galéria megtekintése

Pénzért és ingatlanért tett szívességet Kína második legnagyobb hatalmú embere

0 komment

NOL

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból (KKP) Hszü Caj-hou (Xu Caihou) tábornokot, A KKP Központi Katonai Bizottságának korábbi alelnökét – jelentette hétfőn a Hszinhua hírügynökség. Hszüre korrupció és hatalmi visszaélés miatt katonai törvényszék vár. Az ügyészségi vádirat szerint – idézett a dokumentumból a Hszinhua – a tábornok közvetlenül vagy a családtagokon keresztül kapott pénz és ajándékok fejében tiszteket léptetett elő vagy tett szívességet másoknak. A vesztegetésre szánt ajándékok között különféle ingatlanok is voltak.

Hszü Caj-hou (Xu Caihou) 2012 márciusában Pekingben
Jason Lee / Reuters

Hszü – írja a maga hírében a Reuters – gyakorlatilag hónapok óta házi őrizetben van, azóta hogy ő lett a koronatanúja annak a pernek, amely hivatali pozícióval való visszaélés, kenőpénzek elfogadása, korrupció és csalás vádjával 2012-ben indult Ku Csün-san (Gu Junshan) altábornagy a kínai hadsereg logisztikai igazgatóhelyettese ellen. Kuról a Hszinhua hétfői jelentése nem tesz említést, de Hszüvel valódi nagyragadozót sikerült ejtenie annak a harcnak, amelyet Hszi Csin-ping (Xi Jin-ping) elnök még a szék várományosaként hirdetett meg tavaly januárban a burjánzó korrupció ellen. A Központi Katonai Bizottság alelnökeként a tábornok sokáig Kína legnagyobb hatalmú tisztje volt, egész Kínában a második legnagyobb hatalmú ember Hu Csin-tao (Hu Jintao) akkori elnök mögött. Korábbi hírek szerint a 71 éves tábornokot márciusban a betegágyából vitték házi őrizetbe. Ő a legmagasabb rangú közéleti személyiség, akit korrupcióval vádolnak meg Kínában.

 

Xi tavaly januári bejelentése szerint a korrupció elleni harcban a kínai hatóságok nemre, korra és tisztségre való tekintet nélkül, „a tigrisektől a legyekig"mindenki ellen felveszik a kesztyűt, aki korrupt. A KKP által koordinált belső fegyelmi bizottságok csak tavaly 182 ezer politikust büntettek meg, ami 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Ügyészégi közlések vesztegetés miatt 683 bíró ügye is törvényszék előtt landolt.

Megfigyelők szerint a korrupció elleni harcot Xi arra is felhasználja, hogy leszámoljon a politikai riválisaival. Erről Willy Lam, a Chinese University of Hong Kong politológia professzora beszélt az AP-nek, emlékeztetve, hogy az egyik ilyen nagy rivális sou Jong-kamg (Zhou Yongkang), aki korábban élesen ellenezte, hogy Xi pártfőtitkári rangra emelkedjen a KKP-ben és elnökké is megválasszák. Csou a KKP legfelső vezetőségének, a politbüro néven ismert héttagú állandó bizottságnak a belbiztonságért felelős tagjaként hosszú időn át érinthetetlen volt. Ez az érinthetetlenség 2012 novemberében foszlott semmivé, amikor a fiatalítás jegyében a 71 éves politikus visszavonult a politbüróból. Xinek az ellene indított bosszúhadjáratára Lam szerint a két exelnök, Hu és az előtte regnáló Csiang Cö-min (Jiang Zemin) is az áldását adta.

Bár Csout a KKP-ből még nem zárták ki, Hszühöz hasonlóan ő is házi őrizet alatt áll. Azok a vesztegetési ügyek, amelyek miatt korrupcióval vádolják, még a kilencvenes évekre nyúlnak vissza, amikor az olajipari óriás, a CNPC elnöke volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.