galéria megtekintése

Rázós időszak vár Pozsonyra a menedékkérők miatt

Nehéz fél évek várnak az EU soros elnökeire 2016-ban. Az integrációalapítók közé tartozó Hollandiának és az eurózónás Szlovákiának is megvan a maga baja az unióval, de a tagállamközi tanács karmesteri székében az összhangot kell elősegíteniük.

A holland diplomáciai és köztisztviselői kar tizenegy soros EU-elnökségi ciklus tapasztalatával a háta mögött vágott neki 2016 első fél évének, míg a tisztséget júliustól először betöltő Szlovákia a kezdők elszántságával feszül a feladatnak. Pozsony 70 millió eurót tervez költeni a visegrádi négyek legtakarékosabbnak ígért elnöki periódusára, Hága viszont mindössze 46 millióból szeretné megúszni a hat hónapot. (A 2011-es magyar elnökség 70-75 millió euróba került.)

Hollandia utoljára 2004-ben vezényelte a kormányközi tanács tevékenységét. A soros elnökre akkor jóval több teher hárult, mint ma, hiszen neki kellett előkészítenie és levezetnie a csúcstalálkozókat is. Ezt a munkát 2010 januárja óta az Euró­pai Tanács főállású elnöke végzi, a posztot jelenleg a volt lengyel kormányfő, Donald Tusk tölti be.

Az utóbbi évek gyakorlatához híven a kormányközi tanács elnöki székében egymást követő három tagállam – Hollandia, Szlovákia, valamint a 2017 januárjától soros elnök Málta – közös programot dolgozott ki a következő másfél évre, amely nagy vonalakban meghatározza a prioritásokat. Mint lapunknak Szlovákia brüsszeli állandó képviseletén elmondták, a pozsonyi kormány júniusban – jóval a március 5-én esedékes parlamenti választások után – fogadja el a részletes elnökségi munkatervét, nem utolsósorban a hollandok által elért eredményekre építve.

 

A trió programja általában a közösségi jogszabályalkotás menetrendjéhez igazodik. A tanács soros elnökének a feladata, hogy irányítsa és lezárja a tagállamközi vitát e törvénytervezetekről a miniszterek testületében, valamint képviselje a 28-ak álláspontját az uniós intézménnyel folytatott egyeztetéseken.

Benelux kézfogás. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke (balra) és Mark Rutte holland kormányfő Amszterdamban
Benelux kézfogás. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke (balra) és Mark Rutte holland kormányfő Amszterdamban
Robin Van Lonkhuijsen / Reuters

2016 legnehezebb tárgyalásait a menekültválsághoz kapcsolódó bizottsági előterjesztések ígérik, ezért a hollandok minden hónapra beiktattak egy belügyminiszteri tanácsülést. Az uniós határőrségről szóló rendelettervezetről vagy a legális migráció ösztönzését célzó előterjesztésről már most tudni lehet, hogy nem lesz könnyű keresztülverni a tanácson.

Némi pikantériát ad a menedékkérők EU-n belüli letelepítéséről szóló jogszabály végrehajtásának, hogy ezt

annak a Szlovákiának is kell(ene) bátorítania 2016 második felében, amely elutasította – és a magyar kormánnyal karöltve – bíróságon támadta meg a rendeletet.

Peter Javorcik szlovák EU-nagykövet kérdésünkre megerősítette: országának egyik fontos célja az unió külső határainak védelme, a schengeni rendszer fenntartása lesz. Ez utóbbival kapcsolatban viszont éppen a hollandok fogalmaztak meg fenntartásokat, amikor nem is olyan régen előhozakodtak a mini-Schengen létrehozásának ötletével.

Előreláthatólag a szlovák soros elnöknek kell levezetnie az első vitát a Törökországnak beígért vízummentességről, amelyre a feltételek teljesülése esetén októberben tehet előterjesztést az Európai Bizottság. Hága elnökségi ideje alatt kell megegyezni a brit EU-tagság fenntartásának feltételeiről és az Oroszország elleni szankciók nyár elején esedékes meghosszabbításáról vagy felfüggesztéséről.

És ha a bizonytalanságokból nem lenne elég, Hollandia rátett egy lapáttal azzal, hogy április 6-án népszavazást rendez az EU és Ukrajna között január 1-jén hatályba lépett társulási megállapodásról.

2016-ban a lengyel kormány „illiberalizmusa" is az EU terítékén lesz, ha másként nem, az Európai Parlament vitáiban, amelyekben majd a soros elnöknek is véleményt kell nyilvánítania.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.