galéria megtekintése

Görögországgal úgyis lenyeletik a keserű pirulát

12 komment


Pócs Balázs

Eldurvult a Görögország és az EU között vita hangneme, miközben az euróövezet pénzügyminiszterei „utolsó esélynek” kikiáltott találkozóra gyűltek össze. Egyre gyakrabban elhangzik az államcsőd szó, de a lapunknak nyilatkozó elemző szerint politikai játék az egész. Athénnak kemény feltételeket kell elfogadnia.

Az utolsó utáni pillanat: így értékelték az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki, luxemburgi tanácskozását, ahol végre megállapodásra kellett volna jutni a csőd szélén táncoló Görögországgal. Ez nem sikerült. az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozása után Valdis Dombrovskis, az euró ügyeiért felelős európai bizottsági alelnök bejelentette, hogy nem született megállapodás. A sikerre nem sok esély volt, miután Alekszisz Ciprasz kormányfő közölte, az athéni reformjavaslatokról politikai – értsd: miniszterelnöki – szinten kell egyeztetni.

Ciprasz ma Szentpétervárra utazott, a SPIEF 2015 nemzetközi gazdasági fórumára. Kezd szorítani
Ciprasz ma Szentpétervárra utazott, a SPIEF 2015 nemzetközi gazdasági fórumára. Kezd szorítani
Paul Hanna / Reuters

Erre ott van ugyan a június 25-26-i uniós csúcs, de az idő sürget: az EU/IMF-mentőprogram június 30-án lejár, és addig a görögöknek 1,6 milliárd eurót kellene törleszteniük az IMF-nek. Christine Lagarde vezérigazgató csütörtökön eloszlatott minden reményt: államcsődként értékelik, ha Görögország nem fizet időben.

 

– Ciprasznak két problémával is szembe kell néznie: a megválasztása érdekében tett ígéretekkel és a saját pártján belüli ellenállással. Ezért igyekszik úgy tenni, mint aki keményen tárgyal – mondta lapunknak Jorgosz Cogopulosz politikai elemző. A baloldali Sziriza pártot vezető kormányfő azzal kampányolt, hogy felszámolja a megszorító intézkedéseket, és az EU/IMF-párosnak sem enged majd. Ezeket az ígéreteket a Sziriza balszárnya most kíméletlenül számon kéri, és a kormánypárton belüli vita azt is kétségessé teszi, hogy az athéni parlament rábólint-e bármilyen reformegyezségre.

Véletlen egybeesésnek vagy üzenetnek is tekinthető, hogy – a sorsdöntőnek kikiáltott luxemburgi tanácskozással egy időben – Ciprasz Szentpétervárra utazott egy gazdasági fórumra, pénteken pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik. Hónapok óta tartja magát a szóbeszéd, hogy Görögország Moszkvától kérhet pénzügyi segítséget, bár ezt ismét cáfolta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó orosz pénzügyminiszter-helyettes: Athén hivatalosan nem kért pénzt.

Egyre szigorúbb kijelentéseket tesznek az európai vezetők, arra figyelmeztetve a görögöket: ha nem fogadják el a nemzetközi hitelezők reformjavaslatait, nem kapják meg a mentőprogram utolsó (7,2 milliárd eurós) részletét. Emiatt pedig nemcsak államcsőd fenyegeti őket, hanem az euróövezetből is jó eséllyel ki kell lépniük. – Politikai játék az egész. A kommunikáció szintjén mindkét fél győzni akar – intett óvatosságra Cogopulosz. Szerinte végül megszületik a megállapodás, de Görögországnak kemény feltételeket kell elfogadnia. A Grexitnek elkeresztelt forgatókönyvet, az eurózóna elhagyását az elemző kizártnak nevezte, igen egyszerű okból: „mert senki sem akarja".

Athén központjában, a parlament előtti Szintagma téren a megállapodásért tüntettek
Athén központjában, a parlament előtti Szintagma téren a megállapodásért tüntettek
Maxim Shemetov / Reuters

Bárhogy alakuljon is az Athén és az EU közötti alkudozás, a görög lakosság nem túl bizakodó. Az elmúlt három napban körülbelül kétmilliárd eurónyi megtakarítást kivettek a bankokból, és a pénzkimenekítés üteme érezhetően felgyorsult, miután a hétvégén kudarcba fulladtak a tárgyalások a görög kormány és a hitelezők között. Igaz, a polgárok már előtte is naponta két-háromszáz millió euróval apasztották a betétállományt.

„Görögország Európához tartozik!" mottóval szerveztek csütörtökre Európa-párti felvonulást a Facebookon, ahol délutánig már közel 13 ezer lájkot kapott a rendezvény. Szerdán még a megszorítások és a hitelezők ellen, a Ciprasz-kormány mellett tüntettek Athénban. Angela Merkel kancellár a berlini parlamentben – nem sokkal az uniós pénzügyminiszteri találkozó előtt – arról beszélt: Németország mindent elkövet, hogy Görögországot az euróövezetben tartsa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.