galéria megtekintése

Putyin jó taktikus, de rossz stratéga

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 02. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Fegyveres úton vagy hosszú és nehéz békefolyamat árán lehet-e rendezni a keleti régióban zajló konfliktust? Ukrajnában, de alighanem egész Európában ez az új év fő kérdése Vagyim Karaszjov politológus, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója szerint.

Az elemző úgy látja, hogy most nagyobb a politikai megoldás esélye, főként ha sikeresnek bizonyul a német kancellár, valamint a francia, az orosz és az ukrán elnök január 15-re a kazah fővárosba, Asztanába tervezett találkozója.

Putyin a Kremlben. Még három év
Putyin a Kremlben. Még három év
Alexei Druzhinin / Reuters

– Ott nemcsak az ukrajnai válság rendezéséhez lehetne megteremteni a feltételeket, hanem egy új európai biztonsági rendszer alapjait is körvonalazni lehetne. Olyanét, amely a NATO mellett működik, és amely egyszersmind felszámolhatja az Oroszország, illetve a január elsejétől hivatalosan is működő, Belaruszt, Kazahsztánt, valamint Örményországot is magában foglaló Eurázsiai Gazdasági Unió és az EU közötti kereskedelmi ellentéteket. Hiszen végső soron ezek vezettek az ukrajnai krízishez is – mondta lapunknak a szakértő.

 

Lát lehetőséget egy ukrajnai fordulatra moszkvai kollégája, Pavel Szalin, az orosz kormány mellett működő pénzügyi egyetem politológiai kutatóközpontjának igazgatója is. Igaz, ő más forgatókönyvet tart valószínűnek, amelynek lényege: „a Krím Kelet-Ukrajnáért cserébe”. – Vagyis Oroszország továbbra is megőrzi ugyan közvetett befolyását a Donyec-medencében, de Kijev teljes egészében helyreállíthatja az ellenőrzést e térség fölött, cserébe viszont szárazföldi útvonalat biztosít Oroszországnak a Krím félszigethez – vázolt fel a szakértő egy lehetséges alkut, amely szerinte már az év első felében megszülethet. Mint kifejtette, ez enyhíthet Oroszország és a Nyugat szembenállásán is, márpedig Moszkvának mindenképpen szüksége van legalább a pénzügyi szektort érintő tilalmak lazítására.

Kirakat Moszkvában. A rubelben bízna
Kirakat Moszkvában. A rubelben bízna
Sergei Karpukhin / Reuters

– Nem gondolom, hogy már 2015-ben eltörlik az összes büntetőintézkedést, de a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésével puhíthatnak rajtuk. Például részleges hozzáférést kaphatnak az orosz cégek a nemzetközi hitelpiachoz –mondta. Hozzátette: az utóbbi napok nyilatkozatai mintha arra utalnának, hogy Európa is mutat hajlandóságot egy ilyen megoldásra.

Sokkal bizonytalanabbnak tartja az új esztendő perspektíváit Alekszej Malasenko politológusprofesszor, a Moszkvai Carnegie Központ tudományos tanácsának tagja. – Minden döntés egyetlen embertől, Vlagyimir Putyintól függ, márpedig az orosz elnök jó taktikus, de rossz stratéga. Jól tud előre számolni néhány hónapra, néhány évre azonban már nem – fejtegette a Népszabadságnak. Szerinte Putyin kompromisszumot akar Ukrajnával, de a saját feltételei szerint, erre viszont már nincs lehetőség.

– Elmulasztotta az esélyt, amely tavaly tavasszal még megvolt – jelentette ki az elemző, aki úgy véli, Putyin kezdi megérteni, hogy túlértékelte saját erejét és Oroszország lehetőségeit. A politológus komoly figyelmeztetésnek tartja az orosz államfő számára, hogy legszorosabb szövetségesei, a belorusz és a kazah elnök, közvetíteni próbálnak az ukrán válságban. Vagyis egyértelműen értésre adják: nem Moszkva mellett állnak, hanem igyekeznek egyforma távolságot tartani a viszályban álló felektől.

A gazdasági és a szociális állapotok is romlani fognak az idén Oroszországban – mondta mindkét moszkvai elemző. Abban is egyetértettek, hogy a proteszthangulat erősödni fog, ám a politikai helyzet egyelőre a hatalom ellenőrzése alatt marad. – A tiltakozó akciók elszórtak lesznek, nem alakulnak egységes fronttá – hangoztatta Szalin. Ha a gazdasági visszaesés tartósnak bizonyul, szerinte három évig, azaz nagyjából a jelenlegi parlamenti, illetve elnöki mandátum végéig tarthatnak ki a hatalom erőtartalékai. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy Putyin személyes népszerűsége stabilabb ennél: bár valószínűleg már az idén csökkenésnek indul, „beszakadni” nem fog, az elégedetlenség ugyanis előbb az alsóbb szintű vezetők ellen fordul.

Kezdi megérteni, hogy túlértékelte saját erejét
Kezdi megérteni, hogy túlértékelte saját erejét
Alexei Druzhinin / Reuters

Ukrajnában sem tart valószínűnek egy újabb „Majdant” Karaszjov. – Noha az új elit nem egységes, annyira azért nem megosztott, hogy az újabb hatalomváltáshoz vezethetne – mondta lapunknak, és kulcsfontosságúnak nevezte a reformok sikerét. Szerinte Moszkvával javulni fog Kijev kapcsolata, hiszen „már nincs hova tovább romlania”, a 2013 végi állapotok visszatérésére azonban nincs esély. Ugyanakkor arra sem számít, hogy különösebben felgyorsulna a nyugati integráció. Szavai szerint 2015-ben dől el, hogy az EU és a NATO perspektivikus újoncot, „egy új Lengyelországot” lát-e Ukrajnában, vagy olyan összetett, nehezen kezelhető és rosszul megreformált országot, amelyet nem fognak a tagok közé csábítani, de Oroszországnak sem engednek át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.