galéria megtekintése

Börtönben teheti le a hivatali esküjét a nagybányai polgármester

Hiába kapta meg a szavazatok több mint 70 százalékát a június 5-i helyhatósági választásokon, Nagybánya (Baia Mare) fiatal polgármestere nem örülhet maradéktalanul a sikerének.

A 38 éves Catalin Chereches csak akkor kezdheti meg második mandátumát a 135 ezres nagyváros élén, ha leteszi a hivatali esküt. Rendes körülmények között ez puszta formaság, ám a választások előtt néhány nappal a korrupcióellenes ügyészség vádat emelt ellene, mert csúszópénzért előnyben részesített különböző cégeket. Tetten is érték, amikor a pénzt átvette. A bíróság vizsgálati fogságba helyezte, így aztán nem vehet részt a városi tanács alakuló ülésén, és nem esküdhet meg arra, hogy „tiszteletben tartom az alkotmányt és az ország törvényeit, Isten engem úgy segéljen".

Chereches a helyi hálózatoknak köszönheti a győzelmét
Chereches a helyi hálózatoknak köszönheti a győzelmét
Bogdan Cristel / Reuters

Az ügy a helyi tanács számára is kellemetlen. A képviselő-testület alakuló ülését a megválasztott polgármester jelenlétében kell lebonyolítani, a polgármesternek pedig a képviselők előtt kell letennie a hivatali esküt. És mivel minderre legfeljebb 25 nappal a választások után kell sort keríteni, felmerült, hogy Cherechest kísérjék bilincsben a városházára, vagy pedig a képviselők „látogassák meg" a börtönben. Kedden csak az dőlt el, hogy a polgármester rács mögött marad, miután a törvényszék elutasította a fellebbezését.

 

A június 5-i helyhatósági választáson győzedelmeskedő jelöltek közül csak Chereches van börtönben, ám több tucat korrupciógyanúba keveredett jelöltet is megválasztottak, egyeseket nagy többséggel. Egészen kirívó eset Ramnicu Valcea polgármesteréé. Mircia Gutau korábban már két ciklusban is vezette a települést, és annak ellenére választották meg ismét, hogy két korrupciós ügyben is elítélték.

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete figyelmeztetett: „veszélyes üzenetet" küld Románia szövetségesei felé, ha korrup­cióért elítélt politikusok kerülnek választott tisztségekbe. Egyes megfigyelők szerint a jelenség a korrupcióellenes ügyészséggel szembeni bizalmatlanság jele. Ennek ellentmond, hogy az intézmény bizalmi indexe 60 százalék fölött áll.

A Népszabadságnak nyilatkozó politológus, Cris­tian Pirvulescu szerint Chereches vagy Gutau győzelméből nem az olvasható ki, hogy „a románok korrupt politikusokat választanak", hanem hogy mennyire meghatározók a pártok – esetenként a politikusok – helyi hálózatai. Különösen szembetűnő ez Gutau esetében, aki annak ellenére győzött immár független jelöltként, hogy korrup­ciós ügyei miatt a Nemzeti Liberális Párt kihátrált mögüle. Mindez ezért is történhetett meg, mert a választási részvétel alacsony volt, jóformán csak a pártok vagy a jelöltek holdudvara szavazott – mondta Pirvulescu.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.