galéria megtekintése

Paksról és a TV2-ről is kérdezték Szijjártót Londonban

A Londoni Közgazdasági Egyetemen tartott előadást a külgazdasági és külügyminiszter.

Nem volt üresjárat Szijjártó Péter egynapos londoni programjában. A külgazdasági és külügyminiszter alapvetően a hatvan ország vezetőjének részvételével megrendezett, a szíriai válság hatását enyhítő nemzetközi adományozó konferenciára érkezett Londonba. Brit hivatali kollégájával, Philip Hammonddal és Oliver Letwinnel, a miniszterelnöki hivatalt vezető politikussal, valamint üzletemberekkel folytatott tárgyalásai után este a Londoni Közgazdasági Egyetem Európai Intézete által szervezett Európai perspektívák sorozat keretében tartott előadást, ahol felvázolta a kontinens jövőjével kapcsolatos magyar álláspontot. A gyorsaság érdekében a londoni metrón közlekedő külügyminisztert később élő beszélgetésben szólaltatták meg a Sky News tévécsatorna politikai magazinműsorában.

Az egyetemen mint „üstökösszerű karriert befutott politikust” mutatták be Szijjártó Pétert, aki már 23 évesen bejutott a parlamentbe. Rövid előadásának kezdetén az „őszinte, minden képmutatást nélkülöző beszéd” fontosságáról beszélt, ami szerinte a magyar kormányt jellemzi, és ami miatt a kormány sok támadásnak van kitéve. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Európa soha nem állt hasonló kihívások előtt, mint most. Korábban elképzelhetetlen módon Ukrajna révén háború folyik a kontinensen, terrorakciók fenyegetik, gazdasági nehézségek sújtják, a legsúlyosabb mégis a menekültválság. Szijjártó Péter „fenntarthatatlannak” nevezte azt a helyzetet, hogy az Európai Unióban a világ lakosságának 7-8 százaléka él, a világ nemzeti jövedelmének 15-16 százalékát termeli ki, mindeközben viszont a globális szociális kiadások 50 százalékáért felel.

A Fidesz politikusa részletesen beszélt a keleti partneri viszony fontosságáról. Bírálta az uniót, amiért nem talált átfogó megoldást a földgáz- és olajellátásra, szabályozásával pedig kedvezőtlen pozícióba hozza a nukleáris energiatermelést. A magyar diplomácia vezetője szerint „kölcsönös megbecsülésen alapuló pragmatikus együttműködés és párbeszéd” szükséges Oroszországgal. A közös európai döntéseknek, mint a Moszkvával szemben az ukrajnai intervenció miatt bevezetett szankcióknak figyelembe kellene venniük az ezek miatt veszteséget szenvedett gazdaságok problémáit, például a súlyos magyar exportkiesést. Mindenki érdeke lenne a konfliktus mielőbbi rendezése, a minszki megállapodás betartása, majd a tiltó intézkedések feloldása.

 

A szíriai krízis kapcsán Szijjártó Péter mind az egyetemen, mind a tévéadásban hangsúlyozta a menekültek és a gazdasági bevándorlók közötti különbséget. A Szerbiából vagy Horvátországból érkezett szíriaiakat nem hajlandó menekülteknek tekinteni, hiszen Szerbiában és Horvátországban semmilyen bántódás nem éri őket. Míg az élethez való jogot „alapvető emberi jognak” nevezte, értelmezése szerint nem tartozik ebbe a kategóriába, hogy bárki „szabadon válasszon magának országot”. Úgy látja, Európa védtelen a migránsokkal szemben, de nem tartana itt, ha minden érintett ország szigorúan betartaná a schengeni egyezményben megfogalmazott szabályokat.

Szijjártó Londonban
Szijjártó Londonban
Paczolay Máté / KKM

A magyar politikus nem kívánta véleményezni az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk keddi előterjesztését az Európai Uniót érintő brit reformcsomaggal kapcsolatban. A napokban több megbeszélést is folytat lengyel vezetőkkel Budapesten, február 15-én pedig a visegrádi országok tartanak csúcstalálkozót, kialakítva a régió közös állásfoglalását. Ami biztos, hogy az uniónak szüksége van Nagy-Britanniára, mely nélkül sokkal gyengébb lenne. Vitathatatlan az is, hogy Magyarország képviseli a szigetországban dolgozó, hivatalos statisztikák szerint 55 ezer magyar érdekeit.

A Közgazdasági Egyetem egyik könyvtártermét zsúfolásig megtöltő közönség kérdéseinek egyike a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos dokumentumok titkosítására vonatkozott. Szijjártó Péter ezt nemzetbiztonsági megfontolásokkal magyarázta, „hiszen nem egy fűszerüzletről van szó”. Szó esett ezenkívül az Eximbank által Vajna András Györgynek a TV2 megvásárlásához nyújtott kölcsönről is, amivel kapcsolatban a miniszter emlékeztetett a 2013-ban elfogadott törvényre, mely lehetővé tette, hogy a bank a versenyképesség fokozása érdekében magyarországi üzletekhez is adjon hitelt. Attól, hogy valaki ismeri a miniszterelnököt, még járhat neki kölcsön, mint ahogy nagyvonalú támogatásban részesült egy vezető liberális politikus, volt miniszter is – említette Szijjártó. A diplomáciára visszatérve kiállt az Európai Unió bővítése, Szerbia, Montenegró és Macedónia integrálása mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.