galéria megtekintése

Pokoli paradicsom a Csendes-óceánon

1 komment

Gyürki Brigitta

Mentális leépülés, öncsonkítás, szexuális zaklatás és agresszió: kegyetlen állapotokra derül fény az úgynevezett Nauru-aktákból. Ráadásul az iratok több mint fele gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket részletez. A brit Guardian tegnap több mint kétezer, a távoli csendes-óceáni sziget, Nauru menekülttáborában történt incidenseket leíró jelentést tett közzé. A szigetre deportáltak közti kétségbeesést jelzi, hogy a táborban már két ember is felgyújtotta magát.

Bebörtönzött női menekültek
Bebörtönzött női menekültek
Facebook

A borzalmas helyzetért Ausztrália a felelős: az elrettentés politikáját alkalmazva határaitól távolra száműzi a menekülteket. A Csendes-óceánon elfogott hajókon lévőket akaratuk ellenére szállítják Naurura. Innen csak alapos indokkal viszik őket Ausztráliába, például bonyolult műtéti beavatkozás miatt – de akkor is csak szigorú őrizet mellett, bilincsben, mintha bűnözők lennének. Sok ellátásra szorulót végül a kifejezett orvosi ajánlás ellenére is visszaküldenek a táborba.

A helyi lakosok által a menekültek sérelmére elkövetett testi sértéseket és lopásokat a rendőrség nem igyekszik felderíteni, a gyerekeket a rossz állapotú iskolákban zaklatják, emiatt inkább be sem járnak; komolyabb orvosi ellátás csak több órányi repülőúttal érhető el.

Michael Bochenek, a Human Rights Watch (HRW) gyermekjogi osztályának vezető tanácsadója a közelmúltban járt az újságírók elől elzárt a szigeten és a Népszabadság megkeresésére elmondta: az elszegényedett miniállam alkalmatlan arra, hogy a menekültek ott új életet kezdjenek. Ez még akkor is így marad, ha egyszer enyhül a nauruiak ellenséges hozzáállása. A foszfátbányászat lakhatatlanná és művelhetetlenné tette a sziget nagy részét, az ivóvízkészletek és munkalehetőségek szűkösek. Nauru egyetlen érdemi bevétele az a pénz, amit Ausztráliától a menekültábor fenntartásáért kap. Vagyis a sziget mára a saját lakosainak is alig kínál valamit.

 

Michael Bochenek jogvédő idén járt Naurun, ahol menekültekkel készített interjúkat
Michael Bochenek jogvédő idén járt Naurun, ahol menekültekkel készített interjúkat

Bochenek szerint az elfogadott menedékkérelemmel rendelkezők jövője is kilátástalan: Ausztráliában nem telepedhetnek le és Naurun is csak ideiglenesen maradhatnak. A szigeten felkínált menekültstátusz nem felel meg a nemzetközi normáknak, mivel nem kínál tartós megoldást. Az állandóan változó ígéretek egyetlen üzenete, hogy semmi esetre sem maradhatnak végleg Naurun. Új-Zéland ugyan felkínálta a menekültek befogadását, ezt azonban Ausztrália elutasította, mondván, az csak egy „hátsó kapu” lenne a területére.

Ausztrália két éve megállapodást kötött Kambodzsával arról, hogy a naurui és pápua új-guineai táborokból a délkelet-ázsiai országba telepíti át a menekülteket, ám a projekt koránt sem nevezhető sikeresnek. Eddig csupán öten egyeztek bele, hogy letelepedjenek Kambodzsában, közülük egy maradt az országban. Volt, aki elismert menekült státusa ellenére inkább visszatért a hazájába, jóllehet ezzel az életét kockáztatta. A helyzet iróniája, hogy egykor Ausztrália első lakói a brit fegyenctelepek foglyai voltak. Az ország most gyakorlatilag ugyanazt teszi a menekültekkel, amit annak idején Nagy-Britannia a bűnözőkkel: egy távoli szigetre száműzi őket.

Tragédia a távoli szigeten

Esőerdővel borított trópusi paradicsom volt Nauru 1900-ban, amikor kiderült, hogy hatalmas foszfátkészletek vannak a felszín alatt. Ennek kitermelése addig elképzelhetetlen gazdagságot hozott, ám az őserdő eltűnt, és a helyén csupán kopár korallszirtek maradtak. A 90-es években jött a tragédia: elfogyott a foszfát, a kitermelésből befolyó pénzt kezelő alapot pedig rosszul kezelték annak nyugati gazdái. Egyes vélemények szerint az alapot egyszerűen kifosztották. (Az egyik befektetés például egy bukott londoni musicalt finanszírozott.) Az ország ezután sokféleképpen próbált pénzt szerezni: potenciális terroristáknak adott el útleveleket, illetve egy időben bárki „bankot” alapíthatott a szigeten, aminek következtében hamar az alvilág kedvelt pénzmosodája lett. Ezt 2003-ban amerikai nyomásra szüntették meg. Az első menekülteket 2001-ben küldte Ausztrália a szigetre. Azóta az ország első számú bevétele a menekülttábor fenntartásáért az Ausztráliától kapott pénz. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.