galéria megtekintése

„Papírokat akarunk, enni akarunk” – skandálták a menekültek

10 komment

NOL

Tömegverekedés tört ki kedd reggel egy stadionban Kosz szigetén, a hasonnevű főváros délkeleti részén, miután az ott várakozó migránsok túl lassúnak találták a regisztrációs procedúrát, illetve tiltakoztak az összezárásuk ellen. A helyi hatóságok már alig tudják kezelni a helyzetet.

A lázongásba a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A tömeget először tűzoltó készülékből származó porral próbálták csillapítani, majd az egyenruhások gumibotokkal hatoltak be a területre oszlatni. Tűzoltáshoz használatos habot is bevetettek a lázongók ellen, és a Daily Mail beszámolója szerint ez volt az, ami pánikot okozott a tömegben.

Fotó: Yannis Behrakis / Reuters

A turisztikai szempontból jelentősnek számító görög sziget polgármestere az incidens kapcsán azt nyilatkozta, ha a helyzetet nem sikerül normalizálni, vérontásra is sor kerülhet. A helyi hatóságok a török partok felől gumicsónakkal érkező tömegeket igyekeznek összegyűjteni és elszállásolni, de a regisztrációs procedúra lassúsága miatt már így is közel 7000 ember várakozik a harmincezres szigeten.

 

Sokan a tengerpartokon, parkokban, kempingekben és a népszerű üdülőhelyek közelében ütöttek tábort, ahonnan a turisták nyugalma érdekében igyekeznek mihamarabb eltávolítani az embereket. A stadionban összeterelt tömeg is az ellen lázadt fel, hogy bár gyors ügyintézést ígértek nekik, valójában csupán bezsúfolták őket egy elzárt helyre. A létesítményben mintegy 1500 embert zsúfoltak össze, sokan rosszul lettek várakozás közben, a türelmetlen emberek tolakodni, lökdösődni kezdtek, így verekedés tört ki. Amikor a szolgálatban lévő maroknyi rendőr beavatkozott, sokan pánikszerűen menekülni kezdtek.

A helyi hatóságok számára egyre kezelhetetlenebb a helyzet. Kedd reggel több száz menekült blokkolja a sziget fővárosának legfontosabb tengerparti útvonalát. Az ülősztrájkba kezdő emberek azt skandálták: „Papírokat akarunk, enni akarunk!”

Fotó: Yannis Behrakis / Reuters

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a múlt héten azt mondta, a menekültügyi krízis kezelése meghaladja az amúgy is válságban lévő ország lehetőségeit, ezért felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson segítséget. Az athéni kormány egyébként még februárban lezárta a legnagyobb athéni fogolytábort, így a migránsok feltartóztathatatlan tömegei közterületeken szállnak meg. Ciprasz kormánya megígérte, hogy létrehoz új központot Athénban, ahol a bevándorlók szabadon jöhetnek-mehetnek, illetve hagyták, hogy addig is sátrakat verjenek fel a város parkjaiban.

Az ENSZ menekültügyi hivatala szerint az év eleje óta 124 ezer menekült és bevándorló érkezett Görögországba. Ez megdöbbentően magas, 750 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A görög rendőrség hétfői közlése szerint viszont meghaladja a 156 ezret is azoknak a száma, akiket idén január és július között illegális határátlépés vagy annak kísérlete miatt letartóztattak. Összehasonlításképp, 2014 azonos időszakában csak valamivel több, mint 32 ezer letartóztatás történt. A menekülthullám egyre nő. Hétről hétre több embert kell kimenteni a tengerből is.

A migránsok Törökországból csónakkal érkeznek, és a szigetek közül legtöbben Leszboszon érnek partot. Leszbosz és Kosz között a görög parti őrség jelentése szerint hétfő reggelre 24 óra leforgása alatt 329 menekültet mentettek ki a tengerből, de ennél jóval többen lehetnek azok, akik különösebb gond nélkül értek partot valahol, és a szigetek fővárosai felé vették az irányt, hogy regisztráltassák magukat. Csak Koszon 150-en értek partot hétfőn kora reggel. A menekültek a helyi beszámolók szerint örömujjongásban törtek ki, amikor kiköthettek, és sokan zokogtak a boldogságtól és a megkönnyebbüléstől.

Fotó: Yannis Behrakis / Reuters

Mukhtar, egy szomáli férfi, aki Leszboszon ért partot ugyanezen a reggelen, azt mondta, Norvégiába akar menni, mert ott élnek családtagjai. „Nem láttam a családomat már 20 éve” – nyilatkozta. A férfi azt is elmesélte, hogy a tenger nagyon veszélyes volt, és őket három alkalommal is elkapták, mire a negyedik kísérletre sikerült átszelniük az Égei-tengert.

Az út egyébként nemcsak veszélyes, de drága is. Csak a Törökországból Leszboszra tartó útért elkérnek 500 dollárt (kb. 140 ezer forint) – mondta el az Afganisztánból induló Sajid.

Több tízezren érkeznek a háború sújtotta Afganisztánból és Szíriából. A júliusban érkező 50 ezer ember 70 százaléka volt szír. Útjuk a görög szárazföldön át a gazdagabb európai országokba vezet a Balkánon át, de sokan Olaszországba szeretnének átjutni kompon vagy hajón, és onnan elérni a Nyugatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.