galéria megtekintése

Primitív, szexista bajnokot kaptak a nők

1 komment

Fehér Rózsa

Amikor márciusban lezuhant egy csecsemőt kórházba szállító katonai helikopter és heten életüket vesztették a balesetben, kevesen gondolhattak arra, hogy a példátlan tragédia miatt csak két katonatiszt ellen indul fegyelmi eljárás.

Bratiszlav Gasics védelmi miniszter, aki semmiféle felelősséget nem érzett a történtekért, nem mondott le, és a főnöke sem menesztette őt. Ehhez kilenc hónappal később egy kamerák által is megörökített primitív, szexista beszólás kellett.

„Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek!"

– ezt mondta a védelmi miniszter december hatodikán egy sajtótájékoztatón, amikor egy újságírónő leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert. A mondatra akkor, a helyszínen senki nem reagált az újságírók közül, és a miniszter sem pirult bele. Bocsánatot csak a botrány kitörése után, este 11-kor telefonon kért a fiatal nőtől.

 

Nem úszta meg ennyivel. Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök a kormány nevében kért bocsánatot az újságírónőtől és minden Szerbiában élő nőtől a védelmi miniszter kijelentése miatt. Szerinte Gasics tényleg elvetette a sulykot, nincs mentség a kijelentésére, és bár hűséges barátja remek munkát végzett miniszterként, nem lehet többé a kormány tagja.

Pedig Gasics erre a kirúgásra – a helikopter-baleseten túl – már többször is rászolgált.

Elvégre megtagadta a közérdekű információk kiadását a polgári jogvédőknek, akik egy törvénytelen lehallgatási üggyel és egy, a büszkeség napi felvonuláson történt incidenssel kapcsolatosan követelték a miniszter és a Katonai Biztonsági Ügynökség igazgatójának a menesztését. (A miniszter maradt, az igazgatót pedig soron kívül előléptette.) Egy nyugdíjba kényszerített transznemű őrnagy diszkrimináció miatt tett Gasics ellen feljelentést (a belgrádi főügyészség ezt elvetette), a korrupcióellenes ügynökség pedig összeférhetetlenséget állapított meg a miniszter esetében. (Gasics korábban kruseváci polgármesterként saját tulajdonú televíziójának juttatott több millió dinárt a városi kasszából.)

Miniszteri látogatás a katonai akadémián
Miniszteri látogatás a katonai akadémián
Forrás: Vojna Akademija

Bár úgy tűnik, Gasicsnak a megalázó kijelentés miatt most tényleg mennie kell, a spekulációk szerint mégis elképzelhető, hogy a miniszter a tavaszra várható előre hozott választásokig maradhat a bársonyszékben. Vucsics szerint Gasics a miniszteri posztról történő távozása után

egy-két éven belül vissza is térhet a közéletbe,

hiszen a derék hadfi olyan áldozatot hozott, amihez foghatót korábban senki ebben az országban.

A felháborodott és a kormányépület előtt tiltakozó újságírók a történtek másnapján megegyeztek abban, hogy ezentúl bojkottálják a miniszter sajtótájékoztatóit. Egy nappal ezután érkezett meghívásának mégis nagyon sokan eleget tettek.Gasics ezen egy abszurd fordulattal bejelentette: azzal kíván vezekelni, hogy ezentúl

a nőkkel szembeni erőszak elleni harc katonája

lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.