galéria megtekintése

Összeomlás a kettős csapás után

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Franciaországban lemondott a vezető ellenzéki párt, az UMP elnöke. Sarkozy neve is besározódott.

Romokban hevernek és sebeiket nyalogatják a francia mérsékelt pártok a vasárnapi EP-választásokat követően, miközben a Nemzeti Front sikere nyomán az Élysée-palota lakója is leértékelődött az uniós gépezetben. „Meggyengült Hollande a brüsszeli csúcson”, cikkezi címlapján a francia elnökre utalva a szerdára keltezett Le Monde. Ám a voksoláson „simán csak” harmadik szocialistákkal ellentétben a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) táborában duplán ütött be a krach: egy túlszámlázási-pártfinanszírozási botrány nyomán kedden távozásra kényszerült, és június 15-i hatállyal lemondott Jean-Francois Copé, a gaulle-ista utódpárt elnöke.

Copé 2012-ben, a volt elnök híveinek, „Sarkozy barátainak” az egyik támogató rendezvényén
Eric Gaillard / Reuters

Októberig nem is lesz új egyszemélyi vezető, hanem háromfős direktórium próbálja egyenesbe hozni a megroggyant párt szekerét. Mégpedig voltminiszterelnökök, Jean-Pierre Raffarin, Alain Juppé és Francois Fillon személyében. „Kis” szépséghiba: korábban Juppét magát is felfüggesztett börtönre és a közügyektől való eltiltásra ítélték egy szintén pártfinanszírozáshoz kötődő régi ügyben, amikor is az akkori gaulle-ista párt, az RPR fiktív munkahelyeket tartott fenn a párizsi városházán. (A főpolgármester a későbbi államfő, Jacques Chirac volt.)

 

Most Copé az úgynevezett Bygmalion-ügybe bukott bele, a legújabba a nagy francia pártokat régóta kísértő korrupciós esetek sorában. Ezt még februárban a Le Point robbantotta ki azzal az értesülésével, hogy a Bygmalion leányvállalata nyolcmillió eurót számlázott ki rendezvényszervezésért az UMP-nek Nicolas Sarkozy exállamfő 2012-es elnökválasztási kampányával összefüggésben. Ekkor már ismert volt, hogy az UMP kampányával nem volt minden rendben, a számvevők nem is fogadták el a kimutatásokat, és Sarkozy vissza is vonult emiatt az egyik legfőbb közjogi testület, az Alkotmánytanács munkájából.

A napokban annyiban dagadt a botrány, hogy a Bygmalion ügyvédjének állásfoglalása nyomán: ő azt állította, hogy nem a leánycég tolla fogott vastagon, hanem a párt várta el a hamis számlákat, és akadt, aki ezt a pártban is elismerte.

Woerth és Sarkozy 2010-ben az Élysée-palotában
Woerth és Sarkozy 2010-ben az Élysée-palotában
Vincent Kessler / Reuters

Mindez kiváló ürügy is volt arra, hogy a választási kudarcot követően „eltegyék a láb alól” Copét, akinek elnöksége amúgy ismegosztotta a pártot. Gyakorlatilag a tömörülés felét uralta csak azáltal, hogy az UMP nyíltan a közte és Fillon közötti vetélkedés áldozatává vált. Ehhez járult az a bizonytalanság, hogy vajon vissza tér-e, s ha igen, mikor, Sarkozy a francia ellenzék élére. Különösen, hogy a népszerűtlen Francois Hollande legyőzése e pillanatban egyáltalán nem tűnik lehetetlennek az Élysée-palotáért folytatott 2017-es versengésben.

Az európai választás nyomán vérszemet kapott Nemzeti Front nem is a politikai hulla Copét üti már, hanem Sarkozyt. „Azáltal, hogy úgy tűnik, az engedélyezett költség többmint kétszeresét költötte el, Sarkozy egyértelműen elárulta a demokráciát, a köztársaság szabályait, és valószínűleg lopta az első fordulós eredményének egy részét” – állította Marine Le Pen pártelnök. A Front közvetlen sérelme itt az, hogy ellentétben 2002-vel, amikor az idősebb Le Pen bejutott az elnökválasztás második fordulójába, lánya 2012-ben kimaradt a döntő körből.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az UMP sorain belül ne lennének tisztában a tét nagyságával. Eric Woerth volt miniszter a párt hitelességéről beszélt, Sarkozy pedig nehezményezte, hogy ilyesmibe keveredett a neve. A Nemzeti Frontot leszámítva lassanmindenkinek kész szerencse, ha az ősszel esedékes regionális választásokat a régiós reform örve alatt 2015-re halasztják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.