galéria megtekintése

10 milliárdot dobtak össze ma Szíriának

Hatvan ország vezetői kerestek megoldást Londonban a szíriai konfliktus okozta menekültválságra.

Fokozott biztonsági körülmények közepette került sor a westminsteri parlamenthez közeli, ám annál lényegesen sivárabb II. Erzsébet Konferencia Központban a Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Kuvait és az ENSZ által együttesen szervezett szíriai adományozó konferenciára. Az összejövetel hangulatát parányit beárnyékolta a genfi béketárgyalások három hétre szóló felfüggesztéséről érkezett hír.

Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár
Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár
Toby Melville / Reuters

Annál örvendetesebb volt viszont, hogy a munkanap végére a részvevők 10 milliárd dollár értékben ajánlottak fel segítséget. A házigazda David Cameron 1,2 milliárd fontos támogatást jelentett be, tehát az eddigi segítség megduplázását. A szigetország így 2020-ig összesen 2,3 milliárd fonttal (3,36 milliárd dollár) járul hozzá a súlyos helyzetből való kilábaláshoz. A reményeket beváltva - és ellentétben az egy évvel korábbi hasonló találkozóval - a konferencia többi vendége is nagyvonalú ígéreteket tett.

 

Az ENSZ 2016-ra előirányzott 7,73 milliárd dolláros igényével összhangban a német kormány 2,6, Franciaország 1 milliárd, az Egyesült Államok pedig 925 millió dollárt szán a szituáció enyhítésére. Az EU nevében felszólaló Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke erre az évre 3 milliárd eurós kötelezettséget vállalt.

A brit kormányfő más vezetőkkel együtt hangsúlyozta azonban, hogy többről van szó, mint pusztán a pénzről. Kereskedelmi megállapodások és előnyös hitelek fejében például elvárható lesz Jordániától, Libanontól és más, szíriai menekülteket befogadó országoktól, hogy az otthonukat elhagyni kényszerültek munkához jussanak, de ami még fontosabb, az érintettek aggodalmait tükrözve és a jövőre gondolva biztosítsák a gyermekek iskolai oktatását.

Helyi lakosok a kormánypárti erők légitámadása után Aleppo egyik lázadók ellenőrzése alatt lévő részén
Helyi lakosok a kormánypárti erők légitámadása után Aleppo egyik lázadók ellenőrzése alatt lévő részén
Abdalrhman Ismail / Reuters

Magyarországot Szijjártó Péter képviselte a londoni adományozó konferencián. A külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délben Londonban dolgozó magyar tudósítókkal, köztük e sorok írójával folytatott rövid találkozója során elmondta: be kell látni, hogy a szíriai válság megoldására tett nemzetközi erőfeszítések nem hoztak eredményt. Számítások szerint Szíriában és a környező országokban, lényegében Európa szomszédságában 30-35 millió ember van olyan nehéz helyzetben, hogy felkerekedhet Európa felé. A magyar álláspontot ismertetve Szijjártó kijelentette, hogy a válságot a kontinens határain kívül kell megoldani, a menekülteket hazájukhoz a lehető legközelebb kell elhelyezni, így a válság befejezése után hamar visszatérhetnek Szíriába. A biztonság helyreállását követően a magyar kormány egy kórházat készül felépíteni, majd működtetni Szíria területén. Az első ütemben 5 millió eurót különít el a célra. A megvalósításban olyan magyar partnerrel dolgozik majd együtt, mely megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik a külföldi segélynyújtás területén.

Az adományozó konferencia során Szijjártó Péter tárgyalást folytatott Philip Hammond brit külügyminiszterrel. A fő téma természetesen az EU megreformálásával kapcsolatos friss előterjesztés volt, mellyel kapcsolatban Magyarország a visegrádi országokkal közös álláspontot kíván kidolgozni. A kulcskérdések túlnyomó részéről nincs vita van a felek között. Magyarország egyetért többek között a nemzeti parlamentek döntéshozó ereje növelésének, a versenyképesség erősítésének, vagy akár a bürokrácia csökkentésének igényével. A kormány kiáll a szigetországban tisztességesen dolgozó magyarok érdekeinek képviselete mellett. Ennek szellemében vizsgálja meg, lehet- e diszkriminációmentesen, a személyek szabad áramlása alapjogának megőrzésével átmeneti korlátozást bevezetni a szociális juttatásokhoz és adókedvezményekhez való hozzájutás terén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.