galéria megtekintése

Orbánra figyelnek a cseh euroszkeptikusok

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 11. számában
jelent meg.


Szilvássy József Pozsony
Népszabadság

Földi paradicsom helyett megélhetési gondokat, korrupciót és téveszméket hozott a csatlakozás.

A kelet-közép-európai térségben a csehek a legbizalmatlanabbak az EU-val szemben – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Távolról sem olyan derűlátóak és öntudatosak, mint például a velük szomszédos lengyelek.

Lelohadt az egy évtizede tapasztalt eufória, és évről évre kevesebben nyilatkoznak elismerően az EU-ról. Karel Hvízdala, az egyik legismertebb cseh publicista, egykori másként gondolkodó szerint főleg két ok miatt.

A lakosság naiv rétege éppen egy évtizede valamiféle földi paradicsom eljövetelében, életszínvonalának lényeges javulásában bízott. A valóságban viszont – főleg az elmúlt években dúló gazdasági válság miatt – súlyos megélhetési gondokkal, szociális bizonytalansággal szembesült, miközben a jobbközép kormány több tagja és holdudvara korrupciós botrányok tucatjaival sározódott be. Emiatt az EU több milliárd cseh koronának megfelelő összeg kifizetését tagadta meg.

 

Elsősorban az értelmiségiek egykori reményei szerint, az unió olyan szélárnyékos kikötőnek bizonyulhat, ahol a kommunista rezsim rombolása után a közép-európai kis nemzetek visszatérhetnek kulturális gyökereikhez.

A hiszékenyek és a tájékozatlanok dőlnek be leginkább a populisták agymosásának, és elhiszik, hogy minden gondjuk oka az unió

Őket is csalódás érte, hiszen fokozatosan rádöbbentek, hogy az európai integráció leginkább gazdasági, politikai és adminisztratív célokat követ, a közös szellemi értékek felkarolása és érvényesítése leggyakrabban a lózungok szintjére süllyed. Különösen az elhúzódó gazdasági krízis idején, amikor az EU a gazdasági tűzoltással foglalkozik, és keresi a kilábalás lehetőségeit.

Ráadásul ordas téveszmék törnek fel, és szorítják háttérbe az összefogásról szövögetett álmokat – mutat rá a neves szakember.

Éppen e két réteg közül került ki a cseh euroszkeptikusok többsége. A hiszékenyek és a tájékozatlanok dőlnek be leginkább a populisták agymosásának, és elhiszik, hogy minden gondjuk oka az unió, ahogy a gyakran már eurofóbnak minősített Václav Klaus minden lehetséges alkalommal szajkózza ma is.

Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdaság-tudományi Egyetem Nemzetgazdasági Karának jelenlegi dékánja pedig úgy véli, hogy Brüsszelben nem a szabad európai nemzetek szövetségének fundamentumait építik, hanem félmillió politikus, hivatalnok, lobbista és újságíró „eurokrácia” kialakításán mesterkedik; immár beépültek az európai struktúrákba, és döntő szavuk van ezek költségvetésének elfogadásában és elköltésében.

Az egyetemi tanár szerint a cseh nemzet szuverenitását és jövőjét veszélyeztetik az Európai Egyesült Államok téveszméjével, ezért hazájának mielőbb rá kellene csapni az ajtót a brüsszeli urakra, habár belátható időn belül az unió úgyis becsődöl – érvel az egyik legismertebb prágai euroszkeptikus.

Budapesten Prágáért

Ez a társaság többször is kinyilvánította, hogy nagy érdeklődéssel és rokonszenvvel figyeli Orbán Viktor csatáját Brüsszel állítólagos gyarmatosító törekvései és kettős mércéje ellen.

– Budapesten Prága függetlenségéért is küzdenek – szögezte le az EU jövőjéről rendezett vitafórumon Petr Mach, a parlamenten kívüli Szabad Polgárok Pártjának (SSO) elnöke.

Ivo Slosarcík, a Károly Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója a legtöbb cseh szakértőhöz hasonlóan azt hangoztatja, hogy a cseh euroszkepticizmus figyelmeztető jel a politikusok számára, de sem odahaza, sem pedig az unióban nem jelentenek akkora kockázatot, mint a nagy-britanniai vagy hollandiai eszmetársaik, különösen az EP-választások előtt.

Václav Klausnak öltözött férfi Prágában, az előző elnök tavaly márciusi búcsúztatóján
Václav Klausnak öltözött férfi Prágában, az előző elnök tavaly márciusi búcsúztatóján
David W. Cerny / Reuters

A tavaly őszi előre hozott választásokon az unióval szemben álló politikai csoportokat egyesítő Fel a Fejjel ( Hlavu vzhuru) mozgalom csupán a szavazatok 0,42 százalékát szerezte meg. A nyugdíjas europesszimisták többsége inkább az ország NATO- tagságát rendíthetetlenül ostorozó Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára (KSCM) voksolt, amely jelenleg a harmadik legerősebb politikai erő az országban.

Növekszik azoknak a borúlátó fiataloknak a száma, akik elsősorban az unió elburjánzott bürokráciáját, csigalassú döntéseit bírálják. Nem értelmetlen korlátozásokat várnak az EU-tól, hanem minél sokrétűbb lehetőségek megteremtését, egyéni képességeik kibontakoztatása, főleg új munkahelyek teremtése érdekében. Ha orvosolják jogos kifogásaikat, akkor csökkenhet a cseh europesszimisták tábora.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.