galéria megtekintése

Putyin a G20 célkeresztjében

3 komment

NOL

A nyugati vezetők figyelmeztették az orosz elnököt a G20-as országok ausztráliai csúcstalálkozóján, hogy további szankciókra számíthat, ha nem vet véget az oroszbarát szeparatisták támogatásának Ukrajnában. Putyin a sok kritika után inkább hazamenne a csúcsról. Volt, aki az orosz elnökkel kezet sem akart fogni, de Putyin kiközösítését mutatja, hogy a szokásos politikusi csoportképen az elnök csak a fotó szélen kapott helyet.

Szombaton kezdődött a világ 19 leggazdagabb országának és az Európai Uniónak a közös csúcstalálkozója az ausztráliai Brisbane-ben. Az esemény központi témája a gazdaságnövekedés elsőségítése lenne, ha a találkozón nem tenné tiszteletét Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök nem részesült meleg fogadtatásban a nyugati vezetők részéről.

- Azt hiszem, most kezet kellene fognunk, de én csak egy dolgot szeretnék mondani: ki kell vonulnia Ukrajnából – ezt Stephen Harper mondta Putyinnak a csúcstalálkozón. A kanadai miniszterelnök szóvivője szerint az orosz elnök válasza nem volt pozitív az elmondottakra, de Jason MacDonald nem fejtette ki, mit válaszolt pontosan Harpernek Putyin.

Az oroszok támogató, kelet-ukrajnai jelenlétét bírálta Barack Obama is. Az amerikai elnök az ausztráliai találkozón elmondta, hogy az Egyesült Államok elsőként ítélte el az orosz agressziót Ukrajnában, ami fenyegetést jelent az egész világra. Obama utalt a júliusban lezuhant maláj gép tragédiájára is, melyben 298 ember vesztette életét.

 

Angela Merkel további gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, ha Oroszország beleavatkozik az ukrajnai konfliktusba. A német kancellár bővítené az Európai Unióból kitiltott orosz állampolgárok listáját is.

Annak ellenére, hogy Putyin nagy nyomás alatt volt, folyamatosan mosolygott a találkozón, és Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel is kezet rázott. Ez azért meglepő, mert a júliusban lezuhant maláj gépen 28 ausztrál állampolgár is utazott, és emiatt nagy a feszültség Oroszország és Ausztrália között.

Putyint nem zavarta a sok bírálat
Putyint nem zavarta a sok bírálat
Kevin Lamarque / Reuters

Reuters információi szerint az orosz elnök már most otthagyná a kétnapos tanácskozást az őt ért kritikák miatt. A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov tagadta az efféle híreszteléseket, és hozzátette, hogy Putyin részt vesz a G20 vasárnapi eseményein is.

Az orosz elnök marginalizálódását a csúcstalálkozón az is jól mutatja, hogy a szokásos politikusi csoportképen Putyin a sor szélén díszeleg.

Peszkov szerint az ukrán válság volt az egyetlen témája David Cameron brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szombati találkozójának is. A Kreml szóvivője hozzátette, mindkét fél a konfliktus befejezése mellett érvelt, valamint a két ország közti jó kapcsolat újjáépítését sürgette. Putyin találkozott Francois Hollande francia elnökkel is, aki hasonló véleményen volt angol kollégájával.

Az Európai Unió követelte, hogy Oroszország vonja vissza csapatait és a fegyvereket a kelet-ukrajnai szakadár területekről, ahol szeptemberben elfogadták a tűzszünetet. Az EU külügyminiszterei hétfőn találkoznak, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet, és további lépéseket foganatosítsanak Oroszországgal szemben.

A G20-as csúcsnak otthont adó Brisbane-ben ukrán származású ausztrálok transzparensekkel fogadták az orosz elnököt. Legtöbbjükön hajpánt volt „Putyin, gyilkos" felirattal. A tüntetők egy nagy ukrán zászlóra is ráfeküdtek, a júliusban lezuhant maláj repülőgép áldozataira utalva, akik szerintük az orosz elnök miatt vesztették életüket.

A "Húszak Csoportja"

A G20 országok a világ népességének 85%-át képviselik, és a világ GDP-jének több mint 75%-át adják a globális piacon.

Az első találkozót 1999-ben tartották, és évente gyűltek össze a világ vezető országainak pénzügyminiszterei és a központi bankelnökök. Az esemény a 2008-as globális pénzügyi válság után vált az országok vezetőinek csúcstalálkozójává. A G20 fő célja a gazdasági együttműködés elmélyítése és a globális gazdaság erősítése.

A csoport tagjai : Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, India, Indonézia, Japán, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az EU tagállamainak nincs külön képviselőjük, kivéve Franciaországot, Németországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot.

Az eseményt szervező ország minden évben felkér több országot, hogy vegyen részt vendégként az eseményen. Ausztrália 2014-ben Spanyolországot, Mauritániát, Mianmart, Szenegált, Új-Zélandot és Szingapúrt hívta meg a találkozóra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.