galéria megtekintése

Parlament előtt a zászlótörvény

Már a jövő héten a bukaresti parlament napirendjére kerülhet azt a törvénytervezet, amelynek elfogadásával pont kerülne a lassan két éve tartó „zászlóháború” végére.

Az egyezség értelmében a kormány februárban közvitára bocsátott tervezetét képviselői indítványként iktatták a parlamentben – tájékoztatott Márton Árpád parlamenti képviselő, témafelelős. Elmondása szerint a készülő törvény tisztázná, hogy a közigazgatási egységek – települési és megyei önkormányzatok – elfogadhatnak saját címert és zászlót, és azokat kifüggeszthetik az épületeikre a román nemzeti lobogóval és az Európai Unió zászlójával együtt.

Hivatalból is varrhatják őket -  Radu Sigheti / Reuters

A tervezet azt is leszögezi, hogy a törvény alapján elfogadott zászlók tartalmazhatják a címert, valamint a közigazgatási egység nevét. Utóbbi a nemzeti közösségek nyelvén is megjelenhet ott, ahol a lakosság legalább 20 százalékát teszi ki az illető kisebbség.

 

A „zászlótörvény” témafelelőse kérdésünkre azt is elmondta: a tervezet garanciákat tartalmaz, hogy egy későbbi, kevésbé magyarbarát kormány ne változtathassa meg kénye-kedve szerint a magyar települések zászlóit. Eszerint a helyi jelképeket a kormány határozattal fogadja el, de az előterjesztő minden esetben az önkormányzat. Ez azt is jelenti, hogy a kabinet nem kezdeményezheti egy-egy zászló megváltoztatását.

A jelképhasználatra vonatkozó törvény régi adóssága a bukaresti kormánynak, hiszen egyértelmű szabályozás hiányában perek egész sorozata indult a székelyzászlót kitűző Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok ellen. Némelyiket kötelezték a zászló eltávolítására, másokra pénzbírságot róttak ki.

Márton Árpád szerint egyes román politikusok és kormányzati hivatalnokok (prefektusok) „bolhából csináltak elefántot”. Arra utalt, hogy az RMDSZ értelmezése szerint a törvény ma sem tiltja meg az önkormányzatoknak, hogy az épületeikre olyan lobogót függesszenek ki, amilyet csak akarnak.

Marosvásárhelyen ezentúl a román mellé felkerülhet más zászló is - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Érdekes módon nemcsak a prefektusok értelmezték a törvényt magyar szempontból rosszul, hanem a román igazságszolgáltatás is. A brassói táblabíróság több esetben a zászló eltávolítására kötelezett székelyföldi polgármestereket, megyei tanácselnököket, arra hivatkozva, hogy a helyi közigazgatási egységeknek a jog szerint csakis címerük lehet. Egy alkalommal Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke szóvá tette: a bírósági határozat már csak azért is ellentmondásos, mert a Brassó megyei tanács épületén, amelyben a bíróság is székel, az ítélethirdetéskor is ott lógott Brassó megye zászlaja.

Victor Ponta miniszterelnök tavaly az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt is ígéretet tett arra, hogy biztosítja a helyi közigazgatási intézményeknek a jogot saját zászlajuk kitűzésére, illetve a kérdés bekerült a március elején alakult új koalíció programjába. Frunda György jogász, Victor Ponta román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa lapunknak korábban úgy értékelte: a törvény megjelenésével valamennyi úgynevezett zászlóper megszűnik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.