galéria megtekintése

Öt éve még sehol nem voltak, ma a saját pályáján nyelették le Merkellel a keserű pirulát

45 komment


Dési András

A mecklenburgi tartományi választáson a migrációellenes AfD megelőzte a kancellár pártját, a kereszténydemokratákat.

Öt évvel ezelőtt még sehol sem voltak, ma viszont a szavazatok több mint húsz százalékát kapták és második legnagyobb politikai erővé léptek elő. Igaz, nem egész Németországban, hanem Európa vezető hatalma északkeleti részén, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, ahol az Alternatíva Németországnak (AfD) vasárnap az első becslések szerint 21,6 százalékkal több mint két százalékpontot vert rá Angela Merkel kancellár pártjára, a harmadik helyre visszacsúszott CDU-ra (19,4 %).

Van mire koccintani. Leif-Erik Holm AfD-vezér (jobbra) pártja sikerét ünnepli Schwerinben
Van mire koccintani. Leif-Erik Holm AfD-vezér (jobbra) pártja sikerét ünnepli Schwerinben
Stefanie Loos / Reuters

A német sajtóban földrengéshez hasonlított tartományi erőpróbát a szociáldemokraták nyerték. Bár 2011-hez képest öt százalékot veszítettek így is kaptak 30,3 százalékot. Erwin Sellering tartományi kormányfő elégedetten nyilatkozott, bár nem tagadta, hogy komoly próbatételt jelent az AfD előretörése. Sellering ügyesen kampányolt: minden sikert, főleg a gazdasági fellendülést, a csökkenő munkanélküliséget az SPD sikereként állított be, a bajokért nagykoalíciós partner CDU-t tette felelőssé.

 

Míg a CDU-nál valóban a párt színeinek a feketének megfelelő mélyen gyászos hangulat fogadta a ledorongoló eredményt, az AfD-nél ujjongtak és örömtáncot lejtettek. – Óriási siker és a tejszínhab a süteményen az, hogy megvertük Angela Merkel pártját. Történelmet írtunk és szerintem ez a vasárnap jelentheti Merkel kancellársága végének kezdetét is – nyilatkozta diadalittasan Leif-Erik Holm, az AfD tartományi listavezetője, aki amúgy a tartományi fővárosban, Schwerinben született.

Idézzük fel, hogy az AfD az eurózóna megroggyant tagjai, főleg Görögország megmentése elleni tiltakozásként alakult meg. Közel két éve váltott témát, egyre erőtejeseben fordult az iszlám németországi térnyerése és a menekültek befogadása ellen. 2014 óta immár a kilencedik tartományi parlamentbe sikerült bejutnia a CDU-tól jobbra elhelyezkedő, sok csalódott és elkeseredett kereszténydemokrata szimpatizánst magához vonzzó formációnak.

Az eredmények ugyanakkor azt is mutatják, hogy az SPD, illetve a most az öt százalékos parlamenti küszöbön elbukó újnáci NPD-től sokan vándoroltak át a migráns-ellenes hangulatot szító és azt ügyesen meglovagoló AfD-hez. Bár most előzték meg először a CDU-t, a legnagyobb sikert eddig a szintén keleti Szász-Anhaltban aratták, ahol a voksok 23,4 százalékával a kereszténydemokraták mögött másodikként futottak be. A választási részvétel idén meghaladta a hatvan százalékot, ami jelentős ugrás a történelmi mélypontnak tekintett 2011-es ötven százalékhoz képest.

Merkelnek két okból is keserű szeptember első vasárnapja. A CDU-pártelnök választókörzete ebben a tartományban van. S most volt egy éve, hogy Merkel – részben a Magyarországon kialakult menekültválság miatt – meghirdette a határnyitást. 2015-ben több mint egymillió menekült érkezett Németországba, alaposan próbára téve a szövetségi köztársaság integrációs képességét, s közben két egyre jobban egymásnak feszülő táborra osztva a német társadalmat. Merkelnek egyelőre nincs kihívója, de a 2017-es szeptemberi Bundestag-választásokig egy év van csak hátra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.