galéria megtekintése

Ringbe száll az elnökjelöltségért a szókimondó kormányzó

0 komment

MTI

Chris Christie New Jersey-i kormányzó kedden bejelentette, hogy beszáll az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelembe.

Az ötvenkét éves politikus - akit korábban a 2016-os republikánus jelöltség egyik legfőbb esélyesének tartottak, de egy tavaly év elején kirobbant botrány óta jelentősen vesztett népszerűségéből - a New Jersey állambeli Livingston városában, egykori középiskolájában jelentette be hivatalosan indulását.

A szókimondó stílusáról ismert Christie kampánynyitóján élesen bírálta az amerikai kormányt, a kongresszust és mindkét pártot kompromisszumképtelenségük miatt, és amiatt, hogy az ország irányítása helyett egymással szembeni viszályaikkal vannak elfoglalva. Azt hangoztatta: az Egyesült Államoknak összefogásra és erős, határozott vezetésre van szüksége ahhoz, hogy „helyreállítsa” az amerikai álmot.

Chris Christie. Ami a szívén, az a száján.
Chris Christie. Ami a szívén, az a száján
Brendan McDermid / Reuters

 

Republikánus ellenfeleivel kapcsolatban úgy fogalmazott: másokkal szemben róla tudni, hogy képes véghezvinni, amit ígér. Ennek alátámasztására azt hangsúlyozta: hatéves kormányzósága alatt a "gazdasági és természeti csapások" ellenére, adóemelés nélkül tette rendbe New Jersey költségvetését és gazdaságát, miközben "nehéz döntéseket" hozott a nyugdíj- és az egészsségügyi rendszer reformjáról. 

"Ami a szívemen, az a számon, és Amerikának most erre van szüksége. Azt fogom tenni, ami helyes, nem azt, ami népszerű" - mondta Chris Christie.

Bár külpolitikai elképzeléseiről csak nagyvonalakban beszélt, azt leszögezte, hogy Washington ellenségei számára egyértelművé kell tenni: korlátai vannak annak, hogy mit tehetnek meg, és ezeket a korlátokat az Egyesült Államoknak be kell tartatnia. Barack Obama elnököt élesen bírálta "gyenge" külpolitikája miatt, és óva intett attól, hogy az amerikaiak a Demokrata Párt legesélyesebb jelöltje, Obama volt külügyminisztere, Hillary Clinton kezébe adják az ország irányítását. Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nemzetközi vezető szerepét fent kell tartani, Washingtonnak "nem azzal kell törődnie, hogy szeressék, hanem hogy tiszteljék" a világban - fogalmazott.

A kormányzót republikánus vezetők már a 2012-es kampányban is arról győzködték, hogy induljon a jelöltségért, és mindaddig a párt egyik legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsának számított, amíg 2014 januárjában ki nem robbant a "hídügyként" elhíresült botrány. Ebben azért indult vizsgálat Christie ellen, mert hivatala politikai bosszúból, előzetes bejelentés nélkül lezáratta a New Jerseyből a Hudson folyón át New Yorkba vezető, rendkívül forgalmas George Washington híd több sávját, közlekedési káoszt okozva ezzel a demokrata párti vezetésű Fort Lee városban. Bár a helyi hatóságok a kormányzót nem találták felelősnek a történtekért, egy közeli munkatársa bűnösnek vallotta magát az ügyben, és azt állította, Christie tudott a történtekről.

New Jersey vezetése ellen tavaly egy másik vizsgálat is indult annak gyanúja miatt, hogy megsérthették a szövetségi értékpapír-törvényt, amikor nem az állam büdzséjéből, hanem New York és New Jersey kikötői hatóságának költségvetéséből újíttattak fel egy hidat.

A republikánusok többsége nem szavazna Christie-re
A republikánusok többsége nem szavazna Christie-re
Brendan McDermid / Reuters

A botrányok miatt a legfrissebb felmérések szerint a republikánus tábor mindössze 30 százaléka lenne hajlandó Christie-re szavazni az elnökválasztáson, míg 55 százalékuk semmiképp sem támogatná a New Jersey-i kormányzót.

Christie így igen csekély esélyekkel indul a republikánus jelöltségért, de kampánystábja abban reménykedik, hogy kormányzói tapasztalatának és vezetőkészségének hangsúlyozásával képesek lesznek növelni támogatottságát.

A New Jersey-i kormányzó indulásával egyébként 14-re nőtt a republikánus elnökjelölt-aspiránsok száma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.