galéria megtekintése

„Rabok vagyunk a saját hazánkban”

5 komment


Körösi Ivett

Üresen tátonganak a szupermarketek polcai Venezuelában, ahol egy lapunknak nyilatkozó helyi családanya szerint az emberek egy része már csak naponta kétszer étkezik. Az olajban gazdag országban abszolút mélypontra jutott a gazdaság, ami akár társadalmi robbanáshoz vezethet.

Azt az időt, amit korábban egy anya a gyerekére fordított, most sorban állással tölti – panaszkodik a Népszabadságnak Caracasból Celia, két egyetemista fiú édesanyja. A venezuelai nő honfitársai többségéhez hasonlóan órákat áll sorban naponta, hogy ételhez jusson az olajban gazdag, ám az összeomlás szélén álló dél-amerikai országban. Az alapvető élelmiszereket, háztartási cikkeket és gyógyszereket már négy-öt éve is nehéz volt beszerezni, ám az utóbbi hónapokban szinte teljesen kiürültek az áruházak polcai.

„Mindennap órákat állunk sorba rizsért, lisztért, vécépapírért, hátha találunk valamit. Ha kapunk is, nagyon rossz minőségű az áru” – mondja Celia, aki gyakran a feketepiacon találja meg, amire szüksége van, ám ott sokszoros árat kell fizetnie (az átszámítva 860 forintos bolti mosóport 16 ezer forintnak megfelelő bolívarért árulják a sarkon). „Azok, akik korábban háromszor ettek egy nap, mostanra kettőre csökkentették az étkezések számát” – summázza Celia, akit nemcsak az élelmiszerhiány és a romló közbiztonság, hanem a szolgáltatások silány minősége is elkeserít.

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező országban számos radikális intézkedést hoztak az elmúlt időszakban. Nicolás Maduro szocialista elnök áprilisban árammegtakarítási programot hirdetett: a közszolgák csak heti két napot dolgoznak – de továbbra is teljes fizetést kapnak –, fél órával előreállították az órákat, és számos településen napokra lekapcsolják az áramot.

 
„Vannak olyan államok, ahol egy-két hétig nincs áram. Rabok vagyunk a saját hazánkban”

– mondja Celia, majd szomorúan hozzáteszi: sosem gondolta volna, hogy a remek adottságokkal rendelkező, 30 milliós ország ilyen közel kerül a szakadék széléhez. Az olaj világpiaci árának robbanásszerű növekedése miatt Venezuela a hetvenes években és a kétezres évek elején is virágzott. A második aranykor idején választották meg Hugo Chávezt, aki a bevételek jelentős részét szociális programokra fordította: szegények tömegei jutottak lakhatáshoz, orvosi ellátáshoz, és kerültek be az oktatási rendszerbe. A programok azonban költségesek voltak, a gazdaságot pedig nem serkentették.

Sor egy caracasi élelmiszerbolt előtt
Sor egy caracasi élelmiszerbolt előtt
Marco Bello / Reuters

Carlos Blanco szerint – aki 1989 és 1992 között az állami reformokért felelős minisztérium élén állt – a földek és a vállalatok államosítása, a magántőke kiszorítása és az állam deviza fölötti kontrollja indította el az országot a lejtőn. „Mindezt megfejelte az olajárzuhanás, ami katasztrófával ért fel. Az országban mostanra nem maradt elég dollár az importra. Ezzel párhuzamosan a belső termelés is leállt. Nem lehet kielégíteni keresletet, ami hiányhoz és inflációhoz vezetett” – magyarázza a Bostoni Egyetem korábbi oktatója, aki jelenleg tanácsadóként dolgozik az Egyesült Államokban. Tavaly 5,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság, s ez az érték idén elérheti a nyolc százalékot. Az IMF jóslatai szerint idén 720 százalékos lehet az infláció. Blanco szerint a helyzet hónapokon belül végképp tarthatatlan lesz, és társadalmi robbanáshoz vezethet.

A Cháveznél kevésbé karizmatikus Maduro támogatottsága mindeközben csökken. Gyakoriak a tüntetések, a decemberi parlamenti választásokon pedig elsöprő sikert aratott az ellenzék (habár továbbra is a szocialisták kezében vannak a legfontosabb szervek, köztük a Legfelsőbb Bíróság). A hét elején az ellenzék a szükséges 200 ezer aláírás közel tízszeresét gyűjtötte össze egy népszavazási kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy elmozdítsák az országot 2013 óta vezető Madurót. Az elnök a hagyományhoz híven egy népszerű intézkedéssel igyekezett hárítani a kirúgásáért tett erőfeszítéseket: a gazdasági csőd szélén álló országban 30 százalékkal (!) növelte a minimálbért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.