galéria megtekintése

Gyökeres fordulat: már nem az atom a kedvenc

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 24. számában
jelent meg.

D. A.
Népszabadság

Fordulat, bár korántsem olyan, mint a Rajnától keletre. Míg Németország köztudottan teljesen kilép az atomenergiából, a másik meghatározó európai hatalom, Franciaország jelentősen csökkenteni próbálja a nukleáris energiától való függőségét.

A párizsi nemzetgyűlés is jóváhagyta a szocialista kormány és benne Ségoléne Royal környezetvédelmi miniszter tervét, miszerint tíz éven belül a francia energiamixben az atomerőművek által előállított villamos energia aránya a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökken.

A francia sajtó és szakértők által egyaránt történelminek mondott projekttel a baloldali kabinet kormány ökológiai irányba kívánja fordítani Franciaországot. Royal Európában a lehető legbecsvágyóbbnak nevezte azt a törekvést, hogy a nyugat-európai országban 2050-ig 75 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Hasonlóan nagyra törőnek tűnik az elképzelés miszerint tizenöt év múlva a villamos energia negyven százalékát megújítható forrásokból kívánják biztosítani. Ez gyökeres fordulat az eddigi – a szocialisták és a konzervatívok által egyaránt osztott – felfogáshoz képest, amely a nemzeti identitás részének tekintette a francia atomipar elsőbbségét.

Loire menti idill atomerőművel
Loire menti idill atomerőművel
Christian Hartmann / Reuters

 

A jobboldali ellenzék szerint a Royal nevével fémjelzett törvény irreális, megvalósíthatatlan célokat tűz ki. A konzervatívok szerint az energiafordulat drágítja a lakossági és ipari villanyáramot, s mindez kedvezőtlenül hat a francia gazdaság nemzetközi versenyképességére.

Az energiafogyasztás csökkentését és a fosszilis energiaforrások visszaszorítását is magába foglaló program politikai üzenet a világnak. Párizsban november végén tartják az ENSZ klímacsúcsát, amelynek célja, hogy minden tagállamra kötelező, univerzális klímavédelmi egyezményt fogadjanak el.

A minap elfogadott törvény értelmében a francia kormány 400 millió eurót szán a megújítható energiaforrások kiépítésére és kiaknázására. Az atlanti-óceáni partvidékre hatalmas offshore szélkerékfarmokat terveznek. Az ingatlantulajdonosokat kötelezik, hogy a homlokzat- és tetőfelújításokat energiamegtakarítást hozó beruházásokkal kombinálják, a polgárokat minderre újonnan bevezetendő adókönnyítésekkel fogják ösztönözni. A közlekedésben vásárlói prémiumokkal támogatják az elektromos autók terjedését, 2030-ig hétmillió utcai villanyautó feltöltő állomást hoznak létre.

Csökkenteni akarják a szeméthegyeket is, bizonyos műanyagpalackokat megszüntetnek. Az élelmiszer-nagykereskedőknek megtiltják a megmaradt áru kidobását. Nagy felzúdulást váltott ki, hogy a hatóságok csalásnak tekintik, ha az elektromos készülékek gyártói beépített meghibásodással bocsátják ki termékeiket, ezzel kényszerítve a fogyasztókat az elromlott készülék mielőbbi cseréjére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.