galéria megtekintése

Óriásvállalatok pénzelik a pártokat

3 komment

Karafiáth Luca

Kormánypozícióba kerül a volt brazil államfő. Luiz Inacio Lula da Silva, lapértesülések szerint, a törvényhozásért felelős tárcát kapja, noha súlyos korrupciós ügybe keveredett, amely vasárnap Brazíliában minden idők legnagyobb kormányellenes tüntetéseihez vezetett: a fővárosban, Brazíliavárosban százezren, Sao Paolóban pedig mintegy félmillióan vonultak utcára a visszaélések ellen tiltakozva. Akad olyan értékelés, amely szerint a miniszteri tárcával Lula némi jogi védelmet kaphat az ellene indított eljárásban.

Merthogy még a világ egyik legnépszerűbb politikusaként számon tartott egykori államfőt is magával ránthatja az óriási korrupciós botrány, amely gyökerestől felforgatta a brazil politikai életet. Az ikonikus exelnök a Petrobras állami olajvállalat kiterjedt pénzmosási tevékenységében érintett politikusok és üzletemberek kivizsgálását célzó, Autómosás fedőnevű rendőrségi akció célkeresztjébe került, és Sao Pauló-i ügyészek már az előzetes letartóztatását is indítványozták.

Az, hogy a brazil igazságszolgáltatás a politikai hierarchia csúcsán lévőket is szemmel tartja, a hatalmi ágak szétválasztásának bizonyítéka is lehetne. Jean Wyllys ellenzéki politikus, a Szocializmus és Szabadság Párt (PSOL) parlamenti képviselője azonban lapunknak kifejtette: a demokrácia valódi győzelmét az jelentené, ha nemcsak a kormányon lévő Munkáspárt (PT) tagjait, hanem – politikai hovatartozástól függetlenül – a korrupciós ügyletekben érintett összes képviselőt bevonnák a vizsgálatokba. – Brazíliában az üzleti és a politikai élet szoros összefonódása nagyon sokat ártott a demokráciának.

 

Az Autómosás akcióban vizsgált kilenc óriásvállalat a pártok és kampányok első számú finanszírozójává vált, együtt összesen 400 millió reállal (mintegy 30 milliárd forinttal) támogatták húsz különböző párt választási kampányát. A parlament alsóházának 513 képviselőjéből 255 kapott „adományokat" ezektől a cégektől – részletezte Wyllys, jelezve, hogy a korrupció problémája nem korlátozódik kizárólag a kormánypárti politikusokra.

Százezrek tüntettek a kormány és a korrupció ellen Sao Paolóban
Százezrek tüntettek a kormány és a korrupció ellen Sao Paolóban
Paulo Whitaker / Reuters

A volt államfő meggyanúsítása ugyanakkor sokakat felháborított. – A nap, amikor Lulát őrizetbe vette a rendőrség, úgy fog bevonulni a történelembe, mint az általa képviselt szegényebb rétegek jelképes megalázása egy olyan fehér elit által, amely nem képes felismerni, hogy Lula a világ egyik legnagyobb politikusa, Mandelához és Gandhihoz hasonlítható – magyarázta például harcias lelkesedéssl a Népszabadságnak egy fiatalokkal foglalkozó civil kezdeményezés, az ONG Contato vezetője, Helder Quiroga.

Persze Wyllys sem örül annak, ami Lulával történik, mert azt az egész baloldal kudarcának tartja. A fiatal képviselő úgy véli, a mostani botrány a Munkáspárt hibát hibára halmozó politikájának a következménye. – A PT bűne az, hogy miután változást ígérve hatalomra került, átvette ugyanazt a gyakorlatot, amely ellen korábban oly hevesen lépett fel. Nem Luláék találták ki a korrupciót, de megtanulták és éltek vele. Az eredmény magáért beszél: gyengülő központi vezetés, roskadozó gazdaság és a politikai elitet is bemocskoló korrupciós botrány – tette hozzá.

Ami pedig Dilma Rousseff elnök asszony rekordalacsony támogatottságát illeti, Wyllys szerint ez csak részben vezethető vissza az Autómosás akcióra. – Dilmát azért választották újra 2014-ben, mert azt ígérte, hogy nem fog megszorításokat bevezetni, növeli az egészségügy és az oktatás fejlesztésére szánt állami kiadásokat, javít a munkavállalók helyzetén. Ehhez képest a választási győzelem után szigorításokkal állt elő, jelentős forrásokat vont el az egészségügytől és az oktatástól, miközben semmit sem tett a munka- és emberi jogok előmozdításáért. Nem csoda, hogy az emberek csalódottak – magyarázta Wyllys, de hozzátette: ennek ellenére elutasítja az államfő elleni bizalmatlansági indítvány gondolatát, mert azt nem tartja összeegyeztethetőnek a demokratikus alapelvekkel. A brazil szavazók többsége Dilmára voksolt, ezért az elnök asszonynak ki kell töltenie 2018-ig tartó mandátumát – hangsúlyozta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.