galéria megtekintése

Orbán Magyarországnak árt a támadással

76 komment

Munkatársainktól

Soros György viszonylag alkalmatlan egy háttérhatalom vezetésére, mert véleményét a legnagyobb nyilvánosság előtt teszi közzé. A milliárdos valóban bejáratos azokba az irodákba, amelyekben eldőlnek az Egyesült Államok ügyei. A menekültválsággal két éve foglalkozik, és álláspontjának minden apró változása jól nyomon követhető. Igyekeztünk válaszolni a magyar kormány félelmeire.

● Hány millió muszlimot akar Európában Soros György?

Soros György tavaly szeptemberben állt elő egy hat pontba szedett programmal. A milliárdos ebben azt írja: az 508 millió lakosú Európai Uniónak évente legalább egymillió menedékkérőt kellene befogadnia. Idén áprilisban a The New York Review of Books című folyóiratban jelentős mértékben felülvizsgálta javaslatát, és már csak évi 3-500 ezer ember befogadásáról értekezett. Mindez szerinte évente legalább 30 milliárd euróba kerülne. „Ez kevesebb, mint a 28 tagállam együttes GDP-jének 0,25 százaléka” – írja Soros, hozzátéve, az EU-nak külön adókat kellene bevezetnie, valamint az egyes országoknak kötvényeket kellene kibocsátaniuk, és a meglévő európai mentőalapot, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmust (EFSF) és fizetésimérleg-támogatási programot is igénybe kellene venni a válság anyagi megoldására. Áprilisban már Angela Merkel német kancellár ellen érvelt. Azt írta, a kötelező kvóták rendszere sosem fog működni.

Bill Clinton és Soros György tavaly Davosban a Vilaggazdasági Fórumon. Figyelnek arra, amit mond, de választásokról nem dönt
Bill Clinton és Soros György tavaly Davosban a Világgazdasági Fórumon. Figyelnek arra, amit mond, de választásokról nem dönt
Brendan McDermid / Reuters

● Mióta foglalkoztatja a menekültkérdés?

A menekültkérdés először a 2014-ben megjelent, Az Európai Unió tragédiája: szétesés vagy újjászületés? – című könyvében kerül elő. Tavaly júliusban, a Financial Times hasábjain már kemény kritikával illette, hogy az EU nem volt képes közösen cselekedni, és hagyta, hogy az országok maguk vegyék kézbe a kérdés megoldását. Szep­temberben előállt a megoldási tervével, majd idén januárig viszonylagos csend következett. 2016-ban egyre több szót ejt a menekültkérdésről, kezdve a német WirtschaftsWoche-nak adott interjúval, amelyben úgy fogalmaz, mivel nem jött létre egy közös európai menedékjogi politika, „egy kezelhető probléma súlyos politikai válsággá fajult”.

 

Februárban a Guardianben megjelent véleménycikkében Vlagyimir Putyin orosz elnököt támadta, akinek szerinte az a célja, hogy a szí­riai polgárháború elmélyítésével még több menekült érkezzen Európába, ezzel is destabilizálva az uniót. Soros szerint ezért is bombázták orosz gépek a Szíria déli részén élő civileket, akik aztán így kénytelenek voltak Jordániába és Libanonba menekülni. Az utóbbi időben átlagosan havonta egy cikket szentel a témának, legutóbbi anyaga április 10-én jelent meg.

●  Hol lobbizik ezekkel a néze­teivel?

Soros nem csinál titkot abból, hogy mi fontos neki: cikkek és könyvek sorában fejti ki nézeteit a világ kérdéseiről. Manapság ez egyre gyakrabban a menekültválság, ami egyszerűen azért fontos neki, mert maga is elhagyta hazáját 17 éves korában. Lobbierejét neve és az általa támogatott civil szervezetek adják. Folyamatosan találkozik a legfontosabbakkal, idén januárban is ott volt például a davosi világgazdasági fórumon, ahol interjúk sorát adta, és államfőkkel találkozott.

●  Soros tényleg a washingtoni Habony Árpád?

Soros elkötelezett támogatója az amerikai Demokrata Pártnak, politikai céljai között elsődleges a demokraták hatalomra segítése. Amerikai politikára egyébként csak a kétezres évek óta áldoz, feltehetően ­George W. Bush elnöksége idején merült fel benne, hogy szükség lehet a támogatására. A milliárdosok többsége a republikánusokat pénzeli, emiatt Soros valamennyire „kilóg a sorból”, és feltehetően meg is becsülik. Egy kampány drága mulatság, így feltételezhető, hogy ha Soros manapság beszélni akar Bill vagy Hillary Clintonnal, akkor nagyon hamar visszahívják. Ám az, hogy felveszik neki a telefont, messze nem jelenti azt, hogy utasításokat adhat a támogatott politikusoknak. Washingtoni forrásunk szerint felesleges konspirációt sejteni mindezek mögött, hiszen Soros az egyik legszókimondóbb közszereplő, nem titokban cselekszik. Pontosan lehet tudni, mit gondol és mire költ pénzt.

