galéria megtekintése

Több mint három évet kapott a Bayern München elnöke

Inotai Edit

Uli Hoeness  rezzenéstelen arccal, földre szegezett tekintettel vette tudomásul az ítéletet. A Bayern München futballklub elnöke, egykori világbajnok futballista és sikeres menedzser csütörtökön három év hat hónapi börtönt kapott adócsalás miatt a müncheni bíróságon.

Ügyvédje enyhítésért fellebbez, az ügyész gondolkodási időt kért, mert nem zárja ki, hogy ő viszont súlyosbítást kér. A bíróság épülete előtt a Bayern München rajongói tüntettek, Hoeness felmentését követelve. Nekik csak az számít, amit Hoeness a Bayernért tett: a müncheni klub nélküle nem lenne a német liga üzletileg is legsikeresebb intézménye.

Ezzel a sikerrel azonban az igazságszolgáltatást nem lehetett lekenyerezni. A 62 éves sportmenedzser tavaly önmagát jelentette fel, és beismerte, hogy 3,5 millió euróval adósa maradt a német adóhivatalnak. Az összeg azóta egyre hízott: a tegnap véget ért perben már 27,2 milliós adótartozásra derült fény.

Hoeness ellen adócsalás miatt emelt vádat az ügyészség. A klubelnök egy svájci számlán tartotta a pénze egy részét, és spekulatív beruházásokat eszközölt, lényegében szerencsejátékot játszott. Jót tett az adrenalinszintemnek – magyarázta ezt.

 

Nyilván az sem tett rosszat, hogy amit ezzel keresett, azután nem fizetett adót. Hoeness a perben nem tagadta a bűnösségét, csupán arra hivatkozott, hogy korábban sokat költött jótékony célokra is, és abban reménykedett, hogy az önfeljelentéssel és megfelelő pénzbüntetéssel elkerülheti a börtönt.

Erre most már alig van esélye. Bár másodfokon, a szövetségi bíróság elvileg fordíthat az ítéleten, a német joggyakorlatban erre kevés példa van. A Spiegel Online olvasói körében végzett felmérése szerint a közvélemény 40 százaléka megfelelőnek, 30 százaléka viszont túl enyhének tartja az ítéletet. Az ügyészség eredetileg öt és fél év börtönt kért a Hoenessre.

A tüntetőknek csak az számít, amit Hoeness a Bayernért tett
A tüntetőknek csak az számít, amit Hoeness a Bayernért tett
Michael Dalder / Reuters

Mivel Hoeness fontos közszereplő is Németországban – korábban gazdaságpolitikai és morális kérdésekről is szívesen hallatta a hangját –, máris megszólaltak az ügyben a politikusok is. Az ellenzéki Zöldek megfelelőnek nevezték az ítéletet, mert bebizonyítja, hogy a törvények előtt mindenki egyenlő, és a kormánykoalíció két pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták is elismerően beszéltek a müncheni bíróságról. A német pénzügyminisztérium államtitkára szerint ez jelzés lehet a közvélmenynek, hogy nem érdemes adót csalni Németországban.

Eközben a futballprominensek inkább sajnálkoznak. Reinhard Rauball ligaelnök szerint Hoeness érdemei elvitathatlanok, de mások az elhallgatott adó nagyságán azért fennakadtak kicsit. A Bayern München rövid írásos nyilatkozatot adott ki csütörtök délután.

A per és az ítélet valódi bálványdöntésnek számít a német közéletben. Az ulmi hentescsaládból származó Hoeness ugyanis mindent elért az életben, amit lehetett: világ- és Európa-bajnokságot nyert az egykori NSZK válogattjával, és bár 27 évesen egy sérülés miatt abba kellett hagynia, a sportnak nem fordított hátat, a Bayern menedzsere lett. Üzleti tehetségének hála dúsgazdaggá tette azt a klubot, amelynek 2010 óta, Franz Beckenbauer utódjaként, immár ő az elnöke.

Eközben Hoenessnek futotta egy saját vállalkozás alapítására is, és természetes, hogy abban is sikert aratott: a Ho-We kolbászgyár (amelyet a két gyerekére bízott rá) az Aldinak és az ínyencek kedvenc boltjának számító Feinkost Käfernek egyaránt szállít nürnbergi sültkolbász-specialitásokat. Ráadásként a szerencse kegyeltje: 1982-ben még egy repülőgép-szerencsétlenséget is túlélt, a vele utazó három barátja odaveszett. Hoenesst az mentette meg, hogy elaludt a gép hátsó végében. Egy erdész talált rá.

A bajorok szemében Hoeness sokáig a régi vágású német vállalkozó volt, az a joviális közszereplő, akinek fontos a társadalmi igazságosság, akire bármikor számíthatnak a játékosok és az alkalmazottak, aki még a bajban levő rivális sportklubokat is kisegíti. Nem egyszer előfordult, hogy ingyenes vendégjátékra elvitte a Bayern játékosait, hogy fellendítse a jegybevételt.

Ennek fényében nem csoda, ha szívesen mutatkoztak vele a konzervatív oldal politikusai, köztük Edmund Stoiber, a Keresztényszociális Unió (CSU) korábbi elnöke de Angela Merkel kereszténydemokrata (CDU) pártelnök és kancellár is. Csakhogy most tőlük sem várhat segítséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.