galéria megtekintése

Rekordot dönthet II. Erzsébet

3 komment

NOL/MTI

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 89 esztendős II. Erzsébet „hivatalos” születésnapját. A királynő hamarosan rekordot dönthet, ő lehet ugyanis a legtovább hatalmon lévő nagy-britanniai uralkodó.

A nyugati világ legidősebb és nemsokára leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 63 éve – regnáló uralkodójának „hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap időpontja II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal többé-kevésbé bevált: London népe szombaton őszies, felhős, hűvös, de eső nélküli időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

 

II. Erzsébet királynő 63. alkalommal vett részt ilyen ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében.

A királyi család az ünnepségen
A királyi család az ünnepségen
Stefan Wermuth / Reuters

A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta - egyetlen év kivételével - mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

II. Erzsébet királynő hamarosan rekordot dönt, hamarosan ő lesz ugyanis a leghosszabb ideig trónon lévő nagy-britanniai uralkodó. A jelenlegi csúcstartó üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő, aki 63 évvel, hét hónappal és három nappal vezeti a listát. Ha II. Erzsébet szeptember 11-én, 90. életévének közepén is az Egyesült Királyság trónján ül majd, akkor ő lesz az új rekorder.

Erre minden esélye megvan, hiszen életbiztosítási szakértők már a 70. születésnapján is még további negyedszázadnyi, egészségben leélt életévet valószínűsítettek.

II. Erzsébet királynő édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 2002-ben, életének 102. évében hunyt el.

Trooping the Colour

A ceremónia annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A szombati ceremónián jelen volt Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos hercegnek, a királynő unokájának - a brit trón várományosának - felesége is, aki néhány hete a második dédunokával örvendeztette meg az uralkodó párt. Katalin most első ízben vett részt hivatalos programon azóta, hogy kislánya, Charlotte hercegnő, a 23 hónapos György herceg húga május 2-án világra jött.

A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját.

A szombati ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1163 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév használatára jogosító lovagi rangban, és nyolcan a kitüntetés női megfelelőjében, amely a Dame előnév feltüntetésére hatalmazza fel a rang viselőjét.

Véletlen pofon a virágért

II. Erzsébet a héten a cardiffi Millennium Stadionban tett látogatást, ahol egy walesi népviseletbe öltözött szőke kislány virággal köszöntötte őt. A hatéves Maisie Gregory-nak a királynő kedvesen kezet nyújtott, ám amint tovább lépett, a mellettük álló katona tisztelgésre emelte karját, amivel véletlenül úgy arcon vágta a kislányt, hogy annak még a kalapja is leesett.

II.Erzsébet nem vette észre a dolgot, de miután távozott, az őr bocsánatot kért a kislánytól és édesanyjától is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.