galéria megtekintése

Putyin szerint nincs is válság, de az irhára vigyázni kell

1 komment


Poór Csaba

Az orosz elnök szerint országa gazdaságát csak erősítik a mostani nehézségek, amelyeket a legrosszabb esetben két éven belül leküzdenek, és újra megindulhat a növekedés.

Vlagyimir Putyin szokásos – immár tizedik – évzáró sajtótájékoztatóján adott helyzetelemzést, amellyel nyilvánvalóan igyekezett csitítani a rubel hétfői és keddi látványos zuhanása által kiváltott pánikot. Noha a moszkvai jelentések szerint az oroszok tömegesen veszik ki betéteiket a bankokból és megrohanták az értékesebb cikkeket árusító üzleteket, Putyin következetesen kerülte a válság szót. Nem minősítené így a helyzetet – mondta –, de elismerte, hogy a rubel a jövőben is gyengülhet, és kiadáscsökkentésre lehet szükség.

Nem hidegháború, csak feszültség
Nem hidegháború, csak feszültség
Maxim Zmeyev / Reuters

A gondokért – nyilván az olajár csökkenésére utalva – elsősorban külső tényezőket okolt, ám „sok mindent mi sem csinálunk meg" – hangoztatta. A jegybank válságkezelő intézkedéseit ugyanakkor megfelelőnek, igaz, elkésettnek nevezte, és felvetette a kormány felelősségét is. Szerinte most az élet ösztönöz majd arra, hogy ne csak a gyors jövedelmet ígérő olaj- és gáziparnak, hanem más ágazatoknak is jussanak befektetések.

Putyin valamivel több mint három órán keresztül – az eddigi, hasonló rendezvényekhez képest rövid ideig – válaszolt az újságírók kérdéseire. Igyekezett könnyed lenni, szívesen tréfálkozott is, a tőle megszokott átütő erőt azonban ezúttal nem hozta. Mivel konkrét intézkedéseket nem ígért, nem tudta megnyugtatni a piacokat – a Reuters jelentése szerint sajtóértekezlete alatt enyhén esett a rubel árfolyama –, és a viccei sem mindig jól sültek el. Egy vontatottan felszólaló orosz újságíróra például többször is olyan megjegyzést tett, mintha az ittas lenne, ám a newsru.com internetes hírportál jelentése szerint a férfi beszédgondjait valójában korábbi agyvérzése okozza.

 

Nem volt hiteles Putyin akkor sem, amikor egy újságíró a Rosznyefty állami olajtársaság elnökének, az államfőhöz közelálló Igor Szecsinnek a hírek szerint dollármilliókban mérhető éves bére felől érdeklődött. Nincs információja erről, sőt, még a saját fizetését sem szokta megszámolni – válaszolta Putyin.

Egy évvel ezelőtti, hasonló fellépése után, az orosz elnök azzal okozott szenzációt, hogy – az újságírókkal már kötetlenül beszélgetve – bejelentette: kegyelmet adott a börtönben ülő volt oligarchának, Mihail Hodorkovszkijnak. A sajtókonferencia most nem hozott ilyen meglepetést, Hodorkovszkijról azonban beszélt Putyin. Tavaly emberiességi megfontolásokból adott neki amnesztiát, mondta, az egykori olajmágnás állítólagos politikai ambícióira utaló kérdésre pedig kijelentette, mint bárki másnak, neki is joga van ehhez.

Bár a BBC tudósítója kérdésében új hidegháborúról és arról beszélt, hogy Oroszország, személy szerint annak elnöke is szerepet játszott ennek kialakulásában, Putyin csak „feszültségként" értékelte a helyzetet, amelyért szerinte Moszkva csak annyiban felelős, hogy egyre keményebben védi a nemzeti érdekeit. Felidézte, hogy Oroszország az 1990-es években leállította, és csak néhány éve újította fel a stratégiai bombázok hosszú távú nemzetközi járőrözését, az Egyesült Államok viszont mindvégig folytatta azt. Orosz katonai támaszpont is csak két helyen – Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban – van külföldön, míg amerikai világszerte – fejtegette, és visszakérdezett: „Hát akkor ki provokál kit?" A mostani gondokat nem a Krím megszállása okozta – jelentette ki. Az ország függetlenségét, szuverenitását kell védeni – adta ki a jelszót, „alternatívaként" pedig felvetette: „Vagy azt akarjuk, hogy az irhánkat fellógassák a falra?"

Nem volt benne akkora átütő erő, mint tavaly
Nem volt benne akkora átütő erő, mint tavaly
Maxim Zmeyev / Reuters

A külföldet tette felelőssé az ukrajnai válságért, az általa ismét csak államcsínyként emlegetett kijevi hatalomváltásért is. Utalt arra, hogy a Nyugat képviselői is tehetnek a Majdan tüntetői és a kijevi hatalom között február 21-én létrejött megállapodás kudarcáért. Nem tartották vissza a szélsőségeseket, ígérgettek Ukrajnának, míg az orosz álláspont szerinte mindvégig objektív volt – hangoztatta, a kijevi kormány csapatainak akcióit pedig megtorló műveleteknek nevezte. Ugyanakkor egyértelműen kiállt az ukrán válság békés rendezése mellett. „Nincs más megoldás" – mondta, és sürgette a minszki megállapodások teljesítését is. Sőt, kijelentette: nem kételkedik abban, hogy Petro Porosenko ukrán államfő is ezt akarja, de ő „nincs egyedül", mások viszont Kijevben ettől eltérő – például a harcok folytatását szorgalmazó – álláspontot képviselnek.

A Déli áramlat gázvezeték helyett Törökország felé tervezett csővezetéknek Putyin szerint végül lehet majd európai elosztóközpontja, elágazása. Ez az európaiakon múlik – mondta, és kijelentette: az oroszországinál olcsóbb és megbízhatóbb gázszállítás nincs, és a közeljövőben nem is lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.