galéria megtekintése

Piacon árulják az elrabolt diáklányokat

8 komment

NOL

Hétfőn Nigériában hivatalosan is vállalta a felelősséget a három héttel ezelőtti nagyszabású emberrablási akcióért a Boko Haram. Kezd veszélyessé válni a helyzet.

A szélsőséges iszlamista szervezetnek 276 diákot sikerült elrabolnia az északkeleti szövetségi államban, Bornóban fekvő Chibok lányiskolájából. Nevében videón jelentkezett a főparancsnok, Abubakar Shekau, a felelősség vállalása mellett azzal fenyegetőzve, hogy a 15-18 éves lányokat eladják. A hausza nyelven előadott 57 perces beszédében a Shekau következetesen a „rabszolga" kifejezéssel utalt a diáklányokra. „Allah nevében, a piacon fogom eladni őket" – állította. Szakértők szerint a Boko Haram komolyan gondolja a fenyegetést. Korábbi hírek többek között arról szóltak, hogy az elrabolt diáklányok némelyikét már el is adták, az emberrablók között legalábbis volt, aki tizenkét dollárért feleséget vett közülük magának. Ettől függetlenül úgy tudni, hogy a Boko Haram kész tárgyalni váltságdíjról is az abujai kormánnyal.

Hozzátok vissza a a lányainkat! – követelik az abujai tüntetők
Hozzátok vissza a lányainkat! – követelik az abujai tüntetők
Akintunde Akinleye / Reuters

 

Nigéria fővárosában napok óta százak tüntetnek a diáklányok kiszabadításáért és a hatósági tétlenség ellen. Ezek a többnyire a parlament előtt tartott demonstrációk kezdik hisztérikussá tenni a nyugat-afrikai ország vezetését, a tüntetések két vezetőjét hétfőn legalábbis letartóztatták azután, hogy találkoztak Goodluck Jonathan elnök feleségével. Patience-szel. A két letartóztatásra állítólag maga a first lady adott utasítást, akit az bőszített fel, hogy bár néhány elrabolt diáklány anyjával akart találkozni, a két nő csak távoli hozzátartozó. Egyiküket már elengedték, de a másik – Naomi Mutah Nyadar – őrizetben van. Az emiatt már a végletekig ingerelt tüntetők körében olyan hírek is terjednek, hogy a first lady szerint valójában szó sem volt emberrablásról, a tüntetők maguk is a Boko Haram aktivistái, a tüntetéseknek pedig véget kell érniük. Nyadar egyébként a nigériai országos munkaügyi központ igazgatóhelyettese.

Az egyelőre nem világos, hogy Patience Jonathan milyen jogi alapon utasított letartóztatásra, ezt elrendelni ugyanis nincs semmiféle joga. Szóvivője, Ayo Adewuyi cáfolta, hogy a first ladynek egyáltalán tudomása lenne a letartóztatásokról. Maga Goodluck Jonathan elnök – akit személy szerint is értek bírálatok az ügy kezelése miatt – valamivel korábban televíziós beszédben ígérte meg, hogy „bárhol legyenek is", az elrabolt diáklányokat megtalálják. Bornóban és két másik szövetségi államban hónapokkal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek ki a Boko Haram elleni harc miatt. Most sokan kérdezik, hogy a hadsereg ennek ellenére miért nem tudja visszahozni a diáklányokat.

Az Egyesült Államok által már terrorista szervezetnek nyilvánított Boko Haramnak eredetileg 329 diákot sikerült elragadnia a chiboki lányiskolából, de 53-an útközben megszöktek. A szélsőséges iszlamisták az éj leple rohanták meg az oktatási intézményt. A biztonságiakat legyőzték, a lányokat kiparancsolták az ágyból, teherautókra zsúfolták őket, majd a konvojjal eltűntek a kameruni és a csádi határnál fekvő dzsungelben. A diáklányok sorsáról annyit tudni, hogy kettejükkel kígyómarás végzett, húszan pedig megbetegedtek.

A szélsőséges iszlamisták – ahogy emlegetik őket, „Nigéria tálibjai" – szívesen támadnak iskolákra. Nevük, a Boko Haram is azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott. 2009 óta 1500 ember halt meg a támadásaikban és a pokolgépes merényleteikben, és úgy tűnik, pokolgépekkel hangolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) szerdán kezdődő háromnapos abujai találkozójára is. Egy csütörtökön  a fővárosban robbant bomba 19 embert ölt meg, három héttel ezelőtti pedig 75 emberrel végzett. Emiatt a WEF-csúcs idején hatezer katona fog vigyázni a biztonságra. A fővárosi iskolákat és a kormányhivatalokat pedig három napra bezárják. A WEF csúcsra dízvendégként elmegy Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök is. Jonathan a televíziós beszédében elmondta, hogy több országtól – az Egyesült Államoktól, Franciaországtól, Nagy-Britanniától és Kínától – is segítséget kért Nigéria biztonsági problémáinak megoldásához.

Egyenlőtlenség minden szinten

A 160 milliós Nigéria Afrika legnépesebb, vallásilag és társadalmilag és élesen megosztott állama. Lakóit a három legnagyobb – az ország északi részén élő, főleg mohamedán hauszák, a nyugati jorubák, illetve a déli és keleti, többnyire keresztény vallású ibók – mellett 250 etnikai csoport alkotja. A nigériaiak 50 százaléka keresztény, és főleg a gazdagnak számító délen lakik, 45 százaléka viszont muzulmán, és többnyire az északi szövetségi államokban él – ott, ahol az emberek 72 százaléka tengődik a szegényégi küszöb alatt és a saría törvénykezés érvényben van.

A chiboki lányiskola egyik épülete. Az elnök ígért
A chiboki lányiskola egyik épülete. Megtaláljuk őket – ígérte az elnök
Stringer / Reuters

A Boko Haram harcát ez az egyenlőtlenség is fűti, a szakértől szerint pedig a szélsőséges iszlamisták akár romba is dönthetik az ország gazdaságát. Nigéria a világ negyedik legnagyobb olajexportőre, a Világbank szerint a jelenleg 240 évre elég fekete arany az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát jelenti. A kitermelés fele az Egyesült Államokba megy, de intő jel, hogy  amíg két éve még a nigériai olaj az amerikai energiaszükséglet 9-11 százalékát fedezte, a részesedése most csak 4-6 százalék. (Eközben Oroszország, az Európai Unió és Kína persze igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani magának a nigériai olajüzletból.)

A nagy bevételek ellenére sokan vélik, hogy az olaj áldás helyett inkább átkot hoz Nigériának. A mindent átszövő korrupció egyes adatok szerint a GDP 70 százalékát, vagyis mintegy 140 milliárd dollárt emészt fel évente.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.