galéria megtekintése

„Összeomolhat Európa szociális ellátórendszere”

A cseh és a szlovák kormány azt szorgalmazza, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos ügyek továbbra is a nemzeti kabinetek jogkörében maradjanak, ne Brüsszel döntse el, hány menekültet fogadjanak be az egyes tagországok.

Visszatoloncolt menekültek az olasz-francia határnál. Nincs menekvés?
Visszatoloncolt menekültek az olasz–francia határnál. Nincs menekvés?
Eric Gaillard / Reuters

Európa képtelen ekkora menekültáradatot befogadni. Ha a következő hónapokban újabb tömegek érkeznek, akkor ez a folyamat földrészünk szociális ellátórendszereinek összeomlásához vezethet – jelentette ki a cseh kormányfő. Bohuslav Sobotka szerint az egyre súlyosabb gondokat nem orvosolja a schengeni övezet belső határainak szigorúbb ellenőrzése vagy ideiglenes idegenrendészeti lezárása. Ennél célravezetőbb, ha a jelenleginél jóval hatékonyabb biztosítják a külső határokat.

– Megengedhetetlen, hogy e szabadon hagyott térségeken keresztül jöjjenek be a gazdasági menekültek. Ugyanakkor nem óhajtunk belső akadályokat, határzárakat, mert ezek hatalmas károkat okoznának az EU belső működésében
 

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki újra ellenezte a menekültkvóták kötelező bevezetését. – Nem egyezünk bele abba, hogy Brüsszel döntse el, kit és mikor vagyunk kötelesek befogadni. Továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy ezek a döntések az egyes nemzeti kormányok jogkörébe tartozzanak – hangoztatta Sobotka.

„Nem megyünk vissza” – hirdeti egy visszatoloncolt afrikai menekült az olasz–francia határnál
Reuters

Rámutatott arra is, hogy Csehország tavaly és idén több száz ukrajnai polgárnak adott politikai menedékjogot, illetve letelepedési engedélyt. Idén pedig 100 millió koronával támogatja a Jemenben működő, al-zaatari menekülttábor infrastruktúrájának kiépítését.

Kapcsolódó cikkünk: Négy méter magas vasfüggöny épül a déli határon

Négy méter magas kerítés építését rendelte el a kormány a magyar–szerb határon. Az előkészületek azonnal megkezdődnek. Részleteket itt olvashatnak.

Legfrissebb prágai adatok szerint tavaly 1156 ukrajnai állampolgár kapott ideiglenes tartózkodási, illetve letelepedési engedélyt Csehországban. Rajtuk kívül 105 szíriai menekült közül mintegy hetven kedvező választ kapott a kérelmére. Idén az utóbbiak száma megháromszorozódott. Többségük azonban tranzitországnak tartja Csehországot, ahonnan főleg Németországba vagy Franciaországba szeretnének minél előbb továbbutazni.

Cseh kollégájához hasonló állásponton van Robert Fico szlovák kormányfő is. – Legutóbb az uniós csúcson az önkéntes befogadás elvéről döntöttünk, amiről a jelek szerint az Európai Bizottság nem vett tudomást, mert a kötelező menekültkvóták elfogadását indítványozza, ami számunkra elfogadhatatlan. Ha egy nagy lélekszámú államot – most például Olaszországot – érintik a súlyos gondok, akkor azokat azonnal európai üggyé kiáltják ki.

Vajon miért nem emelték fel a szavukat akkor, amikor nemrég koszovói menekültek özönlöttek Magyarországra?

– Vetette fel a pozsonyi miniszterelnök, aki szerint nem a tünetet, a következményeket, hanem főleg a szíriai, az eritreai és a líbiai elvándorlás okait kell orvosolni, méghozzá helyben, célzott anyagi támogatással, humanitárius segítséggel, egészségügyiek kiküldésével, indokolt esetben katonai missziókkal is.

Itt az ideje, hogy Európa is tükörbe nézzen
Itt az ideje, hogy Európa is tükörbe nézzen
Eric Gaillard / Reuters

Szlovákia nem zárkózik el teherbíró képességének megfelelő számú menekült befogadásától sem, de kizárólag önkéntes alapon – jelentette ki Fico.

Szolidaritást!

Tizenhat szlovákiai civil szervezet viszont közös nyílt levélben szólította fel Ficót, hogy értékelje át a menekültek befogadásával kapcsolatos, mereven elutasító álláspontját, legyen szolidáris velük, továbbá Olaszországgal és Görögországgal, ahol jelenleg tízezrek tengődnek.

Zuzana Stevulová, az Emberi Jogok Ligája (LZLP) munkatársa lapunk megkeresésére elmondta: kezdeményezésükkel szeretnének előítéletektől mentes, érdemi társadalmi vitát nyitni a menekültügyről, mert a szlovák politikusok többsége populista megnyilvánulásaival indokolatlan félelmet, olykor már idegengyűlöletet gerjeszt.

A szlovák külügyminisztérium kommunikációs igazgatója, Peter Susko szerint a felhívás nyitott kapukat dönget, mert a pozsonyi kabinet szolidáris a menekültekkel, csak az a kérdés, hogy ez a gyakorlatban miként nyilvánuljon meg. Susko közölte azt is, hogy ez a problémakör is napirendre kerül a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, pozsonyi eszmecseréjén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.