galéria megtekintése

Repülhetnek a neonácik

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Plakátháború robbant ki a szélsőjobboldal és a szociáldemokraták között Németország leggazdagabb keleti tartományában. A vasárnapi voksolás előtt nincs kormányváltó hangulat, a kereszténydemokratáknak már „csak” partnert kell találniuk.

Ritkán fordul elő, hogy a szociáldemokraták besegítenek a szélsőjobbnak, de Szászországban ez is megesett. A plakátháború a vasárnapi tartományi választások előtt robbant ki, a voksolásnak pedig éppen az a fő tétje, hogy tíz év után kiesik-e a parlamentből a neonáci NPD, és ezzel elveszíti-e országos bázisát, a szász tartományt.

NPD- és AfD-plakát Freitalban
NPD- és AfD-plakát Freitalban
Thomas Peter / Reuters

A háború azután robbant ki, hogy megjelentek az utcákon az SPD választási plakátjai, amelyek egy szelektív szemétgyűjtőt ábrázoltak, rajta a felirattal: Barna üvegeknek. Majd nagyobb betűkkel lejjebb: Nem akarunk nácikat a parlamentbe! Az üzenet világos, a szemétbe a nácikkal. Ám nekik sem kellett több, a közösségi médiában kampányt szerveztek, és leszedegették az SPD plakátjait.

 

Erre a szocdemek lopás miatt feljelentést tettek, és a drezdai bírósághoz fordultak – csakhogy ott az illetékes bírónő nem adott helyt a panaszuknak. Az NPD vezetése ügyesen azzal érvelt, hogy a plakáton a német szakszervezeti szövetség (DGB) logója is ott virít, tehát ez nem pártplakát. Az ügyből sajtópolémia lett, az NPD pedig megköszönhette, hogy ingyen reklámhoz jutott a baloldal jóvoltából. A legutóbbi felmérések szerint ismét felcsillant a remény, hogy elérik az öt százalékot, és bejutnak a parlamentbe.

Egy évvel ezelőtt erről még nem is álmodhattak, a pártot megrázó botrányok következtében egy százalékon állt a népszerűségük; hol volt ez attól a kilenc százaléktól, amellyel 2004-ben, egy ország általános megdöbbenésére, elsőként jutottak be a szász parlamentbe? Igaz, az akkori siker egyik kovácsa, Holger Apfel egykori frakcióvezető és későbbi NPD-pártelnök tavaly csúnyán megbukott, miután fiatal fiúk molesztásálával vádolták.

Ha a párt kiesik a parlamentből, anyagilag is megrendülhet, hiszen elesik az 1,4 millió eurós állami támogatástól, a politikusai pedig nézhetnek rendes munka után. Nem ennyire optimista azonban a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó Grit Hanneforth, a Kulturbüro Sachsen vezetője, aki évek óta a szélsőségesek ellen küzd. Szerinte az NPD ügyesen játszik rá a lakosság félelmeire (ez most a keleti határok felől érkező bűnözés), és ha kiesne is a parlamentből, az önkormányzatokban stabil a helye.

Az AfD a sötét ló

Akinek viszont nem kell aggódnia, az a kereszténydemokrata (CDU) kormányfő, Stanislaw Tillich (55), aki 40 százalék fölötti eredményre számíthat. Ez az első teszt a pártok számára a tavaly őszi általános, illetve a tavaszi EP-választás óta, és a CDU számáramagától értetődő a győzelem Szászországban, ahol a rendszerváltás óta folyamatosan ők kormányoznak. A négymilliós lakosság többsége nekik hálás azért, hogy Szászország ma a leggazdagabb keleti tartomány, ahol már az uniós átlag felé közelít az életszínvonal.

Kormányváltó hangulatnak nyoma sincs, ésmég a 8,5 százalékos munkanélküliség sem tűnik borzasztónak. A hat éve kormányzó Tillich pedig olyan barátságos ember, hogy még ellensége sincs – írta róla korábbi portréjában a baloldali Taz.de. De némi malíciával hozzá is teszi: talán azért, mert soha nem állt ki semmiért, nem vállalt konfliktusokat, nem könyökölt soha posztokért, amíg egyszer csak „megtalálta” a pénzügyminiszteri, majd a tartományi kormányfői poszt.

Vasárnap este legfeljebb az okozhat neki fejfájást, hogy kivel kormányozzon tovább. Az eddig partner, a liberális FDP várhatóan elvérzik, de a berlini pártközpontból már jött az ukáz: lehetőleg itt is az SPD-vel kellene szövetkezni.Nagykoalíciónak nem lehet persze nevezni, mert a szocdemek csak a harmadik helyre esélyesek az exkommunista Linke mögött, ám mindent elkövetnének, hogy ismét a kormányrúd közelébe kerüljenek.

A szász játszma nagy ismeretlenje, az euroszketikpus Alternative für Deutschland (AfD) mindent boríthat: a párt akár 7-9 százalékot is kaphat, és újoncként beülhet a törvényhozásba. – Velük kicsit korai lenne koalíciót kötni – mondta lapunknak a Forschungsgruppe Wahlen kutatóintézet munkatársa. – Maga a kancellár üzent, hogy velük egyelőre nem tárgyalnak. Senki sem tudja, hogy az AfD valójában merre tart, mi lesz belőle, és mennyire lehet veszélyes a CDU-szavazóbázisra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.