galéria megtekintése

Putyin szerint vége a nyugodt éjszakáknak

8 komment


Miklós Gábor

A varsóiakat inkább a rendkívüli biztonsági intézkedések által okozott közlekedési káosz foglalkoztatja, mint az, hogy a NATO-csúcs döntései milyen következményekkel lesznek Lengyelország biztonságára.

Kérdéses, kinek köszönhetik majd a nemeztbiztonság erősödését a kétnapos csúcs nyomán. A kormányzó nemzeti-klerikális jobboldalnak vagy liberális-konzervatív elődjének?

Iszkander rakétát szerelnek fel. Varsót is elérik
Iszkander rakétát szerelnek fel. Varsót is elérik
Szergej Karpuhin / Reuters

Vlagyimir Putyin mindenesetre megüzente: a területükre amerikai rakétavédelmi berendezéseket telepítő Lengyelországnak és Romániá-nak tudnia kell, vége a nyugodt éjszakáknak. Az orosz államfő szerint a (dél)kelet-európai bázisokra támadó rakéták is kerülhetnek. Ezért Moszkvában az amerikai hadieszközök befogadóit célponttá minősítették. Az orosz vezérkar máris rövid hatótávolságú (415 km) Iszkander rakétákat telepít a kalinyingrádi exklávéba.

 

A lengyel politikai elit a ­július ­8–9-i varsói NATO-csúccsal, egyben Barack Obama amerikai elnök euró­pai búcsúlátogatásával beteljesíti régi vágyát: Lengyelország területén (ahogy a három balti államban is) ­NATO-erők állomásoznak ezentúl. Nem lesznek állandó támaszpontok, a csapatok rotációs formában váltják egymást. Ez egyfajta biztosítás: az oroszoknak tudniuk kell, hogy nemcsak a helyi erőkkel kerülnek szembe, hanem a teljes szövetséggel.

Elrettentés vagy blöff? – vitatkoznak a lengyel politikusok. Radoslaw Sikorski volt külügy- és védelmi miniszter szerint az oroszok az EU szétesésére játszanak, így akarják megőrizni jelenlegi befolyási övezetüket, illetve maguk alá gyűrni az ütközőállamokat. A jelenleg a Harvardon oktató Sikorski szerint a rakétavédelmi rendszer, a rotációban állomásoztatott zászlóaljak és az amerikai harckocsizó dandár felszerelésének raktározása jó fejlemény, egyben az oroszokat elriasztó „területmegjelölés".

Romuald Szeremietiew volt védelmi miniszter-helyettes, a jobboldal katonai szakértője úgy látja: az atlanti csapatok jelenléte inkább jelképes, mint stratégiai jelentőségű. A professzor szerint nem kell tartani meglepetésszerű konfliktustól. Komoly veszély esetén elég lesz az idő a szövetségesek felvonulására. Katonai szakértők arra figyelmeztetnek, az oroszok évek óta azt gyakorolják, hogyan lehet akár két-három nap alatt támadásra előkészíteni a hadosztályokat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrég jelentette be két harckocsizó hadosztály áttelepítését Nyugat-Oroszországba.

Erősen bíznak a lengyelek az atlanti szövetségben

A lengyelek NATO-iránti lelkesedése mérsékeltebb, mint korábban, de tíz lengyelből továbbra is nyolc egyetért az atlanti tagsággal a CBOS minap publikált kutatása szerint. A megkérdzettek 65 százaléka szükségesnek véli a NATO-erők jelenlétét lengyel földön, s csak 23 százalékuk ellenzi azt. 58-28 arányban támogatják a rakétavédelmi rendszer telepítését. 57 százalék szerint a ­NATO megvédené Lengyelországot külső támadás esetén. A NATO-hoz való viszony nem pártfüggő a lengyel társadalomban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.