galéria megtekintése

Pandora szelencéjétől retteg az elnök

0 komment


Körösi Ivett
NOL

Hollywoodi politikai krimiket megszégyenítő fordulat állt be a brazil belpolitikában, az ellenlábasa által megzsarolt Dilma Rousseff elnök ugyanis sosem állt ilyen közel ahhoz, hogy közpénzekkel való machináció miatt felelősségre vonási eljárás induljon ellene. A demokratikus átmenet óta nem volt ilyen súlyos belpolitikai válság az országban, ahol jövőre olimpiai játékokat tartanak.

Dilma Rousseff egykori baloldali gerilla 1970-ben, a katonai diktatúra idején túlélte a napokig tartó kegyetlen kínzást, amihez képest semmiségnek tűnhet egy politikai ellenlábas zsarolása. Brazília első női elnöke ezúttal azonban lebecsülte ellenfelét, s az egyébként is népszerűtlen baloldali politikus vészesen közel került a bukáshoz. 

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff
Ueslei Marcelino / Reuters

Eduardo Cunha, a törvényhozás alsóházának elnöke a héten engedélyezte a felelősségre vonási eljárást Rousseff ellen. Az impeachment néven ismert procedúrát ellenzéki politikusok azért kezdeményeztek, mert szerintük a munkáspárti államfő törvényt sértett, amikor tavaly hitelt vett fel állami bankoktól, s a pénzt az államkassza feltöltésére használta – emlékeztet az NPR. Rousseffnek a 2014. októberi elnökválasztás miatt különösen fontosak voltak a kedvező gazdasági mutatók.

 

Az ellenzék hónapok óta fenyegetőzött az eljárással, ám azzal, hogy Cunha – aki a kormány szövetségesének számító Brazil Demokratikus Mozgalom Párt tagja – zöld utat adott neki, majd pénteken a brazil legfelsőbb bíróság elutasította a Rousseffet támogató csoport fellebbezését, az elnök komoly bajba került.

„Felháborít a döntés. Semmi rosszat nem követtem el" –

mondta a héten egy televíziós beszédben az elnök, aki maga sem gondolta, hogy idáig fajulnak a dolgok.

Pedig Cunha a kezdetektől veszélyes ellenfélnek tűnt, hiszen őt is korrupcióval vádolják. Állítólag kenőpénzeket fogadott el az állami olajvállalatot, a Petrobrast érintő korrupciós botrányban. Az alsóház elnöke az ügy kirobbanásakor jelezte, amennyiben a kormánypárt nem nyújt neki védelmet, zöld utat ad a Dilma elleni felelősségre vonási eljárásnak. Mivel a kormánypárt kihátrált mögüle, beváltotta ígéretét.

Az eljárást csak akkor indítják meg, ha az alsóház kétharmada megszavazza azt. Ennek azonban kicsi az esélye. „A demokratikus átmenet óta ez a második ilyen eljárás. Ám az 1991-es esetben világosan bizonyítható volt, hogy az elnök [korrupciós] bűncselekményt követett el. A politikai motivációk miatt jelen esetben nagyon nehéz lesz az ellenzéknek bizonyítania, hogy Rousseff tényleg bűncselekményt követett el" – mondta lapunknak Gabriel Petrus, a brazíliavárosi Barral M Jorge elemző cég szakértője.

Eduardo Cunha házelnök előtt az államfői impeachment-kérelem
Eduardo Cunha házelnök előtt az államfői impeachment-kérelem
Ueslei Marcelino / Reuters

Petrus szerint az is Rousseffnek kedvez, hogy az alsóház 513 képviselőjéből 285 a kormányt támogatja. Nem kizárt, hogy az akár márciusig is elhúzódó ügy végül az elnök malmára hajtja a vizet. „Ha nagyon jó védelmet épít fel, s képes elhatárolódni a botránytól, akkor kaphat egy második esélyt. Ha beindul a gazdaság, fokozatosan visszaszerezheti a népszerűségét is. Nem lesz könnyű, de van rá esély" – véli a politikai elemző.

"Felelősségre vonást most!"
Ueslei Marcelino / Reuters

Egyelőre nehéz elképzelni, hogy Dilmát ismét széles tömegek támogassák. Jelenleg a lakosság kilenc (!) százaléka áll mögötte. Népszerűségét jócskán megtépázta az ország legnagyobb korrupciós ügye, amelyben a Petrobras évtizedeken át kenőpénzekért cserébe „osztogatta" a megrendeléseket a vele kapcsolatban álló cégeknek. A kenőpénzek egy része az olajvállalat és a Munkáspárt vezetőinek zsebében landolt.

Jose Carlos Bumlai vállalkozót, Luiz Inacio Lula da Silva volt államfő közeli barátját is a Petrobras korrupciós botrány kapcsán tartóztatták le novemberben
Jose Carlos Bumlai vállalkozót, Luiz Inacio Lula da Silva volt államfő közeli barátját is a Petrobras korrupciós botrány kapcsán tartóztatták le novemberben
Rodolfo Buhrer / Reuters

A nyomozás szerint ugyan Dilma nem vett részt az ügyletekben, sokan nehezen hiszik el, hogy nem tudott róluk, hiszen 2005 és 2010 között energiaügyi miniszterként a Petrobras igazgatótanácsában ült. Az egyébként optimista Petrus siet leszögezni, hogy a Pandora szelencéjére hasonlító korrupciós ügy során még nyilvánosságra kerülhet olyan részlet, amely romba döntheti Dilmát.

A nemzeti egység jegyében telhet az olimpia

A 2014-es labdarúgó világbajnokság előtt számos demonstráció rázta meg Brazíliát. A jelenlegi belpolitikai válság azonban Gabriel Petrus szerint lecsendesedik a 2016-os riói olimpia augusztusi kezdetéig, így nem tart a tavalyihoz hasonló demonstrációktól. „Úgy vélem, hogy a játékok inkább a nemzeti egységről fognak szólni" – mondja Petrus. Kérdés, hogy a korábbi tüntetéseket szerve ellenzéki csoportok is így gondolják-e.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.