galéria megtekintése

Rettegnek a pártok a tüntetőktől

3 komment


Szőcs Levente

Elhúzódhatnak az új kormány megalakítását célzó tárgyalások Romániában. A kormányfő lemondása után is folytatódó utcai demonstrációk nyomása alatt a pártok húzódoznak a kormányzásban való részvételtől. Országszerte harmadik napja tartják a több tízezres tüntetéseket. „Nem akarunk kivándorolni!”, „A korrupció öl!” – hirdetik a transzparensek. Előrehozott választásokat akar az RMDSZ is.

A Klaus Iohannis államfővel tartott csütörtöki konzultációkon egyik parlamenti párt sem jelölt meg kormányfőjelöltet, azok sem, amelyek egy nappal korábban még késznek mutatkoztak részt venni a kormányzásban.

Harmadik napja tüntetnek
Harmadik napja tüntetnek
Octav Ganea / Reuters

Liviu Dragnea, a leköszönő kormányfőt adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán még határozottan azon az állásponton volt, hogy alakulatának kell folytatnia – a két kisebb koalíciós partnerével – a kormányzást. Ezzel szemben csütörtökön, már az elnökkel délutánra kitűzött találkozó előtt úgy hírlett, hogy a PSD már inkább egy szakértői kormányt támogatna. Ezt megerősítette a konzultációt követő nyilatkozatában Dragnea, amikor kerülő választ adott a pártja elképzeléseit firtató kérdésre. Azt mondta: a parlamenti pártoknak előbb meg kellene egyezniük, mi a legjobb válasz a miniszterelnök lemondásához vezető társadalmi elégedetlenségre, és csak azt követően kell a feladathoz megfelelő kormányfőjelöltet találni.

 

Az államfő pártjának tartott ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) után már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is előrehozott választásokat sürget. Kelemen Hunor szerint erre a júniusban esedékes önkormányzati választásokkal egyszerre kerülhet sor, addig pedig egy szakértői kormánynak elő kellene készítenie a szükséges törvénymódosításokat.

A nemzeti kisebbségek 18 fős frakcióját vezető Varujan Pambuccian is megerősítette: az egyeztetéseken nem csak a miniszterelnök személye nem körvonalazódott, de a lehetséges megoldások köre ugyanolyan széles, mint a konzultáció előtt volt. Pambuccian szerint az „első kör” után újabb egyeztetéssorozat várható a jövő héten. Először fordulna elő, hogy az államfő kétszer is konzultál a pártokkal a miniszterelnök-jelölt nevesítése előtt.

Ponta lemondása nem volt elég
Ponta lemondása nem volt elég
Alexandru Dobre / MTI/EPA

A román fővárosban és több nagyvárosban is folytatódnak az utcai megmozdulások. Bukarest központját harmadik napja foglalják el a tüntetők, akik szerdán lemondásra kényszerítették Victor Ponta miniszterelnököt.

A tiltakozók a Colectiv klub nevét skandálják, amelyben múlt pénteken a tömegtüntetéseket kiváltó, 32 halálos áldozattal járó gyilkos tűz pusztított. „Nem akarunk kivándorolni!”, „A korrupció öl!” – hirdetik a transzparensek. A tömeg jobban felszerelkezett, mint az előző napokban: több a zászló, megjelentek különféle szervezetek logói.

„Le a maffiapolitikával!”
„Le a maffiapolitikával!”
Vadim Ghirda / MTI/EPA

Csütörtökön fél óra alatt, este hétig az Egyetem (Universitatii) téren több ezren gyűltek össze, de folyamatosan érkeznek újabb tüntetők. A térbe torkolló Magheru sugárutat máris lezárták az autós forgalom előtt. Este fél kilencre megközelítette a tízezret a bukaresti tüntetők száma. A nagyobb városokban néhány százan vonultak utcára.

Szerdán este országszerte mintegy 70 ezren tüntettek a politikai osztály megújítását követelve. Világossá tették: nem elégednek meg a szociáldemokrata kormányfő lemondásával, az alkotmány módosítását és a teljes politikai osztály leváltását akarják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.