marihuánával foglalkoztak – mindenkinek újra kell pályáznia. Több mint hétezren akarnak vadkendert termelni, feldolgozni vagy árulni, így a helyiek már „aranylázhangulatról” beszélnek.

 

Pedig csak 334 boltra és 80 termőterületre adnak ki engedélyt. A pályázatok kiértékelése lassan zajlik, mivel összesen tizennyolc ellenőr rágja át magát az anyagokon és ellenőrzi a pályázók hátterét. A The New York Times szerint körülbelül húsz engedélyt sikerült kiadni eddig, de e „szerencsések” sem mind tudták megnyitni az üzletüket. A polcok pedig azért lesznek üresek, mert a termelők is késve kapták meg az engedélyeket. Az első dokumentumokat csak márciusban adták ki, így még nem is lehet elég növényük.

Deb Greene, az első washingtoni vásárló. Jason Redmond / Reuters

Az ellenőrzés az alkoholfelügyeleti szerv feladata lett. Ennek szóvivője, Mikhail Carpenter árnyalta a képet: azért haladnak lassan az engedélyezéssel, mert sokan nem készültek fel arra, milyen sok követelménynek kell megfelelniük. A Chicago Tribune-nek nyilatkozó James Lathrop megnyitotta ugyan marihuánaüzletét, de csak egyetlen termelőt talált, aki vállalta, hogy július 8-ra szállít neki. Lathrop eleinte minden vevőjének csak két grammot ad el, pedig a 21 éven felüli helyi lakosok 28 grammot is vásárolhatnának.

A seattle-i Cannabis és Társadalompolitikai Kutató Központ igazgatója szerint a szűkös kínálat miatt egy gramm fű ára 15 és 30 dollár között lesz eleinte. – Ez a feketepiaci, illetve az orvosi célra árult marihuána árának is többszöröse, virágozni fog az illegális piac – véli Dominic Corva. Colorado volt az első állam, ahol legálisan lehetett marihuánát venni rekreációs célra. Mind Washington, mind Colorado polgárai 2012 novemberében, az elnökválasztással egy időben, népszavazáson döntöttek a legalizálás mellett.

Marihuánás cupcake.
Jason Redmond / Reuters

Coloradóban a rendszer idén januártól működik, s itt az orvosi célra marihuánát árusító üzletek kezdhették meg a teljesen szabad kereskedelmet, nem volt szükség hosszú engedélyeztetésre. Fontos különbség az is, hogy Coloradóban bárki nevelhet vadkendert saját célra, igaz, legfeljebb hat növényt. A felesleget átadhatja ismerőseinek, ez Washingtonban tilos. Coloradóban 2014 első négy hónapjában az állam becslések szerint 11 millió dollár pluszadóbevételhez jutott a fűkereskedelemből. A bűnözési statisztikák javultak, igaz, egyelőre nem világos, ennek van-e köze a marihuána legalizálásához.

A turizmus felpörgött, új munkahelyek jöttek létre, a helyi sajtó szerint tízezren dolgoznak az iparágban. Problémák azért akadnak: többen keresik fel a kórházakat, mert rosszul lettek a kábítószertől. Köztük gyerekek is, akik marihuánás süteményt ettek. A bankok nem nyitnak számlát a marihuánakereskedőknek, mert a szövetségi törvények tiltják annak kereskedelmét. Pedig az igazságügyi tárca nem csap le a marihuánakereskedelmet legalizáló államokban. Viszont beindult a biztonsági iparág: rengeteg fegyveres őr kell a pénzszállításhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.