galéria megtekintése

Se abortusz, se felvilágosítás - kislányok halnak bele a terhességbe

11 komment

NOL

Kiskorú lányoknak kell szembenéznie a korai gyermekvállalás borzalmaival Guatemalában. A közép-amerikai országban az abortusz illegális, és a katolikus egyház is az ellen dolgozik, hogy a tizenévesek segítséget kapjanak.

A múlt évben több mint ötezer tizenöt évesnél fiatalabb guatemalai lány esett teherbe. Ez a 2010–2012 közötti adatokhoz képest huszonöt százalékos növekedést jelent. Az ENSZ Népesedési Alapjának a felmérés szerint Latin-Amerikában és a karibi térségben folyamatosan növekszik a fiatalkorú anyák száma. A tendencia előreláthatólag a következő években is folytatódni fog. A guatemalai lányok a katolikus egyház szigorúságának és az erőszakos bűncselekményeknek köszönhetően könnyen válnak szexuális kizsákmányolás áldozatává, melynek következménye a korai, veszélyeztetett terhesség.

Fotó: Erik de Castro / Reuters

„Ez nemi erőszak” – idézi a Guardian Carlos Vasquezt a Sayaxché kórház nőgyógyász főorvosát, aki szerint a 13 és 14 év körüli lányok molesztálásának az egyik legszomorúbb aspektusa, hogy az erőszaktevők általában 27-28 éves férfiak. Az orvos hozzáteszi, a tizenéves lányok még túl fiatalok a szüléshez, medencéjük nem fejlődött ki teljesen, így sok komplikáció léphet fel a terhesség során. Ráadásul nagyobb az esély, hogy gyerekük valamilyen rendellenességgel jön a világra.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 15 és 19 év közöttiek körében a szülés és a terhesség közben fellépő komplikációk a második leggyakoribb halálozási oknak számítanak. A szegényebb régiókban élő, húsz év alatti lányok esetén nagyobb az esély, hogy a csecsemő halva születik. A tizenéves anyák gyermekei általában kis súllyal és sok egészségügyi problémával jönnek a világra.

Börtön jár érte. Vagy mégsem?

„Megütött, és a földre lökött. Fájt. Aztán elrabolt” – kezdi történetét Michelle, akit kétéves gyermekének apja többször megerőszakolt. A lány feljelentette az erőszaktevőt, de nagyon félt a tárgyalásokon, mert a férfi felesége többször halálosan megfenyegette őt. Az erőszaktevőt végül 10 év börtönre ítélték a lány megerőszakolásáért, Guatemalában ez azonban ritka esetnek számít. A Törvényszéki Kutatások Országos Intézetének adatai szerint Guatemalában 2012 és 2015 között 21 232 nemi erőszakhoz köthető bűncselekményt regisztráltak,

és közülük csak 974 esetben ítélték börtönre az elkövetőket.

Ezek a statisztikai adatok már csak azért is riasztóak, mert a közép-amerikai országban 2009-ben fogadtak el a tizennégy éven aluli lányokkal folytatott szexuális aktust nemi erőszaknak minősítő és szigorú büntetéssel sújtó törvényt.

Nincs felvilágosítás, csak jön a gyerek

Mirna Montenegro a fiatalkorú anyák egyik legaktívabb jogvédője Guatemalában. A Reproduktív Egészség Megfigyelőközpont vezetője elmondta, hogy a tizenéves lányokat bántalmazó férfiak legtöbbször azt hozzák fel mentségül a tettükre, hogy az áldozatok provokálták őket. A lányokat próbálják bűnösnek beállítani. Az édesanyák, akiknek gyerekét támadás érte, legtöbbször tudomást sem vesznek róla. Sokan közülük szintén erőszak áldozatai. A sebész szakorvos szerint,

az, hogy a lányok a szexuális zaklatás során teherbe is esnek, csak a jéghegy csúcsa.

Egy elemzés ugyanis megállapította, hogy a 14 éven aluliak szexuális bántalmazásának többségében az apák, vagy valamelyik családtag az elkövető. Óriási problémát jelent az is, hogy a guatemalai fiatalok nem kapnak megfelelő szexuális felvilágosítást.

„Az utcán lógtam, amikor összefutottam egy fickóval" – emlékszik vissza Heidi, aki nagy szegénységben élt 11 testvérével. „Azt mondta nekem: a barátod akarok lenni. Én igent mondtam, aztán terhes lettem. Ez minden, amit tudok" – teszi hozzá a tinédzser, akinek rosszullétei miatt anyja gyanút fogott, és orvoshoz vitte. A klinikán kiderült, hogy a lány terhes. Barátja azonnal elhagyta, a tizennégy éves lány azt sem tudja, hol járhat most gyermeke apja.

Fotó: Oswaldo Rivas / Reuters

Guatemalában egyre többen harcolnak azért, hogy a fiatalok szexuális felvilágosításban részesüljenek, mert a lányoknak fogalmuk sincs, milyen következményekkel járhat a védekezés nélküli szex. A felvilágosítás ellen azonban erőteljesen küzd a katolikus egyház, amely úgy véli, ha a téma megjelenik az iskolákban, akkor egyre több fiatal fog szexuális viszonyt létesíteni.

„A katolikus egyháznak univerzális álláspontja van" – emlékeztet Montenegro.

Szerinte a pápának kellene fellépnie.

Ha ő azt mondaná, hogy használjanak fogamzásgátlót, mert túl sok a gyerek, akkor az emberek megfogadnák.

Az abortusz illegális

A Népesedési Alap szerint évente mintegy 2,5 millió tinédzseren végeznek el abortuszt. Guatemalában sokkal kevesebb kiskorú anya lenne, ha a kormány engedélyezné a művi terhesség-megszakítást, ez azonban illegális a közép-amerikai országban. Vasquez úgy véli, a terhesség-megszakítás engedélyezésével csökkenne a halálozási ráta a fiatalok körében. Az orvos szerint sok lány alternatív megoldásokkal próbálja elérni a vetélést, ami hihetetlenül veszélyes.

Latin-Amerikában több országban illegális az abortusz. Egy tizenkét éves paraguayi lány augusztusban adott életet egy egészséges kisbabának, miután a hatóságok annak ellenére nem engedték számára a művi terhesség-megszakítást, hogy nevelőapja erőszakolta meg. Az egészségügyi statisztikák szerint 2014-ben 684 olyan lány szült gyereket Paraguayban, aki mindössze 10-14 éves volt. A hatóságok szerint többségük nemi erőszak következtében esett teherbe – akárcsak Guatemalában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.