Soros az általa alapított budapesti egyetemen, a CEU-n gratulál egy végzős hallgatónak
Soros az általa alapított budapesti egyetemen, a CEU-n gratulál egy végzős hallgatónak
Beliczay László / MTI

●  És Soros minden fronton támadja Orbánékat?

Orbán sokkal többször emlegeti Sorost, mint Soros Orbánt. Az elmúlt egy évben Soros leginkább Orbán vádjaira reagált, ám a januárban Gregor Peter Schmitznek adott interjúban élesen bírálta a miniszterelnököt, amiért célja, hogy egyoldalúan a nemzeti határt védje a menedékkérőkkel szemben. Úgy fogalmazott, Orbán az egész uniót veszélyezteti, mert a nemzeti határok lezárásával tartaná kint a veszélyeztetett helyzetben lévőket, ami lehetetlenné tenné a szervezett, rendezett menekültpolitikát. Putyinhoz hasonlítja Orbánt, mert Soros szerint a magyar miniszterelnök azokat az értékeket és alapelveket támadja, amelyek alapján az Európai Unió létrejött. Soros szerint Orbán és Putyin is arra törekszik, hogy „visszafordítsa a nemzetek feletti együttműködésre és szolidaritásra alapuló európai rendszer fejlődését, amelynek a háború utáni évtizedek európai békéje és prosperitása köszönhető”. Egy washingtoni forrásunk úgy fogalmazott: Soros valóban része a világméretű harcnak, ami a nemzetállamok, illetve azok integrációjának hívei között zajlik.

●  Hol rettegnek még Soros Györgytől?

Putyin Oroszország fő külföldi ellenségei közé sorolja Sorost. Az orosz állami média szerint a filantróp milliárdos – az amerikai kormánnyal szövetkezve – finanszírozta a Panama Papers néven elhíresült offshore-leleplezést, hogy azzal feketítse be az orosz államfőt. Számos posztszovjet államhoz hasonlóan Azerbajdzsánban is az a hivatalos kormányálláspont, hogy a Soros-alapítványok az országban azon civil szervezetek legjelentősebb támogatói, amelyek Ilham Aliyev elnök „megdöntésén” dolgoznak.

Makacsul támogatja az általa fontosnak tartott témákat
Makacsul támogatja az általa fontosnak tartott témákat
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

●  Tényleg, a magyar kormány szerint a Soros markában lévő Egyesült Államok eddig hány szíriai menekültet fogadott be?

Barack Obama tavaly őszi ígérete szerint az Egyesült Államok az idei pénzügyi év végéig, azaz október 1-jéig tízezer szíriai menekültet fogad be. A folyamat lassan halad, április 1-jéig kevesebb mint 1300 szíriai menekült érkezett meg az országba. Az ENSZ közel ötmillió szíriai menekültet regisztrált eddig.

●  Mégis kicsoda Soros György?

Schwartz György néven született 1930-ban, budapesti zsidó családban. Tizenhét éves volt, amikor Londonba távozott, ahol leérettségizett és diplomát szerzett. 1956-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol befektetési alapok kezeléséből és spekulációból gazdagodott meg. Ő az, „aki bedöntötte az angol fontot”. A Forbes magazin legfrissebb listája szerint Soros a világ 23. leggazdagabb embere, vagyonát 24,9 milliárd dollárra becsüli a magazin. 1979 és 2015 között becslések szerint 11 milliárd dollárt költött jótékony célokra, köztük a kelet-európai rendszerváltások támogatására. Sokan kritizálják amiatt, hogy van benne egy „világmegváltó” szellem, makacsul támogatja az általa fontosnak tartott témákat.

Jó hírünket vitte Amerikába

Természetes, hogy Soros és a Clinton házaspár beszélget, de az szamárság, hogy Soros mondaná meg nekik, hogy mit gondoljanak Magyarországról – mondta lapunknak Simonyi András. A washingtoni Johns Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központjának igazgatója szerint kevés magyar van, akit olyan jól ismernek Amerikában, mint Sorost, és rajta keresztül azt a képet kapják: hazánkban okos emberek teremnek.

Simonyi hangsúlyozza, hogy Soros pénzügyi tevékenységével nem ért egyet, ám ha széles körben elterjed, hogy a magyar kormány támadja Sorost, az rosszat tesz majd az országról kialakított képnek, ezért „jó lenne, ha végre vége lenne”. Persze Sorosnak az Egyesült Államokban is sok a kritikusa, hiszen markáns liberális álláspontot képvisel, és ez nem mindenkinek szimpatikus. De milliárdos támogatók az amerikai politika mindkét oldalán vannak. A Koch testvérek a jobboldalon ugyanolyan befolyásosak, mint Soros a demokratáknál, de Simonyi szerint nem ez fogja eldönteni az elnökválasztást és a többi megméretést. (K. A.)

Az összeállítást készítette: Kőműves Anita, Veres Dóra, Dési András

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.