galéria megtekintése

Mackó és fűző

Divat

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, London
Népszabadság

A járdától a kifutóig – ezt a címet viseli Jean Paul Gaultier nagy csinnadrattával kísért életmű-kiállítása a londoni City monumentális kulturális központjában, a Barbicanben. A francia divat fenegyerekeként számon tartott tervező ruhakölteményeire az utcák-terek hangulata, sokszínű, változatos viselete jelentősen rányomta bélyegét.

A show-t megelőző pódiumbeszélgetésen a 61 éves Gaultier ellenállhatatlan bájával, tipikus francia akcentusával elvarázsolta a londoni sajtót. Még olyan közhelyekkel is aratott, miszerint annyira kedveli a britek humorát, szellemességét, hogy ha nem Párizsban élne, akkor a Temze-parti metropolist választaná lakhelyként.

Punk kánkán. Jean Paul Gaultier a Barbicanben
Punk kánkán. Jean Paul Gaultier a Barbicanben
Matthew Lloyd / Getty Images

Túlzás nélkül káprázatos eseményről van szó, hiszen a nyolc téma szerint – a többi között Budoár, Metropolis, Múzsák, Punk kánkán – díszletszerűen berendezett termekben a ruhákat és jelmezeket viselő próbababák szupermodellekre, hírességekre és filmsztárokra emlékeztetnek. Színpompás megvilágítást és frappáns kísérőzenét kapnak. Inter aktív technikáknak köszönhetően mimikájuk van, sőt meg is szólalnak. 

 

A bábuként védjegyét, a jellegzetes breton, azaz matrózcsíkos öltözetet viselő tervező szintén szóhoz jut.

A Gaultier divatház gyűjteményéből kiválasztott darabok a formális képzésben soha nem részesült, Pierre Cardintől azonban mindent megtanult, avantgárd tervező által 1976-os első önálló bemutatkozása óta megtett utat, a különböző irányokból érkezett inspirációkat, hatásokat igyekeznek érzékeltetni.

Az augusztus végéig látható kiállítás igényességében felér a híres kuncsaftok, így Madonna, Kylie Minogue és Lady Gaga koncertjeivel.

Ritka élmény közvetlen közelről szemügyre venni Madonna híres-nevezetes fűzőjét, melyet Gaultier zöld selyemből álmodott meg kúp alakú melltartókosarakkal az amerikai díva 1990-es Blond Ambition koncerttúrájára.

A francia tervező excentrikus stílusát érzékelteti nem kevésbé emlékezetes, 1993-as téli, a hászid zsidók hagyománytisztelő öltözködését felidéző bátor együttese. Ehhez az ellentmondásos divatbemutatóhoz bátorságra is szükség lehetett.

Talán ahhoz is, hogy bár saját bevallása szerint csak a modellből lett kurátor, Thierry-Maxime Loriot nyomására hozta el Londonba, vállalja gyermekkori plüssmackóját, amit egyik múzsájának tekintett nagymamája után „Nanának” nevezett el. A szőrös kis játék állatra a legenda szerint a „csodagyerek” Gaultier papírból készített korzettet aggatott, s ezzel jó három évtizeddel megelőzte a Madonna által viselt darabot.

A kiállítás már vendégszerepelt Montrealban és New Yorkban, Londonnak jutottak a kifejezetten a brit hatásra készült modellek. Ezeket leginkább a Sex Pistolsszal fémjelzett punkmozgalom, illetve a divat világába is szívesen kiránduló, a rockot és a divatot elsőként összekötő David Bowie inspirálta.

Bowie esetében különösen erős a nemek közötti határokat elmosó hatás, az a stílus, amely arra épül, hogy nők és férfiak az öltözködéssel kapcsolatos nemi sztereotípiákat megkérdőjelező ruhákat viseljenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.