galéria megtekintése

„Orosz tankok százai vannak Ukrajnában”

29 komment


Poór Csaba

Az EU új gazdasági büntetőintézkedésekre készül Oroszország ellen, és pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának. Haditechnikai támogatásra azonban Kijev a közösségtől nem, legfeljebb egy-egy tagországtól számíthat. Petro Porosenko államfő azt mondta, orosz tankok százai vannak országában, és a háború kiteljesedése fenyeget, orosz kollégája, Vlagyimir Putyin szerint viszont az ukrán kormánynak lényegi tárgyalásokat kell kezdenie a szakadárokkal.

A kelet-ukrajnai válság kiéleződése, a szakadár lázadóknak nyújtott orosz segítség miatt újabb szankciókat készít elő Oroszország ellen az Európai Unió, bár a tervet nem egyöntetűen ítélik meg a tagországok. A közösség brüsszeli csúcsértekezletén, amelynek Petro Porosenko ukrán államfő is a vendége volt, megbízást adtak a szervezet végrehajtó testületének, a Bizottságnak, hogy egy héten belül dolgozzon ki javaslatot a további büntetőintézkedésekre.

A szeparatisták egyik T-72-es tankja Novoazovszkban. Magukat békefenntartóknak álcázó oroszok?
A szeparatisták egyik T-72-es tankja Novoazovszkban. Magukat békefenntartóknak álcázó oroszok?
Vasily Fedosenko / Reuters

Életbe léptetésük időpontja azonban bizonytalan. Mint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács hamarosan leköszönő állandó elnöke elmondta, minden az ukrajnai helyzet alakulásától függ. Még nincsenek pontos kritériumok, de mindenki tisztában van azzal, hogy gyorsan kell cselekedni – idézte a politikust a Reuters. Az EU egyszersmind tűzszünetet sürgetett, és felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul vonja ki minden fegyverzetét és haderejét Ukrajnából.

 

Angela Merkel német kancellár szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell lépnie azért, hogy elkerülje a szankciókat, amelyekről akkor születik döntés, ha az ukrajnai helyzet nem változik vagy rosszabbodik. Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjévé választott olasz külügyminiszter, akit korábban több tagország is bírált, amiért túlságosan puhán viszonyul Putyin rendszeréhez, azt hangoztatta, hogy miközben a Moszkva elleni büntetőintézkedések újabb szintjén dolgoznak, a diplomácia megoldás lehetőségét is nyitva hagyják. Dalia Grybauskaite litván államfő viszont úgy vélekedett, hogy Oroszország nemcsak Ukrajnával, hanem tulajdonképpen Európával is „háborúban áll", hiszen Kijev szoros integrációra törekszik az EU-val.

Robert Fico szlovák miniszterelnök eközben a maga részéről „értelmetlennek és kontraproduktívnak" nevezte a szankciókat, majd közölte: fenntartja magának a jogot, hogy megvétózza az ilyen terveket, ha azok sértik országa nemzeti érdekeit. A newsru.com orosz internetes hírportál azt is felidézi, hogy Brüsszelbe utazása előtt, a prágai rádiónak adott nyilatkozatában Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is az újabb gazdasági korlátozások ellen emelt szót. Mint mondta, inkább tárgyalni kellene Moszkvával. Nem akarja ugyanis növelni azt a kárt, amelyet az EU-nak okoznak az Oroszországot büntető lépések, amelyek szerinte különben sem nem segítenek Ukrajnának.

Az orosz elnök az interjúban azt is mondta, nem állhat csak úgy félre, amikor embereket lőnek le Ukrajnában.  Április óta a harcoknak már több mint 2600 áldozatuk volt
Az orosz elnök az interjúban azt is mondta, nem állhat csak úgy félre, amikor embereket lőnek le Ukrajnában. Április óta a harcoknak már több mint 2600 áldozatuk volt
Alexander Demianchuk / Reuters

Tárgyalásokat sürgetett Putyin is, igaz, nem az EU-val, hanem az ukrán kormány és a szakadárok között. Az orosz államfő a Pervij Kanal állami tévétársaságnak adott interjújában azt mondta, sürgősen „lényegi, tartalmi" egyeztetésekre van szükség, és nem technikai kérdésekről, hanem „a társadalom politikai szerkezetéről és az államiságról Délkelet-Ukrajnában, azért, hogy feltétlenül megvédjék az ott élő emberek törvényes érdekeit". Szavait a sajtó egy része úgy értelmezte, hogy a régió függetlensége mellett szállt síkra, szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban utóbb pontosított és kijelentette: az elnök az Ukrajnán belüli állami berendezkedésre utalt, és az Új-Oroszországként is emlegetett szakadár térség „természetesen" Ukrajna része marad.

