galéria megtekintése

Oroszország megkezdte a feketelistázást

2 komment

NOL
NOL

Tegnap az orosz hatóságok egy új drákói szigorúságú törvény alapján feketelistára tettek egy újabb „nemkívánatos" külföldi csoportot, az egyesült államokbeli National Endowment for Democracy (NED) karitatív szervezetet, azzal a céllal, hogy elvágják az orosz civilszervezetek finanszírozási csatornáit – jelentette ki az Amnesty International.

A Főügyészség bejelentette, hogy a májusban hatályba lépett törvényt alkalmazva a NED munkája Oroszországban ténylegesen illegálissá vált, és kérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy „nemkívánatos szervezetként" jegyezze be azt.

„Ez az elítélendő lépés, mely az úgynevezett 'nemkívánatos szervezetek' feketelistázását célozza, egy újabb mélypont az orosz hatóságok politikájában, mely az elmúlt években az orosz civil társadalom módszeres felszámolására törekedett" – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Az új, Oroszországban működő külföldi szervezeteket célzó törvényt kifejezetten a szólás- és egyesülési szabadság megnyirbálására hozták létre. A törvény alkalmazása pusztító hatással lesz az oroszok emberi jogait védő és a hatóságokat féken tartó nemzeti szervezetek munkájára."

A NED ellen felhozott egyik vád az orosz fegyveres erők lejáratása
A NED ellen felhozott egyik vád az orosz fegyveres erők lejáratása
RIA Novosti / Reuters

 

A Főügyészség a mai napon bejelentette, hogy a NED működése „fenyegetést jelent az Orosz Föderáció alkotmányos rendjére, védelmi képességére és állambiztonságára".

A NED állítólagos törvénysértései közé tartoznak a választásokat függetlenül ellenőrző kereskedelmi és nonprofit szervezeteknek adott adományai, valamint a nem meghatározott „politikai aktivitása" és az „orosz fegyveres erők lejáratása".

Az évek során NED finanszírozás segítette az emberi jogok védelmét és egyéb civil társadalmi tevékenységeket Oroszországban.

Egyéb orosz irodával rendelkező nemzetközi szervezetek is a törvény célkeresztjébe kerülhetnek a közeljövőben.

Július 21. óta a megjelölt szervezetek közül legalább kettő, a Charles Stewart Mott Alapítvány és a MacArthur Alapítvány jelentette be, hogy megszünteti oroszországi karitatív tevékenységét, nehogy a jövőben a NED sorsára jusson.

„Sajnos a 'nemkívánatos szervezetekről' szóló törvény olyan rossz, amilyennek tűnik, és a célpontjává válás puszta lehetősége is megbélyegző hatással van az Oroszországban fontos és legitim munkát végző emberi jogvédőkre, valamint a civil- és karitatív szervezetekre" – közölte John Dalhuisen.

Kétoldali támadás

A külföldi szervezetek elleni kemény fellépés egy 2012-es törvény kezdő lépéseit követi, melynek célja az úgynevezett „külföldi ügynökök" leállítása volt, vagyis olyan orosz civil szervezeteké, amelyek külföldi finanszírozásban részesülnek és tágan meghatározott „politikai tevékenységekben" vesznek részt.

A törvény szerint azokat a szervezeteket, amelyeket „külföldi ügynököknek" bélyegeznek, így is kell regisztrálni. Ugyanakkor példa nélküli ellehetetlenítésre irányuló kampány folyik ellenük a kormány által irányított médiában.

Összesen 81 szervezetet regisztrált az Igazságügyi Minisztérium „külföldi ügynökként", ezekből hétnek később törölték a besorolását. Csak ebben a hónapban öt újat adtak a listához, köztük a „Golos-Ural"-t, egy országos választási felügyeleti hálózat részét, és két emberi jogi szervezetet is.

A „külföldi ügynökként" listázottak között legalább 24 olyan van, mely a múltban részesült NED támogatásban.

„A külföldi finanszírozók közvetlen megcélzása a várakozások szerint kiapasztja az orosz civil szervezetek felé áramló filantróp támogatásokat, amelyeket a kormány fenyegetőnek kiált ki" – mondta John Dalhuisen. „A hatóságoknak haladéktalanul lépniük kell, hogy elutasítsák a 'külföldi ügynökök' és 'nemkívánatos' külföldi szervezetek elleni alattomos törvényeket."

Számos „külföldi ügynökként" feketelistázott szervezet hosszadalmas jogi csatározásokba fogott a hatóságok ellen, míg mások a leállást választották az ellenük és a munkájuk ellen zajló lejárató kampányra válaszul.

A múlt héten a Kínzás Elleni Interregionális Bizottság volt az utolsó, amely így tett. Ezt a díjnyertes szervezetet orosz jogvédők alapították 2000-ben, hogy kivizsgálják és leleplezzék a kínzásokat és egyéb embertelen bánásmódokat a rendőri őrizetben és börtönökben.

A civil szervezet – amelynek jelenlegi esetei között nagyjából 200 olyan van, amely a fogva tartás alatti bántalmazással kapcsolatos, – bejelentette egy moszkvai sajtótájékoztatón, hogy továbbra is folytatni fogja meghatározó munkáját a Bizottság a Kínzás Megelőzésére új név alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.