galéria megtekintése

„Ötezer fontért tiéd a gyerek, viheted”

1 komment

NOL

Kétmillió forintnak megfelelő összeget kérnek az indiai embercsempészek a nepáli földrengés áldozataiért és a szegény indiai családok gyerekeiért, akiket háztartási alkalmazottnak, vagy inkább modern kori rabszolgának kínálnak tehetős európaiak számára.

A The Sun brit lap fedett csapatának tíz év körüli gyerekeket kínált egy indiai emberkereskedő, egy magát Makkhan Singh-nek nevező férfi.

„Vigyél egy nepálit Angliába. Jó emberek. Ügyesen ellátják a ház körüli teendőket és nagyon jól főznek. Soha senki sem fog téged követni” – idézi a fickót a The Sun. A nepáli határhoz közeli Jalandharban találkoztak, ahol a bandák a tavaly áprilisi nepáli földrengés áldozataira vadásznak. A több mint 9 ezer életet követelő földmozgás túlélőinek többsége nehéz helyzetbe került, sokan mindenüket elvesztették. Több család az indiai határhoz költözött, nincstelenül, fedél nélkül. Ahogy ők, úgy a társadalom peremén élő, szegény indiai családok is áruba bocsátják a gyerekeket, hogy így jussanak jövedelemhez.

A The Sun újságírója egy tehetős szikh férfinek adta ki magát, azt állítva, beteg a felesége, idős az anyja és szükségük lenne egy takarítóra. Az emberkereskedő ráharapott a csalira, elvitte magával arra a helyre, ahol a gyerekeket – akikről csak mint áruról beszél – fogva tartják. Miközben fogalma sem volt róla, hogy rejtett kamerás felvétel készül a találkozóról, a következőt mondta: „Le tudom szállítani a fiút. De azt, hogy hogyan utazik Nagy-Britanniába, és hogy meglegyenek az utazáshoz szükséges dokumentumok, az a te felelősséged.”

 

Mint mondta, több egykori „áruja” is Angliában dolgozik. „Az, hogy mit csinálsz vele, hová viszed, a te dolgod” – jegyezte meg, hozzátéve: India tele van kisfiúkkal, Nepál pedig hatalmas károkat szenvedett, rengetegen mentek Indiába. „Elmegyünk a szegény szülőkhöz, beszélünk velük és üzletet kötünk. Ilyen egyszerű” – válaszolta arra a kérdésre, honnan jöttek a gyerekek.

„Legalább három évig itt kell őket tartani, képezni, tanítani kell őket, hogy itt dolgozzanak neked. Rutint kell, hogy szerezzenek. Aztán elkezdheted beszerezni a szükséges iratokat. Ha rám hallgatsz, 12 vagy 13 évest választasz” – mondta Singh, aki ötszázezer rúpiát vagy 5250 fontot kér egy gyerekért. Mint mondta, cselédnek leginkább a nepáliakat javasolja. Az üzlet pofonegyszerű: miután a vevő kiválasztotta a gyereket, kifizeti az árat, mehetnek isten hírével. „Aztán nem ismerjük egymást, soha sem találkoztunk, és nincs panasz, nincs visszatérítés.”

Nepáli kisgyerek. Képünk illusztráció
Navesh Chitrakar / Reuters

A találkozó után egy nappal a férfi elvitte az újságírót a gyerekekhez. A 10 éves Amit, a 12 éves Pooja és a 13 éves Susti Ram egy padon üldögéltek. Singh egyesével felállította őket. „Pretty (magyarul csinos – a szerk.) a becenevem” – mondta a kislány, Pooja.

Már csak választani kellett volna, az emberkereskedő azt mondta, szívesen összehozza valakivel, aki a szükséges papírmunkában is a segítségére lehet. Singh állítása szerint nyolc éve foglalkozik gyerekkereskedelemmel, és tíz év alattiakat soha sem adna el. Ennek elsősorban praktikus okai vannak: „Sírnak, hiányzik nekik a családjuk. Nem képesek ellátni a munkájukat, és aztán visszajön a vevő és panaszt tesz”.

Alkudozásra lehetőséget sem adott. „Ki kell fizetnem a szüleiket is. Minden pennyvel el kell számolnom” – mondta, s sürgette az állítólagos vevőt, válasszon és fizessen. Állítása szerint ugyanis 5-10 perc alatt meg szokták kötni az üzletet, és sok érdeklődő van még. Az újságíró elnézést kért és távozott.

Tavaly körülbelül ezer gyerek érkezett illegálisan, emberkereskedők segítségével az Egyesült Királyságba. A gyermekpornográfia és gyerekkereskedelem ellen küzdő Ecpat szerint a gyerekek a legtöbb esetben azt gondolják, tartoznak valamivel a fogvatartóiknak. Többségüket szexrabszolgaként vagy cselédként tartják, és esélyük sincs a menekülésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.