Putyin ismételten tagadta, hogy orosz haderő kapcsolódott volna be a kelet-ukrajnai harcokba, de kijelentette: a Nyugatnak figyelembe kellett volna vennie, hogy Oroszország – és itt nem az államra, hanem a népre gondol, tette hozzá – nem maradhat tétlen, amikor „csaknem közvetlen közelről lövik az embereket". Az orosz elnök szavai szerint múlt heti, minszki megbeszélésükön Porosenkóval megegyeztek abban, hogy a helyzetet békésen kell rendezni, sőt a Reuters beszámolója szerint ukrán kollégáját olyan partnernek nevezte, akivel lehetséges a párbeszéd.

Maga Porosenko viszont Brüsszelben az EU-csúcson arra figyelmeztetett, hogy „közel vagyunk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút", azaz a háború kiteljesedéséhez, ami szerinte a szakadárok által ellenőrzött területeken már meg is történt. Ismét orosz intervencióról beszélt, és azt mondta, hogy idegen katonák ezrei és tankok százai vannak hazájában. Hangoztatta, hogy a konfliktus békés megoldására törekszik, de haditechnikai segítségre is számít a Nyugattól. Erről több tagország képviselőivel is tárgyalt, ám komolyabb előrelépést a hét második felében, Walesben esedékes NATO-csúcstól remél – tette hozzá.

Több ezer orosz katona jelenlétéről nyilatkozott Robert Menendez, az amerikai szenátus külügyi bizottságának az elnöke is, aki vasárnap Kijevbe utazott tárgyalni a válság rendezéséről. Ő fegyvert adna az ukránoknak. „Esélyt kell adni Ukrajnának, hogy megvédje magát. Olyan típusú védelmi fegyverekkel kell ellátnunk, amelyek megfizettetnék Putyinnal az agresszió folytatásának árát"  – mondta a bizottsági elnök.

Az EU a következő hónapokra több mint egymilliárd eurós hitelt ígért Ukrajnának, katonai segítséget azonban nem.
Kijevben közben azt közölték, hogy orosz tankok szinte a földdel tettek egyenlővé egy határ menti kisvárost, Novoszvitlivkát, hamisnak bizonyultak viszont azok a hírek, amelyek szerint a szakadárok elfoglaltak egy, az Azovi-tenger partján fekvő települést, a krími üdülőhellyel azonos nevű Jaltát.

Úgy tűnik, nem igazak azok a jelentések sem, amelyek szerint a lázadók bekerítették Mariupolt. Legalábbis a BBC csapata nem látta ennek jelét, amikor szombaton gond nélkül elautózott a félmilliós kikötővárosból a régió központjához, Donyeckhez.

A szeparatistákat rakétákkal is támadják
A szeparatistákat rakétákkal is támadják
Gleb Garanich / Reuters

Novoazovszkban már más a helyzet.  Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, a Mariupoltól keletre fekvő várost békefenntartóknak nevező orosz katonák szállták meg. – Novoazovszkban fasiszta háborús propagandát folytatnak, egyebek között írásos instrukciókat osztanak szét a helybelieknek arról, hogyan viselkedjenek az orosz fegyveres erők „békefenntartó kontingensével" szemben" - jelentette ki Liszenko. Szerinte az „instrukcióban" felszólítják a lakosokat arra, hogy ne akadályozzák az orosz csapatok áthaladását, amelyek az 1949-es genfi egyezmény alapján azért érkeztek, hogy megvédjék a városban lakókat a törvénytelen ukrán hadsereg terroristáitól. Felhívják továbbá a helybelieket, hogy szigorúan tartsák magukat a kijárási tilalomhoz, valamint álljanak készen arra, hogy szükség esetén bármilyen lakóteret szabaddá tegyenek a „békefenntartó erők" elhelyezésére – idézte az MTI a szóvivőt.

Liszenko a sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy az Azovi-tengeren a szárazföldről tüzérségi támadás ért egy ukrán hadihajót. A támadásért a szeparatisták vállalták a felelősséget, de az nem világos – írja a Reuters –, hogy a kutteren hányan voltak a lövedékek becsapódásakor.

A továbbra is rendkívül feszült katonai helyzetbe az hozott némi enyhülést, hogy Ukrajna a hét végén átadott Oroszországnak kilenc, a hivatalos moszkvai magyarázat szerint véletlenül ukrán területre tévedt orosz deszantost, Oroszországból pedig kiengedtek 63 ukrán katonát, akik a múlt héten lépték át a határt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.