galéria megtekintése

Sikerül megállapodni Minszkben?

0 komment

Munkatársunktól

Életben maradt a remény az ukrán válság rendezését célzó francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozón. A hírek szerint több javaslat is forog az éjszakába nyúló, minszki fórumon.  

A tervezettnél később kezdődött el, de akár eredménnyel is kecsegtethet Minszkben az ukrajnai válság rendezését célzó francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozó. Elsőként Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő, majd Petro Porosenko ukrán, végül pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezett meg a belorusz fővárosba, ahol az eredeti tervek szerint magyar idő szerint délután négykor ültek volna tárgyalóasztalhoz, ám a startról szóló első jelentéseket jóval hat óra után tették közzé a hírügynökségek. 

Angela Merkel és Francois Hollende
Valentyn Ogirenko / Reuters

A csúszás oka nem ismert. A megbeszélés első két órája a delegációk nélkül, csak a négy állam- és kormányfő részvételével zajlott. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy aláírnak egy Ukrajna területi egységét és szuverenitását támogató nyilatkozatot. Elképzelhető viszont, hogy valamilyen egyezség lehetősége körvonalazódott az ugyancsak az ukrán válság megoldásán dolgozó, hivatalosan az EBESZ, Kijev és Moszkva képviselőiből álló, de a kelet-ukrajnai lázadók küldötteivel kiegészülve ülésező összekötőcsoport kedden félbeszakadt, de szerdán folytatott tanácskozásán.

Genyisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik vezetője közölte, hogy a szembenállás enyhítését szolgáló politikai és katonai lépésekre tettek javaslatot, az ukrán küldöttség egyik tagja viszont egy közösen kidolgozott dokumentumról beszélt. 

 

A Zn.ua ukrán internetes portál nyilvánosságra hozta a felkelőknek tulajdonított, 15 pontból álló okmányt, amelynek értelmében február 12-én, helyi idő szerint délelőtt tíz órakor általános tűzszünet lépne életbe a válságövezetben, legfeljebb két nap elteltével, az EBESZ felügyelete mellett elkezdődne a nehézfegyverek visszavonása a frontvonalról, és február 23-áig le kellene állítani a szakadárok elleni, úgynevezett antiterrorista hadműveletet.

Petro Porosenko és Aljakszandr Lukasenka
Petro Porosenko és Aljakszandr Lukasenka
Grigory Dukor / Reuters

A dokumentum szerint az ukrán parlamentnek február 20-áig kellene összeállítania azoknak a területeknek a listáját, amelyek különleges státuszhoz jutnak, törvény tiltaná meg a szakadár térségben lezajlott „eseményekkel" kapcsolatos büntetőeljárást, és az EBESZ ellenőrzése mellett kivonnák Ukrajna területéről a külföldi alakulatokat, lefegyvereznének minden „törvénytelen csoportosulást".

Azt nem tudni, hogy a javaslat mennyire áll összhangban azzal a tervezettel, amelyről Merkel és Hollande a múlt héten kezdett egyeztetéseket. Az is valószínű, hogy sem Kijevben, sem a lázadó központokban nem lenne egyszerű elfogadtatni, ám – ha hitelesek a róla kiszivárgott értesülések – az indítvány akár alap is lehet egy kompromisszumhoz.

Például azért, mert – némi meglepetésre – úgy tűnik belőle, hogy a lázadók készek lennének a tavaly szeptemberben, szintén Minszkben megkötött rendezési megállapodásban rögzített választóvonal mögé visszahúzódni, noha azóta jelentős területeket foglaltak el. Az engedményre szükség is van.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Vasily Fedosenko / Reuters

Porosenko még Kijevben az utolsó békeesélyek egyikének nevezte a csúcsot, és közölte: a válság további súlyosbodása esetén a kormányzat kész hadiállapotot bevezetni Ukrajnában, Minszkben pedig arra figyelmeztetett, hogy tűzszünet nélkül a helyzet kicsúszhat az ellenőrzés alól.

Noha az Egyesült Államok nem vesz részt a minszki csúcson, Barack Obama elnök is igyekezett előremozdítani az ügyet: kedd este telefonon tárgyalt az ukrán és az orosz államfővel. Vlagyimir Putyint egyebek közt arra figyelmeztette, hogy Oroszország még nagyobb árat fizet, ha „folytatja agresszív akcióit", a Kreml viszont azt emelte ki, hogy mindkét politikus tárgyalásos megoldást szorgalmazott a moszkvai megítélés szerint ukrán belpolitikai válságra.

Vasily Fedosenko / Reuters

Egyfajta, a csúcs előtti nyomásgyakorlásként is értékelhető, hogy a washingtoni Kongresszus kedden törvénytervezetet fogadott el arról, hogy az USA egymilliárd dollár értékben fegyverekkel támogathatja a kijevi kormányt. Az Európában állomásozó amerikai haderő főparancsnoka, Ben Hodges azt közölte, hogy márciustól amerikai katonák is bekapcsolódnak az ukrán kormányerők kiképzésébe. Az egyik legsúlyosabb kelet-ukrajnai hadszíntéren, Debalcevénél az orosz csapatok közvetlenül is beavatkoznak a harcokba – vélekedett a tábornok, aki attól tart, hogy ha ott sikerrel járnak a szakadár erők, akkor a Kijev ellenőrzése alatt álló, azovi-tengeri kikötővárosra, Mariupolra összpontosítják a figyelmüket.

Szerdai kijevi közlés szerint a debalcevei harcok egy nap alatt újabb 19 kormánykatona életét követelték. Donyeckben pedig hat ember vesztette életét, amikor egy megállóban akna csapódott egy iránytaxiba